Karamelový cheesecake s pekanovými orechami

veve - fotkaveve, 23. februára 2013
Karamelový cheesecake s pekanovými orechami
Foto: veve

Super kombinácia sladkého karamelu, krémového mascarpone a chrumkavých orieškov v mojom obľúbenom koláčiku. Neodporúčam rátať kalórie :-)

12
porcií
30 minút
príprava
40 minút
na 140 °C

Suroviny

Korpus:
130 g
40 g
70 g
Plnka:
500 g
150 ml
2 PL
1/2 plechovky
1 PL
2 ks
Poleva:
1/2 plechovky




Postup

  1. 1

    Predhrejeme si rúru na 180°C. Rozdrvíme alebo rozmixujeme maslové sušienky a orechy na hrubší prášok, zalejeme rozpusteným maslom a premiešame. Vznikne sypká zmes podobná mrveničke na koláč. Tortovú formu s priemerom 26 cm vymažeme maslom a pripravenú zmes na jej dno silno utlačíme. Snažíme sa vytvoriť čo najrovnejší povrch. Dáme na pól hodiny do chladničky a potom v predhriatej rúre pečieme 10 minút.

  2. 2

    Vo veľkej mise ručne zmiešame mascarpone a pochúťkovú smotanu, postupne pridávame hladkú múku a cukor. Nakoniec po jednom primiešame vajcia a polovicu karamelového Salka. Zmes necháme 10-15 minút odpočívať pri izbovej teplote. Počas tejto doby pár krát rázne buchneme s misou o podložku, aby sa z cesta uvolnili bublinky.

  3. 3

    Rúru stiahneme na 140°C. Krémové cesto vylejeme na predpečený korpus, uhladíme a dáme piecť na prostrednú mriežku. Na dno rúry položíme pekáč s horúcou vodou - tak zabezpečíme vlhkosť v rúre a koláč nepopraská. Pečieme 40 - 50 minút, ale prvých 20 minút rúru určite neotvárame, aby sa cheesecake v prostriedku neprepadol. Koláč je upečený, keď keď buchneme o okraj formy lyžicou a prostiedok sa trasie podobne ako želatína.

  4. 4

    Vypneme rúru a koláč necháme 1 hodinu chladiť vo vnútri pri otvorených dvierkach. Potom vyberieme a necháme chladiť ďalšie 2 hodiny na izbovú teplotu. Nakoniec chladíme v chladničke minimálne 5 hodín, najlepšie však cez celú noc. Pred podávaním potrieme polovicou konzervy karamelového Salka a ozdobíme nasekanými aj celými pekanovými orechami.

  5. 5

    A takto vyzerá, keď sa prekrojí

    Karamelový cheesecake s pekanovými orechami - obrázok 5

Diskusia k receptu

veve
@cesminaz ďakujem. Pekanové orechy sa správajú ako vlašské, len majú trochu inú chuť, takú jemnejšiu, menej výraznú.
eldina
už len ten názov mi hovorí, že tam všetko milujem..:) len mám malú prosbičku-daj nabudúce fotku prierezu torty, aspoň na konci receptu -myslím, že viacerí to ocenia...ale dakujem za inšpiráciu..:)
veve
@eldina Rada vyhoviem :-) Mala som to v pláne, takže fotečka už pribudla.
martamm
No toto už hej, vyskúšame, vyzerá nádherne, celý, aj v reze, ukladám :)
denisac
mňam, pekanové orechy milujem a cheesecake tiez.... toto urcite vyskúšam :)
sisok
Tato kombinacia vzdy funguje, super. Ja tvoj recept vyskusam, ale asi urobim poloslany karamel - ten este viac vyzdvihne chut orechov a karamelu. Dakujem, za inspiraciu :)
janger
Toto musi byt strasne dobra torta...Vsetko, co je v tom, mam rada :-). Krasne sa ti podarila.
veve
@sisok Vyskúšaj, je to overený recept, piekla som ho niekoľko krát. Na ten slaný karamel sa neviem odhodlať, už ho konečne musím aj ja urobiť, nech okoštujem čo je to zač :-)
@janger Ďakujem, je naozaj dobrá, krémová a trochu sladšia ;-)
evanaaa
@veve , že je sladká, to by mi nevadilo, moje telo si stále pýta sladké-:), to asi preto, že nesmiem,a práve preto by som chcela vedieť, čo nahradiť v plnke miesto Salka, aby objem surovín bol rovnaký a jeho vynechanie nevadilo. Ešte je možnosť dať Salko nesladené, ale so sladidlom, nie?
evanaaa
Aha.....pekanové orechy som jedla, ano, chuť je skoro podobná vlašským, to by problém nebol, lebo tie prvé sú drahé a tie druhé by ma nevyšli nič.Tak by som dala vlašské.
veve
@evanaa Kľudne môžeš dať aj nesladené salko, alebo roztopenú bielu čokoládu alebo aj ešte jednu kyslu smotanu - nič sa nestane. Tento koláč robí karamelovým hlavne tá poleva navrchu. A aj s vlašskými orechami bude isto výborný!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia