Ľahká cesnaková polievka

natt - fotkanatt, 6. marca 2013
Ľahká cesnaková polievka
Foto: natt

Výborná, rýchla a jednoduchá polievočka na všedný deň. Cesnak môžem na kilá a doprajem si ho radšej v light verziách ako v ťažkých krémových Zobraziť celý popisVýborná, rýchla a jednoduchá polievočka na všedný deň. Cesnak môžem na kilá a doprajem si ho radšej v light verziách ako v ťažkých krémových polievkach. Konkrétne tejto sa nemôžem dojesť, po dupľu si skočím aj 3-krát! :)

Suroviny

7-9 ks (strúčik)
1 ks
2-4 ks




Postup

  1. 1

    Cibuľu nakrájame na drobno a speníme na oleji do zlatista. Pridáme 5 prelisovaných strúčikov cesnaku a ďalej popražíme, kým sa nezačne cesnak prilepovať o dno hrnca.

  2. 2

    Odstavíme z plameňa, pridáme 1/4 čajovej lyžičky sladkej mletej červenej papriky a dobre premiešame. Zalejeme studenou vodou, pridáme zemiaky pokrájané na cca 1 cm kocky,korenie, soľ a varíme, až kým zemiaky nie sú mäkké. Pridáme 1 čajovú lyžičku majoránky a varíme asi 5 - 8 minút.

  3. 3

    Nakoniec pridáme zvyšný prelisovaný cesnak, varíme ešte asi 2 - 3 minúty a polievku odstavíme. Podávame! Ale pozor, fúkať! :)

Diskusia k receptu

rulik
bohovská polievočka, to musí byť sila,len tú majoránku by som dal nakoniec a už nevaril
natt
@rulik dnes akurát som pridávala majoránku nakoniec ( mám rada ked jej vôňa a chuť je silná) ale nebol to zámer.. len som sa pozabudla. A naozaj to tak bolo lepšie :)
arasidka
jaj, cesnačka! To je moja najobľúbenejšia polievka. A čo je na nej najzaujímavejšie? Dá sa pripraviť rôznymi spôsobmi. Často cestujeme do Čiech za rodinou a priateľmi. Cestou sa zastavíme U devátych křížú, a tam si vždy túto polievku objednáme. A verte- či neverte, vždy je uvarená inak. A nám chutí vždy. Dala si mi dobrý tip, možno zajtra ju uvarím podľa tvojho receptu.
arasidka
A nedá mi to! Nechcem do receptov dávať znovu cesnakovú polievku, tak len skrátka - ja ju varievam najčastejšie takto: Vždy, keď varím zemiaky vo vode, vodu zlejem, pridám trošku mletého korenia, trošku medzi prsty červenej papriky, roztlačím cesnak, zamiešam asi 2 dcl pochúťkovej smotany a pridám na drobno nakrájané varené zemiaky. Ak nedám do nej zemiaky, tak len túto "ochutenú" vodu zo zemiakov nalejem do šálok a my ju vypijeme. A inokedy zase opečiem chlebík a postupne ako ju "chlípeme", pridávame si do nej tento chlebík po troške, aby sa veľmi nerozmočil ale bol stále chrumkavý.
ejta
aj ja ju milujem, len ju s tým cesnakom už nevarím, varením zničíš vitamíny....
arasidka
a nedávno tu jedna z nás napísala, že vylievať varenú vodu zo zemiakov je hriech, ona sa tým vyliečila z ekzémov. Tým pádom mám k tejto polievočke väčší rešpekt. Ejta, cesnak miešam už keď je polievka odstavená, vlastne - to je len "ochutená šťava zo zemiakov", cesnak je v surovom stave a vôbec mi nevadí, keď mi príde pod zub, vychutnávam si ho.
zdezda
...a ešte, @arasidka , je vynikajúce pridať eidam nakrájaný na malé kocky + šunku :-) to už ani druhé jedlo nemusíš jesť, takúto som prvýkrát jedla na Morave, v Luhačoviciach
natt
tiež pridávam väčšinu cesnaku nakoniec , je to tak lepšie silná chuť aj voňa, mňam! :) Smotanu do nej neridávam. Mám vlastný názor na mliečne výrobky, a nie práve pozitívny a však verím že vám tak chutí! :) moja rodina si do nej pridáva buď syr alebo k nej zajéda opečený chlebík. A chvália si, každý máme svoje :)
arasidka
@ zdezda , i to je dobrý nápad, niečo podobné sme tiež jedli v Čechách na dovolenke v polievke plávalo aj trochu hrachu.
@ natt veď to je ono, tieto polievočky s výraznou chuťou cesnaku sa dajú robiť rôzne, a kde je cesnak, tam som aj ja :))
cien
No ja ju budem robiť práve zajtra na obed, tiež dávam veľa veľa cesnaku a vačšinu na koniec nech má poriadne grády :-) Robievam ju hlavne vtedy ked varím zemiaky k niakemu jedlu a ten vývar použijem ako základ je to chutnejšie ako čistá voda. Majoránku som nikdy však nepridávala tak zajtra bude mať premiéru :-) vyskúšam lebo majoránku máme radi a myslím že sa tým nič niako nepokazí. Na vrch polievočky dávam opečené krutony zo syrom. Odporúčam.
alena45
práve som hľadala nejakú ľahkú polievku a hľa ! Chválim Ťa, že ju nevaríš s bujónom. Možno sa do nej pustím už dnes.
romanko
Dakujem za tento recept :) Len ja som tam dal asi 3x viac cesnaku ako som mal :D Nemohol som sa zastavit :D varil som vo velkom aj pre spolubyvajuceho len ten sa netvaril velmi nadsene.. ale vsetkym ostatnym chutilo ^_^
natt
@romanko ja tiež dávam cesnaku za vagón. Môj brat vždy krčí nosom, a okolo polievky už ani neprejde, pre istotu, aby to nemusel jesť :D :)
marianne
@natt dnes som varila cesnacku podla Teba, uz som neodolala za misku som zjedla:-)...je vyborna na tento sposob,pridala som len par zrniek rasce,inak postup dodrzany...dakujem:--)
rea1
aj ja ju robím, veď cesnaku nikdy nie je dosť. vravím, že cesnak nedávam iba do čiernej kávy a bábovky. a s tou bábovkou som si nie celkom istá. :-))
vodu z uvarených zemiakov zlejem do misky, pridám prelisovaný cesnak v množstve veľaveľa, zopár kociek uvareného zemiaka, ktoré trochu pripučím vidličkou a štipku, tak za 1/4 čajovej lyžičky domácej masti. len štipku, aby na polievke plávali nejaké "oči". a potom už počuť iba chlípanie. :-))
čítala som, že vodou zo zemiakov sa vynikajúco čistia zrkadlá, vraj sa potom "mimoriadne lesknú". nuž, možno to je pravda ale neskúšala som, ja tú zemiakovicu vždy radšej ocesnakujem a zjem. :-))
radost
@rea1
ahá..tak ked sa môjmu mužovi lesknú oči...to môže byť aj zo zemiakovej -po uvarení-vody..??poviem mu to-určite sa mu to /ako výhovorka/ veľmi príležitostne hodí...:-)
on totiž ju má veľmi rád -a zlieva - ked sa varia mladé zemiaky...:-)
dodávam:vodu zo starých-už na jar-zemiakov -nepije..obsahuje veľa solanínu..aj v šupke už nejeme tie posledné zemiaky-myslím-koncom jari...
angast
robim tiez so zlievanej vody od varenych zemiakov a pridavam krutony. vynikajuce jedlo. @radost - ta vyhovorka je super
kimlo
@angast má pravdu, z vody z varených zemiakov je výborná. Stačí do nej jeden pokrájaný uvarený zemiak, prelisovať strúčik cesnaku, okoreniť, troškou masti urobiť "očko" na hladine a zamiešať...Môj otec ju volal "žebrácká polévka"...
radost
@kimlo
a do horúcej "žebráckej" na tanieri ked si dám lyžicu bryndze-dalšia výborná chuť...
mariamka
aka jednoducha polievka a aka plodna diskusia :) naozaj v jednoduchosti je krasa, @natt pekne inspirujes :)
ja urobim zasmazku mast muka cesnak rasca zalejem zemiakovym vyvarom, prihodim par zemiakov, korenie, soľ, povarit, na zaver cerstvy lisovany cesnak, nech to ma grady, majoran, je fantasticka, manzel vravi zobracka, vzdy sa urazim :)
didi1234
je to dobrá a jednoduchá polievka ktorú rada varím :P :D :)
heny44
dnes ju máme k obedu,ešte som cesnačku nikdy nevarila,a kedže práve teraz som na antibiotikách,tak ma napadlo,že ju vyskúšam,mám rada cesnak,ale nie jeho vôňu :P,tak verím,že bude našim chutnať :P,mne akosi zachutila :D,vďaka za receptík :)
dodlo
dobrá polievočka ale ja som varil slaninu a tu vodu som dal do nej a trochu som dal viac cesnaku ja ho RáD. Vonia mi celý byt DAKUJEM ZA DOBRY RECEPT
miskalka1
Práve som ju dovarila a je super. Zároveň som zistila že nemám lis na cesnak :) tak som ho len tak pomačkala a super, ďakujem za recept.
zzzuzzzu
práve dovarená a je to veru mňamka :) dala som viac cesnaku, lebo ten ja môžem veľa, veľaaaaa. :)
hanuska
výborná polievočka, len majoránku pridať na záver, keďže táto varením horkne
kono1
Neviem či je táto az taká dobrá,keď si varím cesnakovu polievku tak klasika je u mňa roztlaceny cesnak,bravčová masť,mletá červená paprika,korenie,môže byť aj mletá razca,voda z uvarených zemiakova trocha uvarených zemiakov. Cesnak,mletú papriku,korenie utriem na pastu,pridam soľ alebo vegetu,uvarené zemiaky a zalejem horúcou vodou zo zemiakov,zjedol by som ju naraz ale vždy si aspoň trochu odlozim na neskôr.
mikomi
Ja som dnes varil cesnačku tak ako v recepte,len som ju nakoniec rozmixoval,a bola výborná hustá.
marta5
Dobrý deň,skvelé komentáre.Cesnačka sa práve varí,dávno som ju nejedla.Ďakujem za pripomenutie.Rozvoniava celú kuchyňu-teším sa na ňu.
zuci
nie je napísané, že koľko vody




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia