Domáce hranolky - najlepšie

michal8124 - bez fotkymichal8124, 9. marca 2013

Dlho som skúšal všelijaké recepty na hranolky... nakoniec som sa dopracoval k tomuto a hranolky sú fakt dobré. dovolím si tvrdiť že lepšie ako Zobraziť celý popisDlho som skúšal všelijaké recepty na hranolky... nakoniec som sa dopracoval k tomuto a hranolky sú fakt dobré. dovolím si tvrdiť že lepšie ako kupované :-)

1
porcia
10 minút
príprava
8 minút
na 190 °C

Suroviny

300 g
1 PL




Postup

  1. 1

    Ošúpeme zemiaky( varný typ C 300g na osobu) a nakrájame na hranolky s priemerom 0,6 cm +- 1cm :-)

  2. 2

    Dáme ich variť do studenej neosolenej vody, do ktorej pridáme jednu lyžicu octu na každého pol kila zemiakov. Ocot spôsobí, že hranolky aj po uvarení držia tvar a nerozpadajú sa. Dáme ich od studenej vody, počkáme, až sa voda začne variť a potom varíme okolo 5. minút. Vyberieme, necháme vychladnúť a osušíme ich.

  3. 3

    Medzitým zohrejeme olej vo friťáku na maximálnu teplotu. (To je oklo 190 C) Až bude zohriaty, hodíme tam budúce hranolky. Ale bacha nech su suché lebo olej “vykypí“ a zle sa to umýva :-). (Manželka dosť frflala, keď to po mne umývala) Pozdravujem moju manželku Ivku.

  4. 4

    Nie veľa , ide o to, že čím viac hranoliek tam hodíte, tým viac klesne teplota oleja, a to nie je dobré.Smažíme jednu minútu a potom vyberieme. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Medzitým zohrejeme friťák na maximum.

  5. 5

    Po prvom smažení a vychladnutí sa možu hranolky zmraziť. Zmrazené hranolky potom stačí osmažiť podľa kroku č.6

  6. 6

    Vychladnuté hranolky znovu šupneme do oleja a smažíme cca 4-6 minút do zlatova :-) . Osolíme a servírujeme. Dobrú chuť :-)

Diskusia k receptu

varechovna
Vdaka za recept idem vyskúšať :-D tiež pozdravujem vašu manželku Ivku (mimochodom aj moja dcéra sa volá Ivka) :-D aj ja frflem ked umývam pokvackaný olej ale z panvice...
boxik
Recept je zaujímavý , ale neuvádzaš jednu podstatnú vec a to je ,aký druh zemiakov sa na hranoky použije , myslím akého varného typu sú. Zo zemiakov varného typu A čo sú typicky šalátové odrody nikdy dobré hranolky neurobíš pre ich dlhú dobu prípravy a tuhosť. Najlepšie hranolky sú s trochu múčnatých zemiakov prechodového typu BC, ale dobré idú urobiť aj s najbežnejšieho varného typu B.Je to dobré vedieť preto , lebo dnes už v aspoň trochu serióznych obchodoch predávajú zemiaky aj podľa varných typov a v prípade kúpy nevhodného typu môže byť aj toto príčinou nespokojnosti s výsledkom.V prípade vhodného typu nie potrebné zemiaky variť a sú vynikajúce.
michal8124
No na typ som zabudol ale Sovka62 má pravdu ideálny by bol typ D :-) ale Céčkové sú určite použitelné ... ja mám domáce a netuším aky to je typ...
olinka12
Paráda idem vyskúšať presne ako píšete D to sú predsa domáce a tie sú najlepšie. Ukladám.
jozka2
osusene skus ich povalat v hladkej muke uvidis ake budu vyborne
maajkaa
ja ich zvyknem varit v osolenej vode... Potom ich netreba solit po usmazeni :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia