Praženica zo sucháčov

mrnousik - fotkamrnousik, 11. júna 2013
Praženica zo sucháčov
Foto: mrnousik

Praženicu každý pozná, že ano. Praženicu s hríbmi tiež, o tom nepochybujem. Tento recept pridávam kvôli tomu, aby som vás trochu popohnala do prírody Zobraziť celý popisPraženicu každý pozná, že ano. Praženicu s hríbmi tiež, o tom nepochybujem. Tento recept pridávam kvôli tomu, aby som vás trochu popohnala do prírody :) Začala sa hubárska sezóna a huby nie sú len pochúťka, ale aj liek. Majú pozitívny vplyv na cholesterol a sú prevenciou proti rakovine - a povedzme si na rovinu, aj na váhu, lebo taká prechádzka v lese a hľadanie húb prospieva nášmu zdraviu :) Avšak, vždy treba mať istotu, že zbierame len jedlé kúsky :)

1
porcia
10 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 ks
6 ks
1/2 ks
20 g
1 PL




Postup

  1. 1

    Ako Bratislavčanka sa vždy poteším, ak doma je čerstvá surovina...v našom prípade vlastnoručne a nožne nazbierané suchohríbiky (suchý les, 6 kúskov bol zázrak vďaka môjmu čuchu na hriby), domáce vajíčka od starkej a masielko od tety... čo viac si priať. Na jednu praženicu, ktorá je podľa mňa delikatesa chlapov úplne postačí.

    Praženica zo sucháčov - obrázok 1
  2. 2

    Menšia vsuvka. Suchohríby sú fakt úžasné a teraz majú sezónu, ona sa vlastne začína, takže motivácia ako vyšitá. Ak by Vám nestačil obrázok nižšie, na preštudovanie odporúčam pozriet si tento link: http://www.nahuby.sk/atlas_hub_detail.php?huba_id=673

    Praženica zo sucháčov - obrázok 2
  3. 3

    Postup má každá určite svoj, ja osobne robievam takto: Na panvičku dam trochu olivového oleja, keď sa zohreje jemne, tak doložím kúsok masla (asi polku z dávky). Hodím tam najemno nakrájanú cibuľku a pridám hríbiky na cca 4mm prúžky (alebo ako sa zdarí, čím plnšie, tým intenzívnejší zážitok pre chlapa, keď ho zakusne).

    Praženica zo sucháčov - obrázok 3
  4. 4

    Hribike tohoto druhu nechám cca 15-20 minút posmažiť s cibuľkou na masle a olivovom oleji na miernom ohni (sklokeramika stupeň 4).

    Praženica zo sucháčov - obrázok 4
  5. 5

    Po 15-20 minútach zvýšim oheň, pridám vajíčka a zvyšok masla, prichistanú soľ, korenie a miešam, nech sa to cele spolu "prevrie" a nech vajíčka sa zmiešajú s hribikmi. Toto je tá "tučnejšia" obdoba tejto praženice, ale domáce maslo dodá jemnosť, chuť a pocit ako "od babičky". Nebudem tu dávať podrobné rozpisy, ale vzhľadom na vajíčka, hríby a olivový olej je to aj moja obľúbena večera po tréningu, vzhľadom na bielkovinovú a minerálovú bombu, ale s masielkom skôr večera pre chlapov so spalovaním MLkoveho Mercedesu.

    Praženica zo sucháčov - obrázok 5
  6. 6

    Tip pre "nehubujúcich": V každom supermarkete majú určite hlivu ustricovú, s ktorou je praženička tiež výborná. Namiesto hladania prechádzka bez štvorkolesového tátoša do obchodu a mňamku máme na stole. Tu je link na blahodárne účinky hlivy http://zdravie.pravda.sk/zdravie-a-prevencia/clanok/12433-poznate-hlivu-ustricovu-a-jej-ucinky-na-zdravie/

Diskusia k receptu

mariamka
mnam, robila som nedavno :) sme sa nevedeli dojest.. najlepsie chutia taketo, poctivo odsliapane :))
mrnousik
@mariamka : najhorsi pocit je, ked je sucho a je ich malo, tak ako tento vikend...vtedy cloveka napadaju vsetky mozne recepty ako by si ich upravil ale bohuzial, hribikov je malo a len jedna delikatesa z nich vyhra, u nas prave tato prazenicka :) kam chodite na huby? :)
jujoska
kdeze, hliva sa neda vobec porovnat so suchacmi, ani sampinony... ale olivovy olej pod hubky?? OK, maslo budiz, ale idealna je podla mna jednoznacne bravcova mast! Mnam. A stipka mletej rasce a cierne korenie...
mariamka
@mrnousik no tu na dolniakoch okolo Hrona vela moznosti nemame, ale vecsinou ako sa nam chce :) su aj dobre lokality okolo Zemberoviec, Uhlisk, Hronsky Benadik, to uz mame dalej, ale taku vecsiu istotu :) inak lesiky okolo ZM, mne minule vydalo na 2 recepty ale flasa na linke ziva prazdnotou, tak dufam, ze sa este zadari, zboznujem hriby! zbierat, varit, vonat :)))
irenaw
ani neviem, čo mám radšej, či zbierať alebo jesť ;-) najradšej mám smaženicu bez vajec, na masti ako @jujoska , vypečenú do sucha, až sa hríby pripekajú, ale to ich musí byť viac. ak je poskromne, tiež vajcom zväčšujem objem ;-)
rea1
ó áno, tiež sa ani neviem rozhodnúť, čo mám radšej - či zbierať a následne sa s nimi paprať alebo ich jesť. ja chodím na záhorie, vojenské lesy to istie. :-)) ale spomenula som si, ako som videla na vlastné oči a dokonca som bola účastná toho barbarstva v kuchyni, keď svokra, teda moja svokra, robila praženicu s hríbami a tak ju doku...., no, dodžubala, aspoň podľa mňa, že mi bolo do plaču. pritom ona taký spôsob robenia hríbovej praženice používala furt. dám to v hlave dohromady a pacnem medzi "zážitky", nech si poplačú viacerí. hrôza, des.
mrnousik
@jujoska : Mas pravdu, ze hliva sa neda porovnat so suchacmi, ale aj s hlivou mi to chuti :) Masť. Ano, ano a ano :) Ked robim takuto prazenicu vylucne pre chlapa, davam obycajny olej alebo mast, ale z tejto som chcela aj ja zobnut, preto spominam aj cholesterol v texte. Mam ho rapidne zvyseny :(... Vajicka obsahuju oba cholesteroly, aj dobry aj zly, takze mytus, ze ho zvysuju nie je az tak potvrdeny, sa to vyrovnava :)
@jujoska , @irenaw : taka smazenica budeee, aj na masti (uz mame od starkej kus sadla, tak priatel sa chysta robit domacu masťu), a snad aj hribike a čas vstavat o piatej bude, mnam... na masti osmazena cibulka s najemno nakrajanymi hribikami, trochu soli, korenia a sup na cerstvy chlebik, pomazanka ako z rozpravky :-)
mrnousik
@rea1 : mna by to zaujimalo, ako to dodžubala :) a inak, na zahorie, za Malacky chodime aj my, tiez vojenske lesy a okolie :)
tiginko
mňam, mali sme veru vo štvrtok, z vlastnoručne nazbieraných na Záhorí, aha:

tiginko
@mrnousik , keď máš problém z cholesterolom, odporúčam ti užívať lecitín a omega-3 mastné kyseliny, ak neješ vela rýb. A skús si ako alternative oleja na varenie zohnať kokosový olej, ten nielenže nezvyšuje, ale vraj dokonca znižuje cholesterol a má mať aj iné zdravé účinky. Neboj sa, nemá kokosovú príchuť, teda aspoň môj nie. Používam ho do pečenia a v niektorých prípadoch, kde vyslovene nepreferujem masť, alebo maslo, tak aj do varenia. Ja kupujem tu (aj kokosový cukor) : www.kokosovysvet.sk
mariamka
@tiginko az som preglgla! drazdis :)
inak na cholesterol funguje aj bryndza, rano za lyzicu na lacno..
irenaw
@tiginko krásne, mohla si aj vôňu vložiť :) ja najradšej na jeseň, ráno mrholí, ledva dovidím na zem... vykukne slnko, zem vonia ... nakoniec mám všetko oblečenie okolo pása, aj tak mi je teplo a ešte vyzerám ako matrioška... tvár oblepená babím letom... krása, krása... stretneme sa v lese :-)))
mrnousik
@tiginko : krasny ulovok, ja som to priatelovi hovorila "Milacku, podme pred vikendom, po dazdi" ale panko stale v praci, tak sme ostali "nasucho" :-D Dakujem za tip na ten kokosovy olej, ten mi asi jediny chyba doma, lebo lanovy, sezamovy, konopny, tekvicovy, olivovy, rybí alebo "salviovy" doma uz drzim, takze doplnim "zbierku" :)
@mariamka : maaaajova bryndza, sliny mi tecu, to je tiez mnamka a inspiracia na mnoho chutnych "kreaci" na tanieri :)
@irenaw , @tiginko : tak dufam, ze vas tam nahmatam najblizsie, aj ked pri hriboch to je skor "kto z koho" :-D :)
rea1
dámy moje hríbofilné bratislavské, čo tak usporiadať na jeseň hríbový babinec? alebo hoci aj teraz, kvôli hríbom som ochotná vstať aj skôr, než si idem ľahnúť. dať si tak rande trebárs v Studienke na stanici, poznávacie znamenie - v jednej ruke kôš, v druhej ruke nôž, na krku obesená varecha na motúze a v očiach chtivý záblesk suchohríba ... he? ja som za! :-)))
rea1
@irenaw , samozrejme, že som chcela napísať dokuchyňovala, ak si myslíš, že som chcela napísať to, čo som chcela napísať, tak sa hanbi. :-)
pusta
veľmi mňamkový recept, krásne hríby máš (y)
pusta
@mrnousik , s tým cholesterolom máš pravdu. málokedy sa však zvyšuje rapídne z jeho nadmerného prísunu v potrave. iste že stav už existujúcej hypercholesterolémie zhoršuje. väčšinou ide o primárne metabolické ochorenie, druhotne sa metaboliznus cholesterolu zhoršuje pri cukrovke a obezite. dôležitý okrem diétnych opatrení je najmä pohybový režim a až potom lieky samotné.
tiginko
nooo, vidím, že nielen ja som blázon do zbierania hríbov @rea1. Ja po minulotýždňovom stratení sa v močiaroch rozvášnenej Rudavy mám nateraz dosť. za dve hodiny nazbierané a potom 3 hodiny sme sa nevedeli dostať k autu, smädní,hladní, zablúdení. Ale na jeseň už budem pripravená, môžeme sa zorganizovať. V Studienke je stanica? Ani som nevedela... ja chodievam autom na to betónové parkovisko medzi Malackami a Studienkou a potom pešooo....
tiginko
@mrnousik , ako vidím máš exkluzívnu zbierku olejov, presne si vymenovala tie, čo mám aj ja, len namiesto šalviového mám oregánový :-) Len tie zvyčajne nie sú na tepelnú úpravu, ale kokosák ano
mrnousik
@rea1 , @irenaw : jasneee, taka babska hribovacka by bola super napad, uz sa tesim, ako si budeme v Studienke na stanici mavat Varechami :) kludne piste, ked budete mat pocit "ze teraz je ten cas" a vyrazime nadranom, za to nebicko v papulke sa to oplati :)
@pusta : ten cholesterol mam nejak dedicny, lebo som podla BMI v norme a denne trenujem, takze uz len na stravu si musim davat pozor, vzhladom na kardiovaskular v nasej rodine :-D
@tiginko : ake auto mas, lebo tiez chodime na take parkovisko medzi Studienkou a Malackami :)
mrnousik
@tiginko : uz som si nieco o "kokosaku" precitala a uz je objednany, fakt dakujem za tip, lebo doteraz som ho len v e-shopoch prehliadala, ze "brrr, kokos" (ja nemam rada nic co je sladke, vanilkove, kokosove, atd) :-D tak asi preto sa zatial nedostal do kuchyne, ale uz sa to zmeni :)
pusta
@mrnousik , ved áno, to sú tie primárne metabolické familiárne hyperlipoproteinémie, najčastejšie typ IIa. II.b. a typ III.
rea1
@mrnousik , ja keď idem autom, tak idem do Jabloňového, tam pred kostolom doľava a na začiatku lesa, pred ohromnou a strašne dôležito sa tváriacou rampou to zapichnem pod strom a ďalej pešo. keď je rampa zdvihnutá, tak autom až ďaleko ďaleko okolo lesa a až potom pešo. ale vtedy sa celý čas modlím, aby bola tá rampa zdvihnutá aj keď budeme odchádzať! a keď vlakom, tak sadnem na čokoľvek smer záhorí a vystúpim, keď sa zobudím. i tak še dá a je to zábava. už sa normálne nenormálne teším. vhodný čas by bol aj tento víkend, pretože má byť koncom týždňa teplo a cigánky na trhu už provokujú sucháčmi aj špičkami, aj dubák som zazrela, lenže my cez víkend oslavujeme 1. narodeniny môjho vnuka a keby som oslavu vymenila za hubačku (čo by som kľudne spravila, rodinné oslavy úprimne neznášam a malému je to ešte aj tak šumafuk), tááákej hubovej polievky by som od dcéry dostala, aj by mi zle bolo. takže - nevazmóžno. škóda. ale spraviť by sme to raz mohli. :-))
tiginko
tak toto ti môžem len závidieť, u nás na Záhorí nie a nie natrafiť na poriadnu zbierku dubákov. To len cigánky vedia kde rastú. Keď mám šťastie, tak 1-3. Ale kupodivu som vlani po dlhej dobe našla kuriatka, čo sa skoro rovnalo zázraku
an3da
Dievčatká a chlapci, viete ako vám závidím na tých hubách??? Mám jednu žiadosť, a to je - prísť raz k Vám, na Slovensko a naučiť sa zbierať hríby...Hlási sa niekto dobrovoľne byť mojim učiteľom???
angast
toto sú všetko mladé , len teraz začínajú hromadne rásť. Stačí ešte pár
dní tepla a budú sa dať kosiť. Za hodinu prechádzky stačí. Nemal som
viac času musel som odcestovať.
mrnousik
@angast : a kde to je presne ta lokalitka? :)
@rea1 : ked nie tento vikend, tak hociktory den, ktory zladime (praca, rodina, povinnosti) :) bolo by to fajn, a ked sa pridaju aj dalsie Varechacky, no moze to byt prča :)
@tiginko : dubaky...aaach jaj, tiez natrafime len na 2-3 ks :( este ze v tejto nasej oblubenej lokalitke sa vyskytuju tie suchaciky, modraciky a bedle :) z dubacika sa vytesujeme az tak, ze si ho niekedy len tak solo bez ingredienci pripravime a spapame ako dezert :-D
mrnousik
@an3da : len dojdi, vidim, ze hubarov je tu dost :)
@pusta : s tymi odbornymi termitmi si ma dostala :-D ale asi mas pravdu, ja som to nejak neskumala v tych vysledkoch, len som povedala ujoo dotoremu "Tak co mozem a co nemozem pan doktor? " :-D
pusta
@mrnosik , lenže ja si myslím, ba to aj viem, že ty by si mala mať rozhodne aj lieky. :-)
laurika1
Mňam :) Tieto máme doma takže spravím :) Len namiesto domácich vajec dám kupované :) Neznášam domáce vajcia.
rea1
@angasta treba vyhlásiť za provokatéra a ako s takým s ním aj naložiť!
"Neznášam domáce vajcia". :-)))))))))))))) ani ja. radšej to nechám na sliepky. :-)) @laurika , nie že sa urazíš! veľmo sa mi tá veta páči. :-)
irenaw
@rea1 presne toto mi napadlo :-))) mne sa nedarí ani doma, ani vonku :-))) rozosmialo ma to.
marianne
...tak tu schopnost vediet zbierat huby vam dievcata zavidim,ja som na to uplne lava.Ja hrib nevidim,ani ked mi ho palcom ukazu.A to som z Kysuc,hubarsky raj.Raz dom si sadla do travy na krasny dubak,ze to bol..mi brat rozpuceny ukazal...btw:zase ste pri tych vajciach...? inak moja mama neda zase do ust domace maslo a mlieko,musi byt kupovane...:-))
irenaw
tento víkend ani ja nemôžem, nechajme to na jeseň, pozrieme na trhu, nahuby.sk, prípadne dáme prieskum a môžeme ísť. tento rok už musia rásť, dvojročné zásoby sušených sa tenčia...
irenaw
ako môžeme nájsť nejaké dubáky, @angast našiel kompletný prídel na rok 2013 :-)))
tiginko
to nebol preklep moja, citujem @angast a, zapamätala som si niektoré jeho skvosty :-)
angast
baby jedny , len by ste sa strtkali a kto bude chlapom variť ??????
irenaw
však po strtku sa aj varí s väčším elánom ;-)
askadaniela
ale @angast , aké probléma, há :-) Vystačia si chlapci šikovní sami, veď aj ty vieš dobre varechu v ruke držať :D
tiginko
@angast môj je často na cestách, momentálne na írskych stejkoch, tak hádam sa nejako zosúladíme na jeseň :-)
rea1
ja sa na to "strtko" nesmierne teším už teraz. viem, že som sa zarazila vo vývoji niekde okolo 20 roku veku, ale nevadí. aspoň sa na všetky problémy dokážem pozerať z tej veselšej stránky. a určite prídem s varechou okolo krku, napadlo ma to len preto, že mám jednu, ktorá má - z neznámych príčin - na konci rúčky vyvŕtanú malú dierku. akurát tak na tenký motúzik. dozhríbovania, dámy. :-)))
tiginko
vraj nič nie je náhoda a všetko sa deje z nejakého dôvodu. To znamená, že výrobca varešky vyvŕtal dierku s tým, že raz s ňou pôjdeš na huby. Teraz ma napadlo, že by nemusela mať každá varešku, čo s toľkými. Ďalšie donesú kotlík, vodu, vegetu, bujón a rovno si v lese navaríme.
rea1
@tiginko , ešte by sa dalo tak, že v jednej ruke kôš, v druhej ruke nôž, okolo krku varecha a kotlík na hlave miesto prilby - čo keby šišky padali? ináč - ten výrobca varechy musel mať dosť úchylnú fantáziu, keď predpokladal, že s varechou pôjdem na hríby. určite by mi bol sympatický - ja rada šialencov.
angast
tak to bude ozaj parádne strtko na vysokej kulinárskej úrovni. Ešte by ste
mali pozvať @afataga-u . Donesie vegetu, bambino a párky , nech už to má šmrnc. Zároveň môže urobiť fotodokumentáciu .
rea1
@iren , ja by som navrhovala, keď môže byť "záhorácky cibulák", tak dať tomu noblesný názov "záhorácky hríb fest 2013". nech je každému jasné, wo co gou. printovú prílohu s aktuálnymi fotkami, titulkami a priliehavým i poučným textom zabezpečím vo všetkých dostupných novinách, na tie nedostupné dostúpime a tiež sa im napcháme.
mám pocit, že @angast akosi stráca pud sebazáchovy, ten kotlík na hlavu asi dostane on a my mu naň budeme bubnovať tými varechami, mám taký dojem, keď neprestane podjerýpavať. okrem toho, zabudol na kukuričku z konzervy. :-)
frezia68
@tiginko ,žabka moja milená a @angast : čo to tu pridávate za krásne obrázky?To aby ste vo mne závisť vzbudili?Ešte že nemám veľa času tu chodiť,ale v podvečer si prídem zaslintať,lebo na huby už nechodím,hoci by som vedela lokality :-)
tiginko
nejako sa nám tá nenápadná hríbovačka v lone tichej prírody zvrhla na bujarú zábavu...stačilo, vrátime sa na začiatok a v tichosti sa vyberieme za tmy na hubky, tak aby sa to ostatní hubári nedozvedeli...psssst
tiginko
škoda, že tie tvoje lokality sú tak ďaleko drahá @frezia68 , urobili by sme obchod: ty by si nám prezradila lokality a my by sme ti doniesli hríbiky...
mariamka
ja vas tak potichu sledujem a zda sa mi, ze ta hubacka je len kamuflaz, Varechacky si chcu vyhodit z kopytka! bojim bojim, ci vy do tej hory vobec dojdete
rea1
pôjdeme do hory. poznáte veľmi spoločenskú hru zvanú "cesta do lesa"? písala som o nej v zážitkoch. tak dúfam, že sa vydáme naozaj do hory na huby a nie na cestu do lesa. keď som sa na to nedala nahovoriť za mlada, na staré kolená to už skúšať nebudem. :-)))
frezia68
Huba,ryba,dyňa,sviňa,potrebujú liter vína.Aj ja chcem ísť na huby,hoci jesť nemusím.A donesiem "všimné" ten liter vína,lebo nebudem držať krok s mladicami.Ale ten,kto má rád a nechce dať do batoha,sa bude držať mňa,to som dobre vymyslela,čo???
kimlo
Ja idem na hríby v sobotu... ale paštekári zostaňte radšej doma, nemáme vás radi v našich lesoch... :-)
mrnousik
@kimlo : pastekari sa rozhodli chodit cez tyzden, lebo cez vikendy je tam viac ludi ako hribov :-D
tetuska
vynikajúce, včera som robila hubovú polievku, mám jeden tip, skúste do horúcej praženice s hubami vmiešať kocku bryndze, je to lahôdka... poradila mi to moja priateľka, budete sa rozplývať od dobroty...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia