Portugalská chlebová kaša s krevetami - açorda de camarão fotorecept

slavka2012 - fotkaslavka2012, 13. júla 2013

Tradičné jedlo obyvateľov provincie Alentejo. Pôvodne sa varila zo zvyškov starého bieleho chleba a vývaru z rýb, vajec, cesnaku a koriandrovej vňate. Podávala Zobraziť celý popisTradičné jedlo obyvateľov provincie Alentejo. Pôvodne sa varila zo zvyškov starého bieleho chleba a vývaru z rýb, vajec, cesnaku a koriandrovej vňate. Podávala sa samostatne ako hlavné jedlo alebo príloha k rybe ci kúsku mäsa, so surovým vajcom uprostred, ktoré si stravníci sami vmiešali do kaše. Okrem kašovitej existuje aj polievková verzia tiež so surovým vajcom, ktore dnes v reštauráciách nahradili vareným. Pridaním kreviet vznikne velmi chutné a výdatné jedlo s prekvapivo výraznou chuťou.

6
porcií
45 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

350 g
400 g
5 ks
8 - 10 strúčikov
1 viazanička menšia
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby
niekoľko na ozdobu
50 ml




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny. Ja som nemala dosť suchého chleba, tak som si pomohla suchými žemľovými kockami, ktoré v Rakúsku predávajú ako polotovar na prípravu knedlí. Cesnak pokrájame na plátky, chlebovíé kocky namočíme do studenej vody, koriandrovú vňať nastriháme na drobné kúsky, krevety rozmrazíme, ak treba vylúpneme z pancierikov (moje boli už vylúpané), pancieriky múžne uvariť v malom množstve vody a získame tým vývar, ak nemáme, použijeme buď domáci rybí vývar alebo obyčajnú vodu. Vajíčka rozbijeme a rozšľaháme.

    Portugalská chlebová kaša s krevetami - açorda de camarão (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Najskôr na rozohriatom olivovom oleji osmažíme krevety, smažíme ich dovtedy, kým nezružovejú a neskrútia sa do klbka. Hotové ich vyberieme z panvice a odložíme.

    Portugalská chlebová kaša s krevetami - açorda de camarão (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na olej, kde sa pražili krevety pridáme na plátky nakrájaný cesnak

    Portugalská chlebová kaša s krevetami - açorda de camarão (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a keď zružovie, pridáme rozmočený chlieb aj s prípadnou vodou, ktorá zostala na dne nádoby. Miešame a podľa potreby pridáme rybí či krevetí vývar alebo vodu, spolu s 50 ml suchého bieleho vína. Kašu za stáleho miešania varíme 15 až 20 minút, kým nezíska do istej miery homogénnu kašovitú konzistenciu.

    Portugalská chlebová kaša s krevetami - açorda de camarão (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do takmer uvarenej kaše pridáme usmažené krevety,

    Portugalská chlebová kaša s krevetami - açorda de camarão (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    premiešame, pridáme rozšľahané vajcia,

    Portugalská chlebová kaša s krevetami - açorda de camarão (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    za stáleho miešania na miernom ohni varíme, kým trošku nezhustne a vajcia nie sú dokonale uvarené. Napokon pridáme postrihanú koriandrovú vňať, prisolímem pridáme čerstvo zomleté čierne korenie, dôkladne premiešame a necháme chvíľku odstáť.

    Portugalská chlebová kaša s krevetami - açorda de camarão (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Podávame v nádobe, v ktorej sa açorda pripravovala, ozdobené čiernymi olivami. Açordu bez kreviet zvyknú v súčasnosti v Portugalsku podávať ako prílohu napríklad ku grilovaným či praženým sardinkám, ktorých sezána sa ešte neskončila. S prídavkom kreviet či rybieho mäsa je acorda plnohodnotným a výdatným hlavným jedlom, ku ktorému sa najlepšie hodí suché biele víno, napríklad Joao Pires.

    Portugalská chlebová kaša s krevetami - açorda de camarão (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

bozulka
Zaujímavé jedlo.Ukladám a niekedy vyskúšam.Tá predstava chuti ma fascinuje,hlavne tie krevety,ale môže byť aj iná ryba.
slavka2012
@bozulka , dakujem za komentar, som rada, ze ta tento recept zaujal. Ono to na prvy pohlad moze vyzerat ako chlebova prazenica s vajcami, taku robievala moja babka a ja ju tiez niekedy urobim, ta je vsak suchsia. Açorda obsahuje viac vody, ale varenim sa stane vlacnou a chuti naozaj dobre. Kusky oprazenej ryby mozes dat kludne do nej alebo ju mozes podavat ako prilohu k rybe. V krajnom pripade sa moze pouzit aj rybi bujon z kocky.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia