Marhuľový džem s barackovicou fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 26. júla 2013

Minulý rok som nerobila tento fantastický džem, ale tento rok som si urobila parádnu zásobu a veru veľmi chutného džemu s barackovicou a citrónom..

40 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

7 kg
4,5 kg
4 ks
1 dl




Postup

  1. 1

    Marhule som poriadne umyla, pretriedila...

    Marhuľový džem s barackovicou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    vykôstkovala a iba tak rukou troška popučila.. a zasypala cukrom

    Marhuľový džem s barackovicou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    nechala som ich 24 hod. presladzovať..

    Marhuľový džem s barackovicou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    na druhý deň som z nich polovicu dala do hrnca a nechala zovrieť.. na začiatku sa mi vytvárala dosť veľká pena,,,ktorá sa však ďalším varením strácala...

    Marhuľový džem s barackovicou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    po pol hodine varenia, začal džem hustnúť a vtedy som pridala šťavu z citrónu a pridala som po malých dávkach barackovicu... varením sa polovica odparila a ždem zhustol na skúšku...

    Marhuľový džem s barackovicou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a začala som plniť do umytých pohárov..

    Marhuľový džem s barackovicou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    naplnené a uatvorené poháre som na 10min. obrátila hore dnom..

    Marhuľový džem s barackovicou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    a hotovo.. ešte nalepiť nálepky, aby som sa v tom v zime vyznala a môžu potovať do mojej ,,,zázračnej,,, špajze....dobrú chuť..

    Marhuľový džem s barackovicou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    zabudla som pridať foto barackovice...

    Marhuľový džem s barackovicou (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

eviana
Mňaaaam... tak tu normálne od slintania strácam reč, aj ťukať prestávam... toto musí byť ale pecka!!!
@Izabellka929 , toho roku je už po marhuliach, ale ukladám a budúci rok idem do toho... už sa neviem dočkať :)
mariamka
@Izka ja z vasich zavaranin padam na zadok! doslova, a to som uz co-to pozavarala, co vy tu povymyslate ake bonusove ingrrediencie - levandula, aniz, baracpalenka, len otvaram pusu a smekam, klobuk dole, kto umi-umi, musim to skusit aspon na "vzorke" :))
sracz
Vážená a milá @izabella929 Izike_hugacskám, v jednom z Tvojich komentov som sa dozvedel, že si LEV_ica, ako moje vnúčence dvojčatá Lillynka a Samko (včera oslávili šťastnú „13_tku“). Dovoľ aj mne, nehodnému krajanovi so „striebrom“ vo vlasoch, aby som sa zaradil do zástupu dobroprajných „gratulantov“ a zaželal Ti k Tvojim krásnym „narodkám“ (presne ako moja dcérka Angelika_blíženec) do ďalších „plodných“ rokov pevné zdravie, silné nervy, šťastie, lásku a vždy „hrejivé a usmievajúce sa“ Slniečko nad Tvojou hlavou!!!!!!! Neboj sa, nezabúdam ani na tento Tvoj nový rcp. Veľmi sa mi páči, zvlášť preto, že do džemu pridávaš aj supervynikajúci „konzervačný“ prostriedok „barackovicum vulgaris“! Neuvádzaš však jeho ročník „narodenia“! V KE na Furči som zanechal zopár fliaš tejto našej južnej špeciality (synovi Robertovi na svadbu, ale jemu sa do „chomúta“ akosi nechce) r. 1998!!! Potreboval by som „zopár“ pohárov Tvojeho „barackového džemu s barackovicou“ pod krémy svojich aj „narodeninovských“ tortičiek! Tak, prosím, „šanuj“ a míňaj „langsam aber sicher“ -:))) !!!
afataga
strasne tuzim raz navstivit tu tvoju zazracnu nafukovaciu spajzu :-) dzem vyzera fajnovo
izabella929
@gordonko...nefotila som druhú polovicu, lebo sú naprosto rovnaké...keď nalejem prvú polovicu do pohárov, dám si drhú´polovicu do rajnice a varím znovu...nikdy nevarím veľké množstvo naraz...inak , keď začne džem hustnúť, tú kanonádu na ruky a kade tade treba ja vydržať..ono to vysteľuje horúce kvapky, ako sopka..a užnáš, že v tejto horúčave nevarím v tričku s dlhými rukávami...takže varím džem na 2x...a ďakujem za komentár.-)
izabella929
@eviana...tie ž som myslela, že tento rok zase zostanem bez marhuľového džemu...lebo čo som mala na 3 stromoch, z toho mi búrka zničila úrodu na dvoch...ale prišli obchodníci z Maďarska a mali prekrásne marhule aj broskyne...večer sa vracali od Zvolena a nepredali všetko, tak mi za úplne smiešnu cenu predali marhule aj broskyne, ešte mi aj 8 kg. melón vkotúľali do dvora za 2 E...chodili po ulici a potrebovali predať , čo im zostalo...aj som sa potešila, ale roboty veru s tým bolo dosť...Vďaka za komentár.-)
izabella929
@mariamka...nebav í ma zavárať to, čo už každý videl a pozná, rada vymýšľam nové veci a darí sa mi, lebo je to vždy chutné...nikdy sem nedám recept, ktorý je ničomný a nadávali by ste na mňa.-)teší ma, že sa ti recept páči a verím, že to raz vyskúšaš, aspoň v jednom pohári...vďaka za komentár...)
izabella929
@sracz...mil ý Ferko...) veľmi pekne ďakujem za krásnu gratuláciu k narodeninám,,,dobre si si všimol, som Lev a je to 6.augusta..viem si predstaviť tie tvoje vnúčatká...také neposedné, novátorské, vnešené a perfektcionalistické ako ja...musia byť veľmi milé..)potešilo ma, že ťa recept zaujal...a vieš, že som si ani nevšimla, kedy tento mok bol vyrobený...dostala som ho od krstného otca pred 3 rokmi a tak ma napadlo, že túto skvelú marhuľovú chuť dám do džemu, veď tým nič nepokazím...ale ma prekvapila chuť...veru fantastická..)takže sto krát vďaka za všetko pekné, ktoré si zviazal do jednej krásnej kytičky a venoval iba mne.-))
elysa
veru @izabella929 Ty si teda iný level :)) klobúk dolu pred Tvojou prácou, takýto džem musí byť skvelý...
gordonko
@izabella929 aha , ja som si myslel že časť predvarýš a potom prisypeš zbytok a Ty sis robotu rozdelila na dvojo ....a tie sopky samozrejme že poznám ,ved aj mňa semtam ofrkajú
... Ďakujem .... pekný deň
kimlo
Je tam ta barackovica aspon citit? Lebo mne uz dozreli marhule a skusil by som nejaku zmenu nez len klasicky dzem...
izabella929
@kimlo...noo , pokiaľ by si si tam dal viac tej barackovice,možno by to bolo troška cítiť...ale toto moje dielo má fantastickú chuť v spojení s citrónovou šťavou...ja som dávala iba na celú dávku 1 dl. takže to nie je moc...ale ver mi, že chuť je výborná..))
lola
joooooj,no krasnu farbu ma,to varenie pol na pol,dik za napad,tak to urcite nema taku skaramelizovanu chut potom,ze?tak vela veci by som chcela urobit,ale ja to pri tych mojich zlatych drobcoch nejak nestiham(-:tak aspoñ ukladam,snad raz....urcite raz((((((-:
kika1212
Krásny džem, @Izka ty si nezmar, ty všetko vždy niečim podfarbíš. V každom recepte máš niečo nové, čo iné neobsahujú. Tento rok som ho už robila podľa našej varecháčky, ale chystám sa na slivkový a keď ho urobím s domácou slivovicou, myslím, že nič tým nepokazím, čo povieš...
izabella929
@lola...m ôj džem má vynikajúcu chuť a nič skaramelizované v ňom nie je cítiť...má aj krásnu farbu, je úžasne lákavý.-)chápen tvoju zaneprázdnenoť a pozdravujem tvojich anjelíčkov...) viem, ako to je s malými deťmi...raz keď budú väčšie, uvaríš ich tenro skvelý džemí a budú mať na maslový chlebík a na to marhuľový džem.-)) nech sa vám všetkým darí.-)
izabella929
@kika1212 moja milá, nebavilo by ma robiť stále staré zaužívané ,,,risácke,, zaváraniny.. rada vymýšľam nové veci, kombinuje a stále mi to zatiaľ chuťove vyšlo.....ak budeš robiť ten slivkový, pokojne tam šmrncni troška slivovice, bude mať fantastickú chuť a ja by som ho kombinovala ešte aj so škoricou...držím palce, aby to bolo mňamkovééé.-)))
kika1212
@izabelka , ďakujem, ty si poklad, u teba vždy človek nájde skvelú, užitočnú radu. Minulý rok som robila slivkový s čokoládou, ale to už bola nutela a so škoricou je to výborný nápad. Ďakujem krásne a prajem ti veľa tvorivých úspechov:)
izabella929
@kika1212...te ším sa, že som ti mohľa poradiť, pokiaľ budeš potrebovať radu, pokojne sa ozvi...rada poradím v čom viem...) ďakujem pekne za pochvalu aj želanie.-))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia