Oberačkový mäsový batôžtek

Ladislav Fodor
šéfkuchár Wellness Hotela Orchidea vo Veľkom Mederi, 27. januára 2010
Oberačkový mäsový batôžtek
Foto: Pravda - Ivan Majerský

Suroviny

1 balenie
25 dkg
2 ks
Omáčka bešamel:
10 dkg
10 dkg
3 - 3,5 dl
1 ks




Postup

  1. 1

    Údené koleno aj so žemľami (môžeme ju najprv namočiť v mlieku) pomelieme a zamiešame (spracujeme) s bešamelovou omáčkou takto: spravíme svetlú zápražku, po vypenení pridáme prevarené už vychladené mlieko. Zamiešame na hladko a varíme ďalej, kým nezhustne. Pridáme biele korenie a vegetu, môžeme aj žĺtok vajca so smotanou na šľahanie. Tým bude ešte jemnejšia.

  2. 2

    Mrazené lístkové cesto necháme rozmrznúť, potom na doske vyvaľkáme na rovnakú hrúbku a cesto rozkrojíme na rovnaké časti (obdĺžnik). Rohy cesta potrieme našľahaným vajcom a plnku naložíme na cesto. Keď do plnky pridáme kúsok údeného syra, bude ešte chutnejšia. Na cesto položíme plnku a vyformujeme z nich batôžteky. Vložíme ich do pekáča a pečieme na 180 – 190 stupňov Celzia.

Diskusia k receptu

bozulka
Moze to byt dobre,ale preco do besamelu prevarene mlieko,ja davam vzdy surove a este sa mi nikdy nezrazila.To je asi dovod,ze?
neposed
robievam batozky s kecupom, porom, na to hermelin a zatvorit. Sup do rury a je t o mnamka. Toto musi chutit tiez vyborne.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia