Zemiakovo-bryndzové a slivkovo-nutellové pirohy

prhlavka - fotkaprhlavka, 10. septembra 2013
Zemiakovo-bryndzové a slivkovo-nutellové pirohy
Foto: prhlavka

Takto robíme pirohy my (klasické) a slivkovo-nutelové mali premiéru, kedže som slivkovú nutelu robila včera prvý krát a je vynikajúca, tak som ju chcela Zobraziť celý popisTakto robíme pirohy my (klasické) a slivkovo-nutelové mali premiéru, kedže som slivkovú nutelu robila včera prvý krát a je vynikajúca, tak som ju chcela aj použiť :D

Suroviny

700 - 800 g
500 g
200 g
400 g
2 ks
2 ks
Na slivkovo- nutellové:
 viď moje recepty




Postup

  1. 1

    varené zemiaky v šupke ošúpeme na jemno na strúhame (2 nastúhané zemiaky si dáme bokom na plnku) ,osolíme,pridáme žĺtka a polovicu múky zvyšok múky si po troške prisýpam na dosku, na ktorej vypracovávam cesto. Cesto sa nesmie veľmi lepiť,aby sa dalo bez problémov vygúľať a vykrajovať kolieska v ľubovolnej veľkosti. Ak sa zdá po použití pol kg múky málo, pridáme samozrejme ešte múku. Osobne to mám už ako sa hovorí v oku múku som nevážila.

  2. 2

    z odložených nastrúhaných 2 zemiakov, bryndze a jednej smotany vymiešame plnku, ktorou budeme plniť pirohy.

  3. 3

    do vykrojených koliesok naložíme plnku v primeranom množstve, vytvoríme pol mesiac a okraje pritláčame vidličkou. Takto pripravené pirohy hádžeme do vriacej o solenej vody s troškou oleja. Pirožky nám začnú po chvíľke vyplavovať z dna na povrch necháme povariť cca 7 minút, vyberiem a premyjeme pod studenou vodou, potrieme olejom, výpekom z osmaženej cibuľky, alebo výpekom z oravskej slaninky podľa toho čo nám chutí. Ja som potrela výpekom z osmaženej cibuľky. Ak zostane z plnky zmiešam ju s jednou pochúťkovou smotanou a podávam na tanier k pirôžkom, ak plnka nezvýši tak iba s čisto pochúťkovou smotankou a k tomu pivečko :D

  4. 4

    Sladká varianta: recept na slivkovú nutelu mám v mojich receptoch. Naplním ňou pirohy postup varenia je rovnaký, tie som však polievala roztopeným maslom a posypala mletými vlašskými orieškami a práškovým cukrom. Sladké som nestihla ani pofotiť, tie boli fuč za pochodu :D Keď ich budem najbližšie robiť pridám fotku.

Diskusia k receptu

mirkamt
Hm, hned by som sa ponúkla, pirohy mám rada sladké aj slané ;-)
marta5
Iste sú fantastické,robila som podobné pirohy a boli super,ale som ich plnila slivkovým lekvárom.Hneď by som si ich dala.
prhlavka
mirkamat@ marta5@ len taký fukot, do večera neboli a tá sladká verzia ani do fotenia nepočkala, nuž čo máme doma 2 chlapov čo sa za sladkým idú zadrhnúť :D videla som tu viac receptov na pirohy a veľmi sa neodlišovali, možno akurát množstvom a zvolením múky, ja sa vždy snažím aby boli viac zemiakové ako múkové a je aj vidno, že sú žltučké.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia