Figový džem Svätej Rity

douglas - fotkadouglas, 15. septembra 2013
Figový džem Svätej Rity
Foto: douglas

Môj prvý fíkový džem som už tradične "venovala" mojej drahej patrónke Sv.Rite z Cascii. Vo špajzi som našla z Vianoc balenie sušených fíkov, Zobraziť celý popisMôj prvý fíkový džem som už tradične "venovala" mojej drahej patrónke Sv.Rite z Cascii. Vo špajzi som našla z Vianoc balenie sušených fíkov, ktorému by za mesiac končilo min. expirácia a tak som rozhodla sušené fíky konzervovať ešte raz.

45-50 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

750 g
6 dcl
2,5 g




Postup

  1. 1

    Sušené fíky nakrájeme na menšie kúsky. Kúsky dame do suchej vyššej panvice a podlejeme cca 3dcl bieleho portského a na miernom stupni zahrievame. Občas zamiešame a podľa potreby dolejeme ďalšie cca 2dcl vína. Dobrých 30minút necháme dusiť. Keď sú fíky mäkké odstavíme panvicu zo sporáku a ponorným mixérom rozmixujeme fíkovú zmes do hladka.

  2. 2

    Rozmixovanú zmes vrátime opäťna sporák, pridáme konzervant (cca pol balenia), prilejeme posledné dcl portského a na miernom stupeni privedieme do varu. Naplníme sklenice a uzavrieme viečkom. Sklenice necháme pomaly vychladnúť hore dnom. Skladujeme na suchom a chladnom mieste.

  3. 3

    Už sa veľmi teším, až tuto zmes použijem do tohoto báječného koláča : http://varecha.pravda.sk/recepty/fig-bars-santa-rita/41086-recept.html ĎAKUJEM za vaše milé komentáre a čas na prečítanie tohoto rcp.

Diskusia k receptu

rulik
už som myslel, že máš dome figovník a prebytky využívaš vo forme džemu a Ty využívaš vianočné prebytky, dobrý nápad, ja by som sa asi premáhal a zjedol ich
radost
milá @douglas
cukor netreba pridať? figy mám veľmi rada-ale vždy ich zjeme..nezostanú...ten džem by som ochutnala rada..pokojný večer nedeľný želám..
puntodadino
Musi to byt velka dobrota,najma s tym benzoanom.Ja som robieval takyto lekvar zo svojich fig zo zahrady.Bez ziadnych pridavkov.Snad iba zrela hruska....
douglas
Vďaka za komentáre :). @puntodadino , ak v Blave ti na zahrade rastu a dozrievaju fiky - okamzite sa na SK stahujem spat ;)...
douglas
Ad @radost - nie, cukor som nepridávala, výsledný džem nie je až tak sladký, ako kupovaný. Dnes som varila džem zo zralých čerstvých fíkov (11ks) a tam som už 1hrnček trstinového cukru pridala. S výsledným produktom som veľmi spokojná. Takisto prajem pokojný den a nech sa darí :).
evanaaa
Kedysi som figový džem chutnala v Bulharsku ale domov som si priniesla len figy v mede, aj to bola pochúťka, ale sladká.
ruzi
Mila @douglas , som z Bratislavy a mam v zahrade tri 12-rocne figove stromy, ktore som si vypestovala z otcovho 30 rocneho figovnika. Tento rok sme mali neskutocnu urodu. Spolu sme nazbierali mozno 20 kg sladuckych plodov. Navitaminovali sme sa do sytosti cela rodina a este som stihla uvarit par figovych dzemov. Na 1 kg zrelych fig som pridala 40 dkg cukru, stavu z pol citrona, skorice podla chuti (my mame radi velmi skoricove) a liker Amaretto.
Takze v Bratislave figy naozaj rastu, dozrievaju az do neskorej jesene. Minuly rok sme oberali posledne koncom oktobra.
samanka
súhlasím s ruzi, na SK už roky dozrievajú figy @douglas ja som mala už tretí rok, síce menšiu úrodu, ale bola....(figovník mám 4 roky, vypestovaný z odnože), takže....presťahuj sa späť .....:-))))))
douglas
Noooo, tak toto sú novinky... nám na našej pražskej zahrade tohto roku nevyrástly žiadne letné jabĺčka a aj zimných moc nebude. Zkúsim manželovi nenápadne navrhnúť sťahovanie.... ;).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia