Rýdziky v sladko-kyslom náleve

afataga - fotkaafataga, 24. septembra 2013
Rýdziky v sladko-kyslom náleve
Foto: afataga

Našla som tu naložené rýdziky, ale tieto sú iné, bez cibule, ak nedam cibuľu, nie sú potom take slizké.

40 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Nálev:
1 liter
400 ml
1/4 litra
1 PL




Postup

  1. 1

    Vybrala som sa do kúta záhrady a ...

    Rýdziky v sladko-kyslom náleve - obrázok 1
  2. 2

    obrala som úrodu 51 rýdzikov

    Rýdziky v sladko-kyslom náleve - obrázok 2
  3. 3

    Z uvedených surovín som uvarila nálev, množstvo korenia dávam od oka. Huby som umyla, veľké pokrájala na ľubovoľné útvary a postupne som ich varila každú dávku 3 min. v osolenej vode, prepláchla na sitku a dala do pohárov. Do každého pohára som dala jeden bobkáč, zaliala nálevom a sterilizovala som 20 min. na 100°.

Diskusia k receptu

sracz
Krása, krásna @afataga aj Tvoja príprava rýdzikov, presne podľa mojeho gusta, ako aj Tvoja záhrada! V dobrom závidím, ale aj zo srdca doprajem. Doma, za bažantnicou Veterinárnej univerzity máme s kaparátom TibÝkom miesto, z ktorého sme každoročne na Mikuláša nosievali rýdziky už aj s ľadom v ich "lavóriku"! ... a tu v Des Moines Iowa, po hubách (okrem marec_apríl smrže "morels") ani prd! V zdraví uži aj s rodinkou!
havino
27 trojdecoviek som presne takto zavarila minulý týždeň, len s korením a na sladkokyslo. Hovorím môjmu, nedám ti do nich cibuľu, nebudú mazľavé. Kukal na mňa, že ale jemu to nevadí a cibuľu má rád, tak dobre, pol na pol, lebo chalani zas ohrňajú nos, ak sú slizké, ja do úst nedám ani jednu.





Tebe tu môžem pridať foto, nenadáš mi, dúfam :-) čo mi doniesol v stredu minulý týžden a dnes polovicu z toho zas a v tej dávke na foto tie rýdziky nie sú, tie dopratal v pršiplášti, aký je dlhý 183 cm, tak plný bol. ja už huby nechcem ani vidieť.
marianna76
So tušila, že budú tvoje rýdziky... krásne sú. No super, tak nabudúce - náhodou ak bude, ani ja nedám cibuľu... Veľmi pekné rýdziky máš a priamo doma... Super, Nádhera... Aj ja závidím... chcela by som ochutnať, ale kdď nájdeme jeden - čo s ním?
marianna76
@havino no Vám tiež od Žiliny... to sa píše a chváli hríbikmi... šak pošlite aj ku nám dolu dačo....
mirop
super... milujem rydziky, i tie slizke :) podla mna su chutovo zaujimavejsie nez hriby
afataga
@sracz dakujem, tak sa prestahuj na Slovensko :-), raz sme mali na zahrade aj smrze, inak iby rydziky a masliaky, pozdravujem tvojho gusta :-)
@havino no tak dobre, vynimocne ti nevynadam :-))), ja zas huby mozem vidiet, aj tie tvoje, rydziky si ale niekedy svine cervave, ale ja mam do kuchyne od nich asi 80m, tak nestihnu :-)
@marianna76 dakujem, jeden len oprazit, posolit a zjest
@mirop dakujem, ja mam tiez rada ten sliz, ale doma mi to nechcu, este lepsie su takto nalozene vaclavky, teda podpnovky, tie nemaju konkurenciu
tatranka
No teda.V záhradke si zberať úrodu rýdzikov,to sa naozaj málokomu podarí.Sú krásne! Ja sa musím vybrať ak chcem rýdziky a to je ešte vo hviezdach či budú,8 km za nimi.A to ideme s manželom na bicykloch.
Ináč zaváram tak ako ty,len ja pridávam aj tú cibuľku.
Keď ich servírujem pre tých čo cibuľku a ten mazlavý nálev nemusia,huby prepláchnem a urobím čerstvú zálievku.
No to je naozaj málokedy!
paploska
takže to cibuľa spôsobuje mazľavosť? myslela som si, že to je sterilizáciu samotných húb. inak dobre provokuješ :-)
afataga
@tatranka ja som prilis leniva, aby som robila druhy nalev :-), tak to radsej robim takto, este mame soplave vaclavky od vlani, tak keby som uz mala abstak, mam si co dat :-)
@paploska ja tiez obcas myslim, ale strasne to boli :-)
@marianne veru mam, nauc sa carovat a budes mat aj ty :-)
@angast co vyzradzas take tajnosti?
marianne
pridem na kurz,nech carujem ako carujemfurt mam len balkon:-)) zahradu mam pravdu povediac,velmi pekny pozemok vlastnim,ale 50 km daleko ,malo casu chodit nan....
afataga
@marianne prid, ale sa nedoplatis :-), ak mas na pozemku ihlicnate stromy a moc tej prirode nefusujes do remesla, si na najlepsej ceste najst tam nejake huby
marianne
neboj sa nepridem:-))) nemam tam nic...a co by som tam zasadila to by mi ukradli,takze lezi ladom...mozno raz...
izabella929
no teeeda.-) tak toto je teda sila....ešte som takú úrodu bohatú nevidela...nádhera a krása...rýdziky som ešte nenakladala, kiež by aj u nás rástli...včera bol sused v lese a povedal, že ani muchotrávky nerastú...je úplne sucho,,,
afataga
@izabella929 dakujem, tu zas prsi skoro v jednom kuse, dnes po dlhej dobe neprsalo a videli sme aj ako vyzera slnko, skoro som uz zabudla :-)
evanaaa
A ešte jedno na hubovú "nôtu" - v Kauflande budú mať od zajtra ( 26.9) v predaji na domáce pestovanie hlivu ustricovú a šampiňóny, niekto sa nedávno pýtal, kde by sa to dalo zohnať. Treba využiť príležitosť a zbierať huby pekne doma.....
mariamka
musim ulozit chcem ci nechcem :) uz len dufat ze motyka streli :) podobnu "hubovu zahradku" som prave zalozila, so zvyskami bedli a peciarok som vyslala manzela nech to vykydne pod balkon, je tam taka borovica, uvidime :) hlivu sme jeden cas pestovali v pivnici z kupeneho substratu, a to rastlo ako dive, ked tam clovek dva dni nesiel uz bola nejedla, ale aj to je riesenie, ked nic ine.. @afataga ty sa mas :)
afataga
@mariamka ano, mam :-), no ja neviem s tym vysevom, ale za pokus to stoji, potom daj vediet, hlivu sme aj my raz kupili v tom hnusnom igelitovom pakli, vyrazili dva trsy a vyschlo to, mali sme to svacnute v krikoch, asi to bolo treba polievat