Burek s tvarohom a špenátom alebo pita zeľanica

an3da - fotkaan3da, 2. novembra 2013
Burek s tvarohom a špenátom alebo pita zeľanica
Foto: an3da

Robím ho ked mám špenát alebo blitvu, vlastne mangold. Zeľanica je srbský názov a to je preto že sa môže používať aj zeľe - Zobraziť celý popisRobím ho ked mám špenát alebo blitvu, vlastne mangold. Zeľanica je srbský názov a to je preto že sa môže používať aj zeľe - to je niečo podobné ako špenát, viacročná rastlina, a chuť má trochu kyslú. Práve včera som si presadila, dala mi priesadu kolegyňa.

15 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
500 g
500 g
4-5 ks




Postup

  1. 1

    V slanej vode si uvaríme, vlastne, blanšírujeme, špenát. Ja používam blitvu - mangold tak iba pokrájam a posypem soľou a trochu nechám aby odstálo a odmäklo. Tvaroh zmiešame s vajíčkami a pridáme soľ podľa chuti. Ak je tvaroh už slaný tak viac nesolíme. Do tvarohu môžme pridať aj smotanu, ak máme. Potom pridáme aj to zelené čo sme si pripravili a zmiešame spolu. Na pekáč - plech ktorý sme potreli olejom položíme lístok cesta, pokvapkáme olejom, druhý lístok tiež pokvapkáme olejom a dáme trochu pripravenej hmoty - asi 4-5 lyžíc.

    Burek s tvarohom a špenátom alebo pita zeľanica - obrázok 1
  2. 2

    Postup opakujeme kým máme lístky cesta a tvaroh. Na vrch dáme tiež 2 lístky cesta a trochu pokvapkáme vodou. Pečieme na 200 stupňov 15 minút a potom zmenšíme na 180 ešte 15 minút.

    Burek s tvarohom a špenátom alebo pita zeľanica - obrázok 2
  3. 3

    Podávame s kyslím mliekom alebo jogurtom.

    Burek s tvarohom a špenátom alebo pita zeľanica - obrázok 3
  4. 4

    Zelje - či šťaveľ sa mi ujal, rastie.

    Burek s tvarohom a špenátom alebo pita zeľanica - obrázok 4

Diskusia k receptu

an3da
Mohla by sa pridať aj cibuľa a cesnak, videla som taký recept niekde ale sa mi stratil.
izabella929
Tento koláčik ešte aj teraz môžem vyskúšať, lebo stále mám krásny šťaveľ na záhrede....nikdy ma nenapadlo ho použiť na koláč...vyzerá super.-)
trijana
Toto jedlo je velmi chutne a zdrave, poznam ho, ovsem bez cibule a cesnaku an3da, to uz by nebolo to. Ale vzhladom na to, ze na SK nemate moznost si kupit kravie syry roznej zrelosti, ako je to mozne v Srbsku, kde sa inak velmi dobre vari, tvarohu treba dodat nejaky dobry jogurt, napr selciansky alebo smotanu.. Skuste, ovsem, ak mate moznost si kupit vytahovane cesto alebo si ho sami vyrabate.
an3da
Ja som vo Vojodine. Môž si pridať i korenie - ja neľúbim, tak som nedala. Dobré je aj bez cibuľe a cesnaku. Môž pridať, ak máte menej tvarohu - kyslé mlieko alebo aj jogurt alebo iba mlieko.
elena
Ej, niet nad dobrý burek. Tu u nás v Seredi si otvoril PEKARU nejaký Kosovčan a zo začiatku piekli aj burek, tak som sa tešila, že si ho dám, aj mojej rodine. Lenže ten pekár, čo to robil, odišiel , a tak odišiel aj burek. A ten druhý to nerobí, asi nevie? Tie Vaše KORE tu nedostať a ručne ...nuž, je to dosť roboty ( a neporiadku). Ale niečo podobné sme robili ako špenátovo-tvarohové lasagne.
an3da
@elena , ja tiež neťahám ručne, kôry môž kúpiť za asi 0,60 euro a jesto ich rôznej hrúbky. A jesto aj lacnejšie ked kúpiš tri balenia. Tak tie lasagne môžu byť dosť podobné.
jujoska
burek akykolvek, kedykolvek a v akomkolvek mnozstve mozem...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia