Placatý falafel s pestovým šalátom

martinis - fotkamartinis, 6. novembra 2013
Placatý falafel s pestovým šalátom
Foto: martinis

Poznáte malé vyprážané guľôčky z cíceru či bôbu, nazývané falafel, podávané väčšinou v pite ? Ak áno, možno ich pripomeniem, no ak nie, tak Zobraziť celý popisPoznáte malé vyprážané guľôčky z cíceru či bôbu, nazývané falafel, podávané väčšinou v pite ? Ak áno, možno ich pripomeniem, no ak nie, tak vás rád zoznámim, lebo tento môj upravený cícerový falafel je výborný :)

1
porcia
45 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Šalát:
1/2 ks
8 ks
2 PL
štipka
100 g
PL
3 ČL
trocha
Falafel:
1/2 plechovky
malá
strúčik
PL
PL
štipka
podľa chuti
2 PL
na smaženie




Postup

  1. 1

    Najlepšie je začať osviežujúcou prílohou - pestovým šalátom, aby sa stihli jeho chute prepojiť a dobre vychladnúť. Zo osem redkvičiek očistíme a umyjeme pod tečúcou vodou spolu s polovicou uhorky. Osušíme a nakrájame na čo najtenšie plátky, ktoré vložíme do misy a pridáme aj dve lyžice nasekanej petržlenovej vňate.

  2. 2

    Pestový dressing pripravíme zmiešaním bieleho jogurtu, troch lyžičiek pesta, štipky soli, mletého čierneho korenia, cukru a olivového oleja. Premiešame, zalejeme ním zeleninu v miske a necháme v chladničke vychladiť.

  3. 3

    Prejdime k príprave toho najlepšieho - nášho falafelu ! :)) Polovicu plechovky cíceru zlejeme a prepláchneme pod tečúcou vodou, potom necháme odkvapkať. Cibuľu a cesnak očistíme nakrájame najjemnejšie, ako sa dá. Spolu s jedným žĺtkom, cícerom a ďalšími dvoma lyžicami petržlenovej vňate vložíme do stredne veľkej misy, kde si pripravíme základnú hmotu. Teraz prichádza najzložitejšia časť - získať ju rozpučením a premiešaním cícera s ostatnými ingredienciami. Minule som to skúšal mixérom, hmota však bola príliš hustá, všetko bolo zašpinené, no poviem vám ... radšej sa chopte lyžice či vidličky a miešajte a pučte pokiaľ nevznikne kompaktný polotovar s čo najmenšími kúskami cíceru. Ak tam nejaké ostanú, nevadí, sám ich tam mám rád ;)

  4. 4

    Teraz pridáme lyžicu strúhanky a múky. Dochutíme štipkou soli, čiernym korením a mletým čili. Pôvodne som chcel pridať aj rascu, ale akosi som zabudol. Opäť dobre premiešame a už by sme mali mať finálny produkt :)

  5. 5

    Teraz si namočíme ruky do studenej vody a rukami formujeme guľôčky. Z polovice plechovky cícera mi vyšlo päť guľôčok, čo je celkom slušná a sýta porcia, je to naozaj výdatné jedlo :) Originálny falafel ma práve tvar guľôčok, ale ja som ich radšej jemne sploštil, aby sa lepšie vysmážali na panvici. Guľôčky by sa dobre robili vo fritéze, ale na panvici je to nepraktické, nuž má môj falafel tvar fašírok, čo vôbec nevadí :))

  6. 6

    Na panvici zohrejeme olej a uložíme naň falafelové "sploštené guľôčky". Vysmážame z každej strany zhruba po 5 minút, však sami posúdite, akú budú mať farbu. Pri obraciani možno bude treba doliať trocha oleja, pokojne ho pridajte. Otáčajú sa najlepšie lyžicou a pekne sa osmažia práve vďaka svojmu tvaru.

  7. 7

    Hotový falafel vyberieme a naservírujeme na tanier spolu s pestovým šalátom. Môžme podávať len tak, so spomínanou pitou alebo aj iným pečivom ;)

    Placatý falafel s pestovým šalátom - obrázok 7
  8. 8

    Rád si upravujem tradičné jedlá po svojom a toto je opäť jedným z týchto prípadov. Cícerový falafel je úžasná náhrada mäsa, obzvlášť ak si chcete vyskúšať akúsi vegetariánsku obdobu fašírok. V trocha pikantnejšom prevedení vďaka čili, s výraznou chuťou cíceru a jemným pestovým šalátom to je zaujímavá hostina aj bez mäsa :-)

Diskusia k receptu

tiginko
prepáč @martinis , ale falafel je najlepší zo surového, namočeného cíceru. Z vareného je tá chuť úplne, ale úplne odlišná a podľa mňa si hádam ani nezaslúži názov falafel. Ale recept je to pjekný :-)
becky
Pestový šalát znie výborne, falafel ešte lepšie, ale neviem či sa to hodi k sebe. Presdalen jedno je z talianskej kuchyne a druhé z arabskej. :) Každopádne, asi vyskúšam tento recept na falafel.
radulienka
Ahoj Maťko, veru má @tiginko pravdu, falafel chutí inak a omnoho lepšie zo surového cíceru, je to síce trochu babračka, ale skús sa s tým pohrať, ty na to máš. Napriek tomu ťa stále obdivujem, ako vieš veci podať a i uvariť. Vieš, že ti fandím, pokračuj a vylepšuj...
lusinkab
Sikovny si ty chlapec :-) mne sa paci hlavne ten salat ale aj tie falafelove placky nevyzeraju zle.
leomax
Výborne! Cícer som zatiaľ použil len v polievkach a v nátierke. Máme ho radi, takže v blízkej dobe urobim falafel podľa teba. A skúsim aj so surovým cícerom- pre porovnanie.
martinis
@tiginko , netuším prečo je tam to "prepáč", za dobrú radu sa vôbec netreba ospravedlňovať :) Zo suchého cícera som ešte falafel nerobil, takže neviem porovnať, ale ak odporúčaš vyskúšať, tak najbližšie to tak spravím. Sám som zvedavý na rozdiel, vďaka :))
@becky , ďakujem :) K falafelu sa často podáva šalát a tento pestový mi k nemu pasoval. Ak sa Ti však táto kombinácia nepozdáva, pokojne si priprav iný šalát, alebo pesto vypusti :))
@radulienka - ako som písal, vyskúšam, uvidíme, verím vám :-)) Ďakujem za podporu, pracujem naďalej, stále sa učím, aj vďaka týmto "výhradám" ;)
@hannah22 , vďaka za tvoje hviezdičky ;)
@afataga : no, to je názov, že mi to nenapadlo skôr ! Cícerové placatosti s pestovým šalátom by zneli ešte lepšie :)) vďaka ;)
@lusinkab : veľká vďaka, šalát určite vyskúšaj,ten je hotový raz -dva a s tými plackami mi chutí ešte viac, však až budeš mať chuť a čas, priprav si aj tie ;)
@leomax , cícer sa dá použiť kdekade, ak Ti chutí v polievka a nátierkach, stopercentne si prídeš na svoje aj pri týchto "placatostiach" :))
@izabella929 : ďakujem za pochvalu servírovania ! :))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia