Celozrnný špaldový kringel fotorecept

ivah - fotkaivah, 11. decembra 2013
Celozrnný špaldový kringel (fotorecept)
Foto: ivah

Kringel je tradičné estónske vianočné pečivo – asi ako naša vianočka. Kedysi som objavila recept na internete a odvtedy sme si ho nevedeli vynachváliť. Zobraziť celý popisKringel je tradičné estónske vianočné pečivo – asi ako naša vianočka. Kedysi som objavila recept na internete a odvtedy sme si ho nevedeli vynachváliť. Dnes som vyskúšala zdravšiu verziu, aby sme si ho vychutnali bez výčitiek svedomia. Škoda len, že sa cez internet nedajú prenášať aj vône, pretože u nás to vonia neodolateľne škoricovo. ;-)

90 minút
príprava
20 minút
na 150 °C

Suroviny

400 g
200 g
1 PL
štipka
400 ml
4 PL
40 g
2 ks
Plnka:
6 PL
3 čl




Postup

  1. 1

    Zo všetkých surovín vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme zakryté na teplom mieste kysnúť asi hodinu. Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik s hrúbkou 3 mm (keďže nemám takú veľkú dosku, vaľkala som priamo na linke).

    Celozrnný špaldový kringel (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto potrieme slnečnicovým olejom a posypeme hnedým cukrom zmiešaným so škoricou.

    Celozrnný špaldový kringel (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto zrolujeme.

    Celozrnný špaldový kringel (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vzniknutý valček ostrým nožom pozdĺžne rozkrojíme na dve polovice, ktoré prepletieme prekrojenou stranou navrch a vytvarujeme veniec. Prenesieme ho na plech vystlaný papierom na pečenie, necháme 20 minút podkysnúť. Pečieme v teplovzdušnej rúre vyhriatej na 150°C 20 minút. Dobrú chuť! :-) Viac mojich receptov nájdete na fb stránke: Vegetariánka - s láskou k zdravému jedlu ;-)

    Celozrnný špaldový kringel (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

fialka49
Páči sa mi tvoj kringel, Ivah. Na tieto vianočné sviatky som už upiekla niekoľko zdravších koláčikov. Ďakujem za takéto receptíky.
eviana
Nádherne použitá špaldová múka, krásny recept, ukladám, isto vyskúšam, ďakujem a dávam 5* :)
hannah22
skvelý recept a pri jeho pečení ozaj vonia celý byt... piekla som ho už dvakrát a je to vonavá pochutka, so špaldovou +hladkou múkou , pol na pol, k škorici som pridala aj dve hrste mletých orechov je to trochu iné ale dobré ...... :))
medovnicek
táto tvoja zdravšia verzia sa mi veľmi páči, recept si ukladám, bude sa mi hodiť pre nevestu
ailuj82
Mňam, výborný. Len som použila miesto oleja maslo- aj do cesta aj na potieranie. Určite som ho nepiekla posledný krát... :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia