Marocký kozací tagine

marymelb7 - fotkamarymelb7, 12. decembra 2013
Marocký kozací tagine
Foto: marymelb7

Tagine je keramická marocká nádoba a všetko čo sa v nej varí sa tiež volá tagine. Jedlo sa neodokrýva a nemieša. Para Zobraziť celý popisTagine je keramická marocká nádoba a všetko čo sa v nej varí sa tiež volá tagine. Jedlo sa neodokrýva a nemieša. Para ktorá sa tvorí pri varení sa vo vrchnáku zráža na vodu a tým sa vlastne jedlo samé podlieva. Môže sa variť v rúre alebo na šporáku veľmi pomaly. Ja to varím k Veľkej noci a to z jahňacieho mäsa, prvýkrát som vyskúšala kozie. Môžete použiť ľubovoľne aj iné druhý mäsa a zeleniny.

Suroviny

1 kg
1 ks
2 strúčik
2 ks
2 ks
2 ks
8 ks
3 PL
1 čl
1 čl
1 čl
1 čl
 alebo smotana
 štipka
 štipka




Postup

  1. 1

    Mäso nakrájame na kocky dáme do nádoby,alebo ako ja, do plastického sáčku pridáme všetko suché korenie a olej, všetko dobre premiešame a dáme na noc do chladničky marínovať.

    Marocký kozací tagine - obrázok 1
  2. 2

    Na mäso poukladáme na kocky pokrájanú cibuľu, cesnak,na šťvrtky nakrájanú mrkvu, na kolieska baklažán.

    Marocký kozací tagine - obrázok 2
  3. 3

    Poukladáme zemiaky, paradajky, vňaťku a pridáme štipku šafranu a soľ. Ak nemáte tagine nádobu, tak treba všetko podliať trochou vody. Prikryjeme pokličkou a pomaly dusíme 1,5 h

    Marocký kozací tagine - obrázok 3
  4. 4

    Keď je mäso mäkké porcujeme, ozdobime jogurtom a korianderovou vňatkou,podávame s ryžou

    Marocký kozací tagine - obrázok 4

Diskusia k receptu

mariamka
naozaj krasne jedlo, dakujem za jeho priblizenie,, len taka mala lingvisticka poznamka, mozno krajsie by znelo "Marocký kozí tagin" , aj v popise mate "kozie mäso" aj v tagoch, a lepsie to ide do usi :)
dada1010
krásne a určite veľmi chutné jedlo, a mne sa tá kozacina páči :-)
jerica
krásna práca, určite chutné jedlo čo poteší každý žalúdok, hlavne čo majú radi mäso z kozľaťa. Zaujímavý postup, páči sa mi :-)
marymelb7
Ďakujem Mariamke, máš pravdu, znelo by to lepšie, ale ja žijem v Austrálii už 34 rokov, a keď ja teraz čítam slovenský článok tak mi nejde z neho polovica do uší tak sa veľmi slovenčina zmenila. Ja som sama nad tým špekulovala, veď na vareche sú v každom druhom recepte nespisovné slová aj v nárečí.
pusta
kozľacie mäsíčko som ešte nejedla, podľa surovín musí ísť o vynikajúce jedlo, lebo v tajine a najmä v Maroku sa pripravujú úžasné jedlá, perfektne korenené a chuťovo skvelé dusené jedlá, pripravované na princípe pomalého varenia a odkvapkávania zrazenej pary z konusu tajine späť do pokrmu dole v nádobe.
5*
pusta
no nechcem byť tuto za múdru, ale správne po slovesky, pokiaľ ide o pomenovanie jedla, @mariamka moja, nemalo by byť skôr "kozací", "kozľací" "kozľacie"??? ako napr. rybí-rybací-rybacie...jahňa-jahňací-jahňacie...a pod.???
ak sa mýlim, vopred sa ospravedlňujem.
mariamka
ved ja nic :) brala som to skor foneticky ako spisovne a frezeologicky spravne, hlavne, ze recept ma uspech :)
marymelb7
Keď sa na to pozerám, musím sa "rehotať", dá sa to opraviť, ale ja to nechám v "originál".
Ste zlaté, ďakujem !!!
pusta
@marymelb7 , aj ja sa na tom smejem :D :D :D
presne tak, páči sa mi tvoja reakcia :-)))))
ja hodnotím zásadne recept a ten je perfektný, nedá sa mu nič vytknúť :-)
palec hore (y)
prajem ti krásny deň do Melbourne!
nech ti to dobre varí!!!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia