Kolienkový perkelt fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 14. decembra 2013

Keď som ho po prvý krát jedla v Maďarsku, povedala som si, toto musím urobiť doma aj ja...veru dosť času od vtedy ubehlo..konečne som Zobraziť celý popisKeď som ho po prvý krát jedla v Maďarsku, povedala som si, toto musím urobiť doma aj ja...veru dosť času od vtedy ubehlo..konečne som ho dnes uvarila..toto jedlo je vynikajúce a lepší perkelt som ešte nejedla..preto vám ponúkam jeho recept...

20 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
1 ks
4 strúčiky
1 pl
2 pl
2 pl
1 dcl
1 čl
podľa chuti
štipka




Postup

  1. 1

    Včera som dostala dodávku zabíjačkových surovín z farmy...okrem iného som si objednala už tak dávno vytúžené koleno na perkelt..

    Kolienkový perkelt (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    koleno som vykostila ...

    Kolienkový perkelt (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pokrájala na rovnako veľké kocky..kosť som odložila do chladničky, zajtra bude z nej vynikajúci mäsový vývar..

    Kolienkový perkelt (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    mäso som poriadne umyla ...do rajnice som dala bravčovú masť, pokrájala som cibuľu aj cesnak, orestovala..

    Kolienkový perkelt (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pridala som umyté mäso..a pomiešala...nechala dom ho dusiť, občas pomiešala..

    Kolienkový perkelt (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    dusila som ho do vtedy, pokiaľ sa všetka voda neodpapila a zostalo iba na masti...

    Kolienkový perkelt (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    pridala som k nemu 2 lyžice paradajkového pretlaku a podusila...

    Kolienkový perkelt (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    potom som pridala 2 lyžice domáceho leča, dobre premišala a trošku podusila...

    Kolienkový perkelt (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    teraz som pridala soľ, korenie, červenú mletú papriku...

    Kolienkový perkelt (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    podliala som vodou...toľko vody som pridala, aby bolo mäso v tekutine...varilo sa 120min. stále som podliala iba deci vodou a dusila zakryté na malom plyne...

    Kolienkový perkelt (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    po dvoch hodinách dusenia, bolo mäsko akom zamat...jemučké, chutné a teraz som pridala víno...podusila iba 3-4 minúty a odstavila zo sporáka..

    Kolienkový perkelt (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    pokiaľ sa mäso dusilo , očistila som zemiaky, pokrájala na mesiačiky a uvarila v slanej vode...na tanier som uložila zemiaky a perkelt..ozdobila chilli papričkou...kto môže, pridá si ju do perkeltu..veľmi chutný perkelt...ja ho mám najradšej tak, že si namáčam v šťave mäkký chlebík a k tomu uhorku...v každom prípade si určite pochutnáte ako ja...dobrú chuť..

    Kolienkový perkelt (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    a ešte mňamkoviny na vianočný stôl...

    Kolienkový perkelt (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    aj jaterničky..

    Kolienkový perkelt (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

afataga
vyzera vyborne, to by ma nenapadlo z kolena robit perkelt
sracz
... nepoznám človeka, nie to ešte chlapa, ktorého by si si týmto kolienkovým perkeltom, milá @izabella929 "neopantala" a neomotala okolo prsta, ako "špagetu al dente"! "Papkanici" na tento spôsob, podľa vzoru mojeho nebohého otca, zásadne "Oni_kám), za možnosť pochutnania si poďakujem a domácej pani vybozkávam obidve rúčky! ............... á*á*á*á*á*ách jáááááááj! -:)))
eviana
Veru... @sracz má pravdu - aj môj chlap by Ťa za toto jedlo na rukách nosil, kolienko miluje na každý spôsob. Robievam z neho guláš, klasický so zemiakmi, alebo a la mexiko so zeleninou a fazuľou. Skvelý nápad na perkelt, veľmi chválim :) 5*
kimlo
Fantazia! Feri ma 100% pravdu a Ty 5*
concord
@afataga
teba akurát napadá tu na tejto stránke hovadiť ľudí. Tvoje kuchárske umenie asi nestojí za veľa, keď nevieš že z kolena sa dá pripraviť aj niečo takéto. Ja tam dávam ešte aj paprčky, chvostíky, bez leča. A hovorí sa tomu zabíjačkový guláš.
kimlo
@concord tak tomu hovoris mozno ty, tomu co spominas vo svojom komentari sa hovori huspenina.
izabella929
@sracz...u ž aby som aj začala namotávanie chlapa, aby mi mal kto na jar robiť na záhrade.-))))))určite, že jeho chuťou by som ani jedného muža nesklamala a myslím, že by si dal aj dupľu.-)ďakujem ti Ferko.-)
izabella929
@concord...aby som nevyzerala pre tebou ako chúďa , mám tu taký super recept: Domáce bravčové pochutinky...použila som uši, chvostík,pečeň a klobásu neúdenú...rada používam bravčové drobnosti...vyzerajú pre niekoho nechutne, ale to je iba vec názoru.-) a paprčky využívam ešte aj inak...v dohľadnej dobe bude aj taký recept...najradšej používam kolienko s paprčkami na huspeninu, ako píše kimlo...) ďakujem pekne za kometár.-)
caterina
Izabelka, jedlo za cistych 5* co by som teraz dala za jednu porciu. Neda sa z toho 3D vyrobit, aby mi to z obrazovky vyskocilo? ;)
jujoska
veru aj moj ma nosi na rukach, taketo dobroty miluje, v zilach mu koluje madarska krv. Nuz uz nie velmi casto, nechcem ho strhat, predsa uz mam viac kil ako volakedy :D @izabella929 ako vzdy perfektne zvladnuty recept na mozno menej znamu klasiku, gratulujem
lyali
Môj oco dáva do kotlíkového gulášu okrem mäsa krájaného na kocky uvariť aj kolienka vcelku. Myslím, že krájané dusené som zatiaľ nejedla. Musím niekedy ponúknuť takýmto ocina :-) @caterina , no kiež by 3D porcie veru vyskakovali z obrazovky :-)
mariamka
vyzera naozaj vyborne a dobry tip zas na trochu iny gulas, moji su "univerzal-gulasovi" :)
kukulienka71
@izabelka ,takéto jedlo ti určite každý muž zhltne aj s lyžicou.Pretlak dá perkeltu krásnu farbu aj chuť,tiež sem-tam dám aspoň za lyžicu.Aj keď ja by som kožky ťažko do seba dostala,chválim za perfektný rcpt.5*




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia