Torta s dobošovým stredom fotorecept

zuzkabluzka - fotkazuzkabluzka, 21. januára 2014

Moj muz ma narodeniny medzi sviatkami a hoci o kolace v tomto vianocnom case nie je nudza, bez torty sa to skratka neda:). Kedze Zobraziť celý popisMoj muz ma narodeniny medzi sviatkami a hoci o kolace v tomto vianocnom case nie je nudza, bez torty sa to skratka neda:). Kedze si medzi vsetkymi zakuskami zamiloval prave dobosove rezy, uz par rokov mu do torty dobosku zatacam, inspirovana branskou tortou, s tou vyhodou, ze tento druh piskoty je na to ako stvoreny a ide to jedna radost. K zdobeniu sa radsej vyjadrovat nejdem, nepodarila sa mi cokoladova poleva, tak som ju len takto pocmarala, aby som ten nepodarok zakryla :)

Suroviny

Okrúhla piškóta(22 cm):
3 ks
120 g
120 g
 na špičku noža
Dobošové cesto (na 2 plechy):
5 ks
80 g
100 g
Plnka:
4 ks
160 g
 alebo kakao
500 g
čokoladova poleva:
100 g
50 g
Na ozdobenie:
1 ks
150 g




Postup

  1. 1

    Najskor si upecieme okruhly korpus. Bielka vymiesam so stipkou soli na tuhy sneh a postupne, po lyziciach, za staleho miesania pridavam krystalovy cukor. Potom do snehu pridam postupne aj zltka a stale pokracujem v dokladnom vymiesavani. Nakoniec rucne primiesam muku s troskou prasku do peciva a vylejem do formy, vystalnej papierom na pecenie. Dam upiect na 180° asi na 25 - 30 minut.

    Torta s dobošovým stredom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na dobosove cesto si vyslahame vajcia s cukrom az do zblednutia(cesta), pomaly pridame hladku muku a dokladne, ale opatrne vymiesame. Cesto rozdelime na dva plechy vystlane papierom a pecieme na 160° asi 4- 5 minut. Treba kontrolovat podla rury.

    Torta s dobošovým stredom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Krem pripravime tak, ze si nad parou vyslahame vajicka s cukrom, ked hmota zacne hustnut, pridame aj cokoladu.(na tuto tortu som dala asi 150 g, ak sa vam vsak zda malo tmava, mozte pridat aj kakao). Miesame, kym sa cokolada uplne nerozpusti, odstavime a nechame vychladnut.

    Torta s dobošovým stredom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dobre vychladnuty cokoladovy zaklad na krem zmiesame s maslom(mali by mat rovnaku teplotu), vymiesame a podla chuti prilejeme aj rum. Okruhly korpus rozrezeme na polovicu, spodnu cast polejeme rumovo-cukrovou vodou a natrieme krem.

    Torta s dobošovým stredom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Dobosovu piskotu nakrajame asi na 3 cm pasiky a natiereme velmi stedro kremom. Ak chceme vyssiu tortu, pasiky mozu byt sirsie, treba vtedy ale pocitat s tym, ze budeme potrebovat aj viac materialu ;), teda upiect viac plechov dobosky.

    Torta s dobošovým stredom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Teraz zacneme zo stredu tocit prvy plat ako slimaka...kde skonci, zacne dalsi...

    Torta s dobošovým stredom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...kym nevyplnime celu plochu...

    Torta s dobošovým stredom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Druhu polovicu okruhleho korpusu polejeme, natrieme kremom a polozime na tortu, kremom na slimaka. Nedavam tak krem priamo na zatocene platy, aby sa natieranim nepohli. Celu tortu natriem zvysnym kremom a dam schladit.

    Torta s dobošovým stredom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na cokoladovu polevu si roztopime maslo, pridame cokoladu a vymiesame. Tu nastali moje trampoty. Cokolada sa mi na torte nechcela rozliat, co sa mi nikdy nestalo, rychlo tuhla a kazdy tah nozom bolo vidno. Skratka katastrofa. Jedina "mudrost" co mi napadla na zakrytie, bolo vymiesat bielkovu polevu a nedokonalosti takto schovat.

    Torta s dobošovým stredom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Kedze bolo co schovavat vsade, nakoniec som ju pocmarala celu a na moje pocudovanie sa nakoniec velmi pacila ;)

    Torta s dobošovým stredom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Viem, ze na vareche uz branska, brnenska, tocena, slimakova....torta je, vyskusajte aj takto s dobosovym variantom, ta mriezka je pekne na tesno :) A mozno vas bude inspirovat aj toto zdobenie "z nudze cnost" :)

    Torta s dobošovým stredom (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

denyany
Z núdze cnosť vyzerá krásne. A aj v reze to nemá chybu, si šikovnica.
elysa
krásna je, dobošová musela byť chutná...
daguska
Dobre sa ti vydaril "nepodarok". Urcite chutna torta,robievam nieco podobne. Doboska je skvela klasika.
kukulienka71
musím podotknúť,že dobošové rezy nie sú slovenský zákusok...torta sa ti podarila pekne,mne sa tvoje zdobenie páči a chuť iste fantastická.*****
zizazi
krásna, aká si ty šikovná, práve som premýšľala akú tortu upiecť na sobotu, dala si mi inšpiráciu, dakujem
mojaradost
super nápad, určite budem aj ja takto zdobiť, veľmi pekné, efektné:))
babav
Ukazkova torta s vybornou plnkou.Vdaka za inspiraciu .Krem sa mi paci viacej ako originalny doboskovy ( maslo vyslahane s cokoladou).5*.
vevajda
Nuz prave ta z nudze cnost ma na tejto torticke zaujala ako prva :))) dakujem, ukladam
ywett
je krásna, verím, že oslávenca potešila :)
havino
výborný krém, pekná torta, že zdobenie z núdze cnosť, u mňa z núdze cnosť sú čiarky, čiary a bielou čokoládou v tmavej špajlou potiahnuté, nič viac veru, šikovná 5*
orchidea
Podarila sa ti tortička aj zdobenie je pekné...veď si ju robila na zjedenie nie na výstavu :) ja som toho názoru, že torta nemusí byť umelecké dielo, hlavne aby chutila a táto je výborná....super
eviana
@zuzkabluzka , keby som nesedela, padnem na riť... krása, ale vzhľadom na použité suroviny nielen krásna, ale aj chuť musela byť skvelá. Veľmi oceňujem podrobne zdokumentovaný postup, ukladám a silno silno uvažujem, že veru ju aj ja niekedy skúsim... ďakujem :) 5*
Jaaaj... a ešte by som chcela vidieť Tebou akože "riadne" zdobenú tortu, keď tomuto dych vyrážajúcemu čančaniu vravíš z núdze cnosť :)))
mariamka
ja len cumim, pre mna je dokonala chutou aj zdobenim, stastny to manzel :) bejvavalo co sme krutili s maminou brnensku, bude tento rok pekne vyrocie, zeby som sa nakopla ? :) pre istotu KK :)
zuzkabluzka
@havino , @orchidea , @eviana , @mariamka , baby, ste velmi mile, dakujem...k tomu zdobeniu, chcela som len cisto cokoladou poliatu hladku tortu, ozdobenu len trochou kremu, co som si odlozila... taka prijemna zmena to mala byt, po vsetkych detskych potahovych(modelovala som aj Simpsonovcov ) , co som robila v tomto obdobi...kedze ja peciem v noci, nemala som nic na napravu, nakoniec to ale celkom dobre dopadlo...a mariamka aj ja si spominam, ako moja mama tiez vrtela tortu :)
peppa
naozaj pekna torta, ani neviem ci sa mi viac paci zdobenie, ci torta samotna, sikovna si :o)
lusinkab
No tak nahodou mne sa ta pocarbana dekoracia nahodou paci :-) velmi pekne to na tej cokolade vynikne a ta doboska vo vnutri no nadhera budem uz aj ja musiet vyskusat kedze dobosky som este nerobila a toto sa mi velmi paci :-) ake sme mi zienky vynaliezave kazda chybycka sa da zakryt :-) krasnucka torticka
medovnicek
nie len ten dobošový stred sa mi páči, ale aj to zdobenie - perfektné
tkatka
Pekná, vydarila sa ti, a istotne bola chutná :)))
anonym
Robila si už aj branskú tortu ? Korá je podľa teba lepšia ?
alena54
super aj pekna ale asi by som ten plat najskor natrela kremom a potom hoci radielkom pokrajala na jednake pasiky lahsie sa natrie cely plat ako tenke pasiky moj nazor ale super ukladam do KK diiik :D




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia