Bratislavské rožky fotorecept

rennatte - fotkarennatte, 2. februára 2014
Bratislavské rožky (fotorecept)
Foto: rennatte

Rožky s veľkým množstvom plnky a jednoduchým tvarovaním, pri ktorom sa nám nestane, že ak chcem makový zakúsnem do orechového, lebo plnku je pekne Zobraziť celý popisRožky s veľkým množstvom plnky a jednoduchým tvarovaním, pri ktorom sa nám nestane, že ak chcem makový zakúsnem do orechového, lebo plnku je pekne vidno.

120 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

cesto:
600 g
40 g
 štipka
80 g
80 g
2 ks
200 ml
plnka maková:
100 ml
100 g
200 g
plnka orechová:
150 ml
250 g
100 g
1 ks
1 ČL (rum)
plnka tvarohová:
250 g
2 PL
1 ks
2 PL
 hrsť
2 PL
na potretie:
1 ks
1 PL
1 ČL




Postup

  1. 1

    Polovicu teplého mlieka osladíme lyžičkou cukru, rozdrobíme droždie necháme nadvihnúť kvások. Múku preosejeme, osolíme štipkou soli, vlejeme kvások, pridáme vajíčka, zmäknuté maslo, cukor a zvyšné mlieko. Vypracujeme cesto, ktoré má konzistenciu mäkkej plastelíny a nelepí sa, vytvarujeme do takéhoto bochníka.

    Bratislavské rožky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Misu poprášime múkou, položíme bochník cesta a aj povrch cesta poprášime múkou a dáme na teplé miesto kysnúť. Pokiaľ kysne cesto si pripravíme plnky. Pripravila som tvarohovú, orechovú a makovú. Ak sa rozhodnete robiť len jeden druh plnky, treba udané množstvo vynásobiť

    Bratislavské rožky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Hrozienka opláchneme vo vode a namočíme do rumu. Tvaroh osladíme, pridáme pudingový prášok zlatý klas, vanilkový cukor a premiešame, najlepšie vidličkou. Hrozienka vyberieme z rumu a pridáme až pred plnením.

    Bratislavské rožky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Mlieko osladíme a dáme variť, do vriaceho mlieka pridáme orechy a povaríme, orechová plnka má byť hustejšia, po vychladnutí ešte stuhne.

    Bratislavské rožky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rovnakým postupom pripravíme makovú plnku.

    Bratislavské rožky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nakysnuté cesto vyklopíme na pracovnú dosku, premiesime a rozdelíme na 6 častí. Prvé dve časti vytvarujeme do tvaru valčeka a rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika širokého 10cm a hrúbku 3mm. Plnku vložíme do vrecúška na krém so širokým nadstavcom na zdobenie, alebo bez nadstavca a plnku vytlačíme do stredu obdĺžnika. Okraj cesta preložíme na plnku a pretočíme ako štrúdľu tak aby spoj bol na spodku

    Bratislavské rožky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Tak pokračujeme aj s ďalšími časťami a plnkami.

    Bratislavské rožky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Naplnené valčeky nakrájame na 10cm kúsky, ja som si pomohla krajčírskym metrom.

    Bratislavské rožky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Preložíme na plech s papierom na pečenie a vytvarujeme rožky. Zmes na potretie - žĺtok zmiešame s cukrom a pridáme mlieko, touto zmesou potrieme rožky a necháme 15 minút oddychovať. Zapneme rúru na 180 °C.

    Bratislavské rožky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Rožky upečieme pri teplote 180°C 10-15 minút.

    Bratislavské rožky (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

alexa73
Tú fantastickú vôňu cítim až sem , hneď by som si dala!!!!
tiginko
milujem a robievam ich, ale tento otvorený spôsob musím vyskúšať, nikdy by ma nenapadlo robiť ich otvorené
radost
fantastické zjednodušenie..!!..a ja ich nechám ako valčeky..!!..vdaka za motiváciu..
želám pokojnú nedeľu
hubata
Ja mám veľmi starý recept na bratislavské rožky, ae vždy som sa tiež babrala s každým rožkom zvlášť. Toto je vynikajúci nápad ako si uľahčiť prácu, len aby mi plnka nevytiekla treba ju mať asi hustú a preto to istí Zlatý klas v tvarohovej plnke. No a ten centimeter hihi, no paráda! Ukladám ako skvelú inšpiráciu a úctu k šikovným rukám a rozmýšľaniu pri práci. Vďaka @Rennate a zato ti dávam 5 hviezdičiek.
mirop
super napad a vyzeraju nadherne, coskoro sa do toho pustim..
mirop
super napad a vyzeraju nadherne, coskoro sa do toho pustim..
katka78
@Rennatte bratislavské rožky špeciálne neobľubujem, ani ich nepekávam, aj tak ale oceňujem tento recept, ktorý určite viacerým uľahčí ich pečenie. A možno ich nakoniec predsa len aj ja niekedy vyskúšam a prekvapím maminku, tá ich má rada.
erika8802
super nápad ,skusim aj ja tak urobiť,s tými plnkami,ja sa vždy trápim ,a takto su krásne jeden ako druhý rožtek rovnaký,nádherné
jozka2
Niekde som to citala,ze tie prve bratislavske rozky boli na jednej strane otvorene takze bolo troche vidiet plnku,no tebe by mali zaplatit za paternt,dobry napad.
kika1212
krásne, neprehliadnutelé rožky s bohatou plnkou, šikovný postup. Robila som podobné, ale vyvaľkať kruh... trojuholníky..., trošku pracnejšie a zdĺhavejšie. Toto je veľmi šikovná inovácia a rožky výstavné. Vyskúšam, ak sa dizajnom priblížim k Tvojim, dám vedieť.
paeva
sú ozaj krásne, nevytiekol ani jeden? ukladám
brambora
tam ani cesto nie je. :D sama plnka... paradne... nadherne... uz len zahryznut...
havino
jezus maria @renatka , tolko krásy a dobrej chuti, ved to je rožtek plný maku a orechov, foto je tak krásna, akoby sa len načiahnuť za nimi, výborný zlepšovák, výborný, určite na tieto tvoje rožky nezabudnem.
jerica
@rennatte krásna práca, až vynikajúce, skôr by som dala názov valčeky s orechovou, makovou plnkou, ja si pod názvom bratislavské rožky predstavím iné vzhľadom, v tvare rohlíka a po upečení na rohlíkoch mramorovaná štruktúra. Ber to v dobre mienenom názore, lebo proti receptu nemôžem nič negatívne hodnotiť, skôr len v ódach, súhlasím s @havino výborný zlepšovák, a tak krásne spracovaný recept , je pre mňa len vzorom.
eviana
Krásne rohlíky, naozaj plné plnky, presne ako to mám rada a taktiež sa pridávam k obdivovateľom Tvojej kreativity, super si to vymyslela :)
rennatte
Dakujem vsetkym za mile komentare
@paeva , v bode c 9 su pred pecenim a v bode 10 po peceni, nevitiekol ani jeden, plnky su dost huste,
@jerica , recept ktory mam je na BA rozky, ale tym ze som zmenila postup a pouzila vrecusko na plnenie, su hrubsie, nabuduce ich skusim spravit tensie aj s ich charakteristickou glazurou na povrchu, ale uplne najlepsie je na tom ze je plnku vidno a je jej vela, netreba sa k nej preryzavat cestom
jerica
@rennatte , to máš úplnú pravdu , to s tou plnkou je super, mne len ten názov nepasoval, ináč ako som napísala , bezvadné. Mám tiež radšej viac plnky ako cesta a že je to takto rafinovane kukuč, je inšpiratívne pre mňa.
medovnicek
krááááááááááááásne ako by ich jedna mater mala:):):), to balenie je super, už som ho skúšala pri orechových štangličkách a veľmi sa mi osvedčilo
orchidea
Takéto bohato naplnené rožteky by som nevymenila za žiadny zákusok...výborný nápad, pekne nafotený postup...samozrejme si recept ukladám a vyskúšam...
silvi
kde v blave sa daju kupit najlepsie take rozky??
notakja
Vyzeraju super. Skusila by som ich, len sa bojim, aby mi plnka nevytiekla... Inak ozaj dobry zlepsovak s tym plnenim :)
mariamka
toto je takpovediac "plnka s rozkami" :) bohate a krasne vypecene, tu fintu s plnenim urcite aplikujem, perfektny napad
mirop
vzdy sochj chcel ochutnat bratislavske rozky a vcera som upiekol 2 plechy tych tvojich a su resp. boli super... dakujem
angiek
piekla som ich dnes a su vyborne, prekvapili ma velkostou, su to maxi rozky ale chutne :-)
ubka
nekomentujem, 5 hviezdičiek vyjadruje môj názor:-)
alex37
odhodlala som sa teda na rohlíčky z polovičnej dávky. Nechala som vymiesiť v pekárničke, cesto bolo výborné. Tvarohovu plnku som ukladala lyžičkou, pekne držala a orechovú na šúlce, bez problémov. Krajala som na kusky, ale strašne mi narástli :-) na chuť to však nemalo vplyv boli výborné :-) Vďaka za jednoduchý rcpt. Pridávam foto mojich obrích rohlíčkov :-)



1x radost
radost
joooj..orechooov toooľkooo.!!
tie museli byť dobrie..
neva že boli obrie..:-)
rennatte
@alex37 , mas ich pekne vydarene :-), nabuduce skus tensie vyvalkat cesto, ale nezdaju sa mi az take obrie :-)
alex37
@rennatte , určite ich ešte upečiem, lebo boli fajnovučké, skúsim natenšie :-)
@radost , oni boli naozaj dobré keď tam bolo tak veľa plnky :-)
cocinera
Prave som ich dokoncila, mnaam, skoda, ze iba z polovicnej davky. Velmi dobry recept.
betul
Veľmi dobrý recept, síce som ich ešte nerobila..určite vyskúšam a ten nápad s metrom. No klobúk dolu, mňa by to nenapadlo...a naozaj sú rovnaké, ukážkové...prajem všetko dobré...Alžbeta




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia