Žíhľavový sirup fotorecept

sev111 - fotkasev111, 9. februára 2014
Žíhľavový sirup (fotorecept)
Foto: sev111

Cenné látky v žihľave: - chlorofyl listov: má protizápalový a hojivý účinok, regeneruje poškodenú pokožku po popálení či úraze - kyselina kremičitá : pôsobí močopudne - triesloviny Zobraziť celý popisCenné látky v žihľave: - chlorofyl listov: má protizápalový a hojivý účinok, regeneruje poškodenú pokožku po popálení či úraze - kyselina kremičitá : pôsobí močopudne - triesloviny s protikrvácavým účinkom - látky znižujúce krvný cukor aj vysoký krvný tlak - vysoký obsah vitamínu C - serotonín Kde čaj zo žihľavy pomáha: - výborný pomocník pri čistení organizmu - vhodný na reumatizmus - pôsobí proti vyrážkam a akné - podporuje tvorbu červených krviniek - pomáha pri chudokrvnosti - pri zápal

Suroviny

100 ks
10-15 ks
2 ks nakrájať
2 l
2 kg
 alebo UM




Postup

  1. 1

    100ks žihlavy celé stonky, 10-15ks púpavy kvety nemusí byť ale keď je je chutnejší 2citróny nakrájať,2lvody 2kg cukru, okrem cukru všetko dáme do hrnca žihlavu nšklbeme a zaliať varenou vodou a nehať 24h stáť, potom pridať po24h cukor a konzerv prípravok a zahriať do bodu varu a penu pozbierať, ak nechcete konzervační zvykne sa dávať rum, zo žihlavou môžete aj metu miešať či medovku......

    Žíhľavový sirup (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    po 24hod zliata šťava

    Žíhľavový sirup (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    aj s cukrom čaká už len na zohriatie a plniť do fliaš

    Žíhľavový sirup (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    začína sa robiť pena tú treba dať preč

    Žíhľavový sirup (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    na toto množstvo sa dáva 2 kalíšky/ UMU/, po tom ako ohrejete tak do toho 2 kalíšky a nalievať do fliaš, priznám sa robím s konzervantom, podľa jozka2 prikladám jej návod bez konzervantu dava sa podla flase na malu pohar 1 KL a na 4l tak 1 PL,inac caga a deket ziskany z brezoveho hribu je veelmi dobe uzivat pri vredoch a zapaloch zaludka,poradit sa s lekarom davkovanie AK oni maju paaaru o tom co to je najskor to budu vediet fitologovia,alebo info cez internet vyhladat pod nazvom caga,alebo brezovy hrib.

    Žíhľavový sirup (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

ocko
nie je toho cukru vela je to skor cukrova voda s prichutou kopriv prepac
ocko
nie je toho cukru vela je to skor cukrova voda s prichutou kopriv prepac
sev111
@ocko , recept robíme doma a už roky, keď sa nepáči nemusíte robiť, sirup sa vždy skladá z cukru preto sa volá sirup
ariela6
mne sa tvoj recept pači nedam konzervant ale radčej ten rum
sirup
Konzervant pchať ešte aj do domáceho? Nejeme tých hovien už aj tak viac než by sa patrilo?
sirup
Inak s rumom to vôbec nemusí byť zlé, ale konzervant devalvuje fakt, že žihľava je zdravá.
sev111
@ariela6 nech sa páči treba vyskúšať :-)
@sirup no sú tu 2 varianty, každý si nájde to svoje
@kukulienka71 no musím vyskúšať je to tiež jedna z možných variant, takže tento rok vyskúšam takto :-) inak žihľava by sa mala zbierať maximálne do 15 mája/tak vždy hovorievala starká/
@medovnicek , veru aj Ja ho robím kvôli chudokrvnosti pridám recept aj na skvelí ríbezľový bez varenia je úžasným zdrojom železa
jozka2
velka vdaka za taky vyborny recept,Zihlavu mam zasadenu v zahrade, az z Ukrajiny korienok zihlvay som dostala od jednej znamej,uz sa rozmnozil,zatial som ju susila,v lete davala zaparenu do salatov do roznych polievok.
jozka2
dievcata,ak mate problem s konzervovanim za studena,za tepla,dajte polievkovu lyzicu ,,cagy"/cita sa s makcenom/,caga je roztok?!extract z brezoveho hribu,vyrasta na breze taky cierny,biely,ziskat tento extract doma treba to vediet pripravit,ale skuste v lekarni alebo health store ci nemaju,pod nazvom,,BEFUNGIN",skuste objednat cez internet,alebo ak niekto chodi na Ukrajinu tam ho urcite v lekarni najde.Nieze je len veeelmi liecivy da sa s nim konzervovat,zabija pliesen.
jozka2
zihlava a aj sirup z nej je velmi liecivy,ale s mierou treba predom zistit na co sa nesmie brat a nesmie sa clovek predavkovat,brat ho s prestavkami.
kimlo
Uz viem ako zuzitkujem zihlavu na zahrade, doteraz som ju len vykosil a zahodil.. a pouzijem rum.. :-)
radost
@kimlo
tiež máme dosť žihľavy-na záhrade máme veľkúúúú nádobu-nalejeme vodu-žihľavu do nej-prikryjeme-vykvasí-postrekujeme + hnojíme-bud na listy..či ku koreňom..
riedime to trošku vodou-ten výluh myslím..
takže krem sirupu a sušenia na čaj a umývanie aj vlasov-môžeš i takto..a polievať tvoje čili v skleníku..
:-)
gubics
Žihľavu vyhodiť je veľká škoda.Keď sa nazbiera za celé vedro, tak ju treba zaliať horúcou vodou a nechať vyluhovať cca 10 dní. Dajte to dosť ďaleko od chaty alebo miesta kde vysedávate na záhrade, lebo strašne smrdí.Potom sa rozriedi s vodou v pomere 1:10 a môže sa použiť ako postrek na ovocné stromy(bio pestovanie), alebo polievať s tým zeleninu na záhrade, používa sa aj ako hnojivo. Zostatok listov po precedení zamiešajte do kompostu. Na internete najdete veľa článkov na zúžitkovanie žihľavy.
sev111
@radulienka ďakujem za povzbudivé slová :-)
@jozka2 ďakujem určite si to pozriem, ešte som o tom nepočula ďakujem mysleli ste tento? ako sa sním pracuje? pomer a tak?
@kimlo ok nech sa vydarí no somínali sterilizáciu to je tiež jedna z možností určite skúsim 100 ľudí 100 rád ako si vzájomne pomôcť :-)
@radost tiež tak robievam roky :-) tiež jedno využitie žihľavy niekedy tak nedocenenej
@gubics presne ako píšete
jozka2
sev111,dava sa podla flase na malu pohar 1 KL a na 4l tak 1 PL,inac caga a deket ziskany z brezoveho hribu je veelmi dobe uzivat pri vredoch a zapaloch zaludka,poradit sa s lekarom davkovanie AK oni maju paaaru o tom co to je najskor to budu vediet fitologovia,alebo info cez internet vyhladat pod nazvom caga,alebo brezovy hrib.
sev111
@jozka2 ďakujem skopčím to a dám k receptu niekomu sa tiež zíde ďakujem že si sa podelila o skúsenosť
jayro
Matcha je druh zeleného čaju, ktorý vznikol pred viac ako 800 rokmi. Zo začiatku ho používali hlavne budhistickí majstri a samurajovia a až pred nedávnom sa začal konzumovať aj v Európe. Čerstvé čajové lístky sa rozomelú na jemný prášok a výsledkom je pozoruhodne zelená farba s úžasnou chuťou a výnimočnou arómou. Čaj Matcha obsahuje unikátne katechíny a aminokyseliny. Viac o Matcha čaji v našom E-shope:  matchatea.sk?a_aid=5313482b46d4c&a_bid=6c2558be
jankadrobnunka
Včera som robila tento sirup, a veru už bol problém zohnať teraz púpavu, ale pár som našla :) dala som ešte tak pol krabičky citrodeka, aby to bolo aj kyslé a veruže je to chutné. Už sa teším na popíjanie.
galia
@Ocko (9.2.2014 17:32)

na 2 l vody je úplne normálne 2 kg cukru. ide o sirup - nariediť si ho môžeš ako chceš. toto je fórum o varení - a nie všetko je úplne zdravé. ak sa nepáči . choď na fóra o zdravej výžive a nekritizuj. tiež prepáč.
haji
Sirup dělám - různé druhy, naposledy zázvor, citron, šalvěj. Mno, už se mi stalo /nedala jsem žádný konzervant/, že mi chytil plíseň... a dost rychle, potvorka.
Jak píše Jankadobrunka - dát citrodeko /kyselina citronová/, je to též konzervant. Jsem též nedala a chuť byla slabá, byť citronů jsem měla v páce hafol. Raději přidám více cukru, dám citrodeko, propláchnu láhev rumem, dám pár kapek i nahoru na hladinu. Je to pořád lepší, než pokažené muset vylít!!
Do vody či čaje dávám pár kapek /nemám ráda sladké pití/. U mě dobrý. Díky za info o věcech pro mě nevídaných /brezový hríb apod./!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia