Tvarohová maškrta

prhlavka - fotkaprhlavka, 11. marca 2014
Tvarohová maškrta
Foto: prhlavka

Pospájala som do kopy suroviny čo dali zásoby a zákusok bol veľmi dobrý! Kto má rád ovocné a tvarohovo-šľahačkové pomaškrtí si.

Suroviny

Cesto:
7 PL
7 PL
7 ks
2 PL
štipka
4 PL
1/2 bal
Tvarohovo-šľahačková plnka:
500 g
2 ks
4 ks
podľa chuti
Pudingovo-šľahašková plnka:
1 ks
2,5 dc
2 PL
2 ks
1 ks
1 ks
Želatínová poleva:
1 balenie
1 ks




Postup

  1. 1

    Oddelíme si žĺtka od bielkov. so žĺtok, kryštálového cukru, 4 PL studenej vody vyšľaháme žĺtkovú penu. Z bielkov, štipky soli, vyšľaháme bielkový sneh. Suché ingrediencie ( múku, KP, kakao premiešame) a následne zľahka vmiešavame do žĺtkovej peny s polovicou snehu, keď máme suroviny dostatočne premiešané pridáme ďalšiu polovicu snehu a zľahka domiešame. vylejeme na vopred vymastený a múkou vysypaný plech, do vopred prehriatej rúry a dáme piecť.

  2. 2

    Biela plnka: 2ks tvarohu dobre premiešame s vanilkovým a kryštálovým cukrom podľa chuti. Vyšľaháme si do tuha dve šľahačky a postupne primiešavame do tvarohu. Plnka je hotová.

  3. 3

    Pudingová plnka: z mlieka, cukru a práškového pudingu uvaríme hustejší puding(preto sa robí z menej mlieka, aby bol hustejší nie podľa návodu) do hladka, tak aby sa nevytvorili hrčky a za stáleho miešania ho necháme vychladnúť. Podľa návodu si pripravíme 2 šľahačky v prášku/ kľudne aj klasické žovočíšne, ja som pridala aj jeden stužovač do šľahačky. Puding so šľahačkou premiešame a vznikne nám ďalšia plnka, ktorá môže mať redšiu konzistenciu, záleží aj od toho akú šľahačku použijeme. Preto som z jedného balenia pripravila želatínu podľa návodu, za studena sa mala nechať napučať so 4-5 PL studenej vody cca 10 minút a potom zohriať na sporáku do úplného rozpustenia a za tepla do nej zapracovať pár lyžíc krému a následe to pridať do zvyšku(celého krému). Dala som na 5 minút do chladničky a bola eňo ňuňo :D

  4. 4

    Na vychladnutý korpus som natrela jahodový džem, rovnomerne navrtsvila tvarohovú plnku, pudingovú plnku. A šla som vyrobiť želatínu, ktorú som po miernom zhustnutí rovnomerne roztiahla po celom povrchu a dala ešte poriadne stuhnúť do chladničky.

  5. 5

    Výroba jahodovej želatíny : Do hrnca som si vložila rozmrazené ovocie časť šťavy z ovocia mi zostalo tak som použila na varenie želatíny asi 2dc zvyšok doliala studenú vodu, podľa návodu do kopy 0,5l vody a miešala kým sa neroztopila želatína, trvá to ozaj chvíľku, keď nebol hrniec horúci dala som schladiť do chladničky aby lepšie tuhla. A ako posledný krok vyliala na vrch zákusku a dala do chladničky.

Diskusia k receptu

staja
2 ks tvaroh jemný Pilos je aká hmotnosť - 2x po 500g? - vedierko?
A škoda, že je fotka tak zvrchu, nevidno, koľko je tam toho krému a šľahačky. Inak môže byť dobrý.
prhlavka
@staja kupovala som v Lidli tvaroh, bol balený ako klasická kocka, ale kľudne aj ten z vedierka, jedna kocka mala 250g, dala som dva čiže 500g do hromady...ja osobne som ešte 500g tvaroh v obchode nevidela, ale čo neni môže byť :D mám ešte niečo v chladničke, odfotím ak už nie je spapaný.
staja
Ja len, že je to nejednoznačné dať 2 ks tvaroh, chýba mi tam gramáž. Kupujem do koláčov v Lidli tvaroh Pilos vo vedierku a to má 500g.
frona
@staja tá želatínová poleva nie je celkom jasne napísané... Má to byť tak, že v časti šťavy s vodou sa uvarí želatína, potom sa to vleje do studeného ovocia a pomieša a potom sa to naleje na tú pudingovú plnku? čiže ovocie sa neukladá? Ďakujem
prhlavka
@frona želatínu jahodovú som kúpila tiež v Lidli a pripravila podľa návodu, ktorý bol na nej napísaný, udané bolo do hrnca nalaiť 0,5l vody a do nej nasypať tú jahodovú želatínu, a pridala som aj ovocie, želatínu som pripravovala spolu s ovocím, dala do chladničky keď bola vlažná a tam nejaký čas tuhla cca 20 min, ja som akurát použila čo mi zostala po rozmrazení ovocia asi 0,2dc kvázi šťava a do toho priliala ešte 3dc vody, aby to bolo toho pol litra, čiže kľudne môžte z čistého pol litra spraviť ,mne len bolo tej šťavy ľúto vyliať, keď sa dala použiť. Snáď som pomohla.
silvia68
dnes som ho robila, je vynikajúci. Trošku som si upravila podlľa seba. Tvaroh dávam ten z vedierka Pilos z Lidlu, do pudingovej plnky som dala len 250ml do tuha vyšľahanej šľahačky so stužovačom, netrebalo žiadnu želatinu. Mala som domácu mrazenú jahodovú dreň,tú som nechala roztopiť a do nej som nakrájala čerstvé jahody. Potom som len v troche vody rozmiešala jeden zlatý klas a spolu to uvarila a natiahla na koláč. Ani sne nedočkali kým to poriadne stuhne. Celá chladnička rozvoniavala. Pochúťka náramná.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia