Domáca horčica

methi - fotkamethi, 1. apríla 2014
Domáca horčica
Foto: methi

Inspiroval ma uzivatel @harknessy, ktoremu tymto dakujem.

Suroviny

1 PL tmave väčšie
1 PL tmave menšie
4 PL žlté
125 ml
1 PL
125 ml
1 PL
asi 1/2 ČL, radšej menej a dochutiť




Postup

  1. 1

    Recept je pre tych, co maju lahko dostupne rozne horcicne semienka ako aj mletu horcicu a nemaju moznost si zakupit hotovu horcicu (ako ja). Chuti fantasticky, ako kremzska. Ak nezozeniete biely vinny ocot, pouzite obycajny. Ja som dala obycajny biely s chilli paprickou. Ak chcete menej pikantnu horcicu, kludne pouzite len zlte semienka.

  2. 2

    Vsetky horcicne semienka dame na rozhorucenu panvicu a chvilku na stredne silnom ohni opekame, aby uvolnili vonu.

    Domáca horčica - obrázok 2
  3. 3

    Vysypeme ich do maziara alebo ak mate do mlynceka na korenie a rozmixujeme na hrubsi prasok (alebo najemno, ako sa vam paci). Pomlete semienka dame do misky, pridame horcicny prasok, sol a premiesame. Pridame ocot, med a vodu a vymiesame na pozadovanu konzistenciu.

  4. 4

    Ak by sa vam horcica zdala husta, pridajte po troske vody a znova premiesajte. Ak by sa vam zdala riedka, zahustite ju horcicnym praskom.

  5. 5

    Horcicu dame do sterilizovaneho pohara, dobre uzavrieme a skladujeme v chladnicke. Ako dlho vydrzi zatial neviem, takze udaj doplnim neskor.

  6. 6

    Nech vam padne na uzitok...

Diskusia k receptu

kukulienka71
pekne si sa pohrala! mne chutí najviac snico horčica ale ty žiaľ inú možnosť nemáš,ochutnala by som aj tú tvoju:-)
hanak
@Methi , tak toto sa mi veľmi páči. Už sa treba len dopátrať, kde kúpim tie semienka a hrrrr do toho. Mám rád takéto domáce "náhrady", lebo viem, čo do seba futrujem. Vďaka patrí Tebe, a samozrejme aj @harknessymu. 5*****
amelie
v Metre dostať horčičné semienka, ale iba svetlé
amelie
čo má v tomto recepte matcha spoločné s horčicou? nechcel si dať svoj komentár inde, @jayro ?
amelie
mimochodom, nosím si matcha z Francúzska, pretože je OVEĽA LACNEJŠÍ!!!!!
babidka
Zatial mozem kupit v obchodoch vsetky svoje oblubene horcice - ale recept sa mi paci a mozno sa do vyroby vlastnej horcice aj pustim :-) Ved ked si uz robim domace pesto , paprikove a paradajkove pretlaky , susene paradajky atd .preco nie aj horcicu :-) Mozno aj ta bude chutnejsia a lepsia ako kupovana....
methi
No u nas horcica vobec v obchodoch nie je. Sme taky zapadakov. Strasne som sa potesila, ked som tuto ochutnala. Kazdy to pozna, kto zije daleko od rodiska a zrazu sa mu podari vytvorit tie domace chute. S domovom nas spaja vo velkom prave to jedlo :) Len dobra vyudena klobaska mi k nej chyba!
1x deria
hanak
No vidíš, @jayro. Naša @Methi je taký náš čajík s úžasnou chuťou a s výnimočnou arómou. Keď tu na vareche budeš pôsobiť dlhšie, nie len jeden deň, pochopíš, aký úžasný je človek, pôsobiaci pod linkom @Methi .
amelie
@methi , ako som mala možnosť spoznať tvoju vynaliezavosť, určite budú na vašom stole onedlho aj tie údené klobásky:-))) O tom, že @babidka zvládne domácu horčicu, vôbec nepochybujem...
frezia68
Si vynaliezavá a šikovná,ale to už viem dávno.....len tú klobásu ťažko nahradiť :-)))
methi
Maso na klobasky by sa urcite dalo namiesat, aj ked by to muselo byt z baranieho. Ale crievka urcite nezozeniem. Tak potom jedine to maso si len upiect. Dakujem vsetkym za komentare :)
safran
@methi , prosím tá veľká čierna sa volá ako?
ja nemám rada kremžskú - inak by som robila hneď teraz :-)
@harknessy profil neexistuje :(
aroooo
a barany črevá nemajú????, neviem, ale zdá sa mi, že do nich plnievali párky, alebo niečo také, do čoho sa dáva salám, videla som aj v tom naplnené klobásové mäso a vyúdené, asi dlhšie ako u klobás....
methi
@aroooo urcite maju :D ale ja by som ich tu asi radsej nekupovala. Ani neviem, ci to tu predavaju alebo beru ako odpad, kedze klobasky nerobia v oblasti, kde zijeme.
medovnicek
ja si recept ukladám a v budúcnosti sa mi určite zíde, horčicu má veľmi rád môj syn, táto tvoja by sa mu určite veľmi páčila
mimit
Veru, aj u nas doma je "nasa" horcica vzacny dovozovy artikel. Krasny receptik *****
evanaaa
Dávno mám recept na horčicu, aj semienka ale len jeden druh, tie bledé, tie sú u nás dostať, ale možno by sa aj iné našli, ja som našla dokonca v kauflande aj rímsku rascu....... takže si uložím aj tento rcp.
joevinohrad
mila methi
ohromny recept! mi to robime tak uz asi 3 roky.
sem tam k tomu pridam cukor alebo vinko (vypiem ) a dam tam ocot aby sa drzalo dlhsie v ladnicke.
ked chceme malo stiplavu tak do varim dlhsie, viac stiplavu pridam chren.
dobru chut
joe




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia