Jagále koláče

merrycherry - fotkamerrycherry, 3. apríla 2014

Jagále koláče znamenajú v rómčine surové koláče :)... Naučila ma ich teta ked som bola decko, že vraj ich pripravovali starí rómovia ako chudobné Zobraziť celý popisJagále koláče znamenajú v rómčine surové koláče :)... Naučila ma ich teta ked som bola decko, že vraj ich pripravovali starí rómovia ako chudobné jedlo...

10 minút
príprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Nepišem gramáž surovín, robím to od oka. Kľudne si dajte hrnček múky, trošku soli a vody toľko aby vám vzniklo cesto, ktoré sa nelepí.

  2. 2

    Spracujte ho rukami, poprášte múkou a vyváľkajte na tenko. Samozrejme stále si pomáhame múkou, aby sa nám pri váľkaní nelepilo.

    Jagále koláče - obrázok 2
  3. 3

    Ja robím na tenko cca 0,5 až 1 cm. Povykrajujem radielkom na kocky.

  4. 4

    Dáme si zohriať olej a opekáme z oboch strán kým nechytia farbu. Čím tenšie si cesto vyváľkate, tým budú chrumkavejšie :)

  5. 5

    No a hotovo..Dáme odkvapkať na servítku, posolíme a podávame teplé :) Dobrú chuť :)

Diskusia k receptu

smejkad
zrovna dnes sme debatovali o dobrotach nasho detstva a tieto kolaciky mi pripomenuli, ked starka robila rezance, tak nam vzdy take platky upiekla na sporaku - vyborne chrumkaciky to boli :-)
julica
Jé, niečo podobné som si doniesla zo záhrebu, ale neboli vypražené, len pečené na platni. Volajú to mlince. Ináč v Bratislave sa pozajtra začína týždeň rómskej kuchyne, hurá!
safran
Prepáčte, nie je tam chyba? 0,5-1 cm? nejednalo sa o mm?
merrycherry
@julica ..ono tieto "placky" sú dosť podobné tak isto ako pár druhov indických placiek..ani neviem že taký tyžden tu má byť :))

@malroxa .. dakujem :)..my doma moc nevaríme rómske jedlá, popravde moc ich nepoznám a to, čo poznám mi nechutí :D...mne príde rómska kuchyňa kaloricko-mastná :)))
mariamka
chutne chrumkaciky, kvazi take "fanky na slano",, paci sa mi @merrycherry , ze si dala recept, ze sa nic nehras, a este k tomu ovladas gramatiku , len tak dalej :)
merrycherry
@ julica..díky za link :)

@ mariamka..dakujem za milé slová :) no snažím sa žiť inak ako vačšina rómov..čiže aj študovať a stále sa učiť nové veci :)
sovka62
Takéto z rezancového cesta poznám len opekané na platni, ako @smejkad a @julica. Mama nám tak opekala tie krajné oblé pásy, keď krájala rezance. Mala som kolegyňu, ktorá ich opekala všetky, potom pásy nalámala, obarila mliekom s medom a jedli ich posypané makom, alebo orechmi. Volali to lámance.
Takéto som ešte nevidela, ani o nich nepočula. Páčia sa mi, dúfam, že pridáš viac receptov. A páčiš sa mi aj ty, veľmi pekná fotografia.
medovnicek
veru, veru aj mne pripomínajú moje detstvo a posúšiky čo spomína @smejkad , mám rada takéto jednoduché jedlá, mne by určite chutili:)
evanaaa
Veru, toto rezancové cesto , tak isto aj moja mama keď robila, trochu nám dala opiecť na platňu, potom sme sa o posúšik bili. A že je to rómske sme netušili. Ale rada by som recept na góju, zdá sa, že tu už jeden bol.
merrycherry
@evanaaa ...fu recept na gója neviem..ale moja mama určite vie...ja to jedlo nemám rada :))..ale snad jedného dňa pridám :)
adojko
Gója chrumkavá teplá voňavá cenakom, korením a majoránom ♥




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia