Cibuľový čaj s karamelom a majoránkou

elysa - fotkaelysa, 16. apríla 2014
Cibuľový čaj s karamelom a majoránkou
Foto: elysa

Idú sviatky a ja okrem príprav liečim syna z virózy aj čajom starých materí.... Naučila ma ho svokra a varím ho vždy pri nachladnutí...

3
porcie
30 minút
príprava
10+luhovanie minút
tepelná úprava

Suroviny

3 PL
1 l
4 ks
1 PL




Postup

  1. 1

    Do hrnca dáme cukor upáliť na karamel, pri tom rozvaríme 1 liter vody.

    Cibuľový čaj s karamelom a majoránkou - obrázok 1
  2. 2

    Očistíme 4 cibule veľkosti päste, ale len z vrchnej šupky a narežeme hlboko do kríža.

    Cibuľový čaj s karamelom a majoránkou - obrázok 2
  3. 3

    Na upálený cukor nalejeme opatrne asi 2 dcl horúcej vody- pozor prská to, necháme karamel rozpustiť, prilejeme zvyšok vody, rozvaríme a ponoríme do nej cibuľu. Prikryjeme a varíme slabým varom 10 minút.

    Cibuľový čaj s karamelom a majoránkou - obrázok 3
  4. 4

    Vypneme a pridáme polievkovú lyžicu majoránky, zasa prikryjeme a necháme luhovať 10 minút.

    Cibuľový čaj s karamelom a majoránkou - obrázok 4
  5. 5

    Potom čaj scedíme cez sitko a podávame teplý... Je chutný, netreba ho ani dosládzať, aspoň teda nám nie...

    Cibuľový čaj s karamelom a majoránkou - obrázok 5

Diskusia k receptu

ajuska155
cibuľový čaj som tiež pila prednedávnom, som bola nachladnutá, s karamelom a majoránkou som neskúšala, len obyčajne s citrónom a medom, vyskúšam aj takto, pekný rcp
katka78
Niečo podobné som zo zúfalstva varila, keď som bola chorá. Z varenia cibule mi smrdel celý byt, dva dni som ju tam ešte cítila. Horšie bolo, že mi to vôbec nepomohlo :-(
No tento recept si aj tak ukladám, dám tomu druhú šancu a pri najbližšom prechladnutí vyskúšam (dúfam, že to nebude tak skoro :-)).
altyn
@katka78 pridaj si nabuduce k cibuli jablkové šupky a nič ti doma smrdieť nebude a bude aj lepšie chutiť :-)
sovka62
Tohto som sa navarila, keď boli deti malé! Naozaj pomáha, ale nie na kašeľ ako taký.
Je to prvá pomoc pri suchom kašli, pri tom stave, keď kašlete každé dve-tri minúty, nič nevykašlete, z kašľa vás už bolí hrdlo, rebrá a celý človek a nie a nie prestať. Toto je správne chvíľa na cibuľový čaj, najprv sa kašeľ zmení na produktívny a potom sa utíši. Konečne môžete zaspať, vy aj vaše dieťa, lebo podľa mojej skúsenosti sa takýto kašeľ objavuje ako na potvoru večer a v noci, keď lekár neordinuje a pohotovosť je ďaleko.
afataga
jaj no toto mi raz uvarila babka, ked som bola mala a nedopadlo to dobre :-), podrobnosti radsej vynecham :-), ja nadchu liecim zazvorovym, matovym alebo salviovym cajom na striedacku a vela medu a citronu
porzellanka
Tymto cajom nas kurirovala nasa babka, ked sme boli male... dodnes si pamatam, ako som ho neznasala. Ale teraz si mi ho pripomenula a kedze sa uz dlhsie neviem zbavit kasla, idem si ho hned uvarit.
kimlo
Napiste uz niekto ci ten caj aj pomohol alebo nie...
zitar
@kimlo , ja mám takú skúsenosť, podotýkam dlhoročnú, že tento čaj pomáha, varievala som ho svojim deťom, keď boli malé a varím ho teraz aj vnukovi, keď ho "chytá choroba".
altyn
@katka78 nieje zač :-) Šupky samozrejme vyhoď, smrad cibule ostane v nich.
@kimlo pomáha práve pri takých problémoch aké opisuje @sovka. Robila nám ho mama a ja si ho dodnes varím, osladím medom a veľmi mi chutí.
altyn
@katka78 zabudol som dodať že varím z 1-2 kusov, bez šupky a nakrájanej na štvrťky, bez karamelu a majoránky. Len tak vo vode. Nechám zovrieť, vypnem a nechám luhovať. Osladím medom. :-)))
renulienka
@kimlo , mne pomaha cibulovy sirup. Pokrajam cibulu, zalejem medom, necham postat ....;-)-tak ako hovori @sovka , uzivam pri suchom kasli ;-)
katka78
@altyn ďakujem, recept mám už v KK, teraz už aj s poznámkami z diskusie :-)
kopretina
Já věřím na zázvorový čaj s medem. Nakrájím zázvor na plátky, zaleji vodou 80 st., nechám odstát a osladím medem. Já tedy sním i ten zázvor z čaje, ale to asi každý nemůže. A výborný je i vývar ze slepice, také pomáhá. Není to z mé hlavy, prý je to staročínský recept. Cibulový čaj, přestože bez cibule neumím vařit, nesnáším.
elysa
vďaka všetkým, skúsim pridať nabudúce aj jablkové šupky, robievam aj cibuľový sirup, podobne ako @renulienka , @sovka presne pri tých kašľoch zaberá, ja skúšam vždy najskôr rady starých mám, až potom -lekár, varievam aj "zázvorák", silné cesnačkya podobne :), @afataga asi sa ti stalo, to čo sa synovi stalo vtedy, keď kloktal slanú vodu- aj to sastáva...
afataga
pravdepodobne to bolo ta ista reakcia :-) a ked uz sme pri tych babskych liekoch, babka mi robila aj nieco ovela chutnejsie proti kaslu: do cvikle vydlabala lyzicou jamku, asi do polovice bulvy a do nej dala cukor, po nejakom case cvikla pustila stavu a cukor sa rozpustil a vznikol taky akoby sirup, ten mi davala po lyzickach asi kazde dve hodiny, to mi pomahalo a aj chutilo
mariamka
@elysa pozeram tolko komentov :) ale ked nejde o zdravie, tak nejde o nic .. ja mam tiez skusenost s karamelovym cajom, akurat som nedavala cibulu a majoranku ale tymian, vyborne uvolnuje hlieny, aj pekne vonia, je mozne, ze po case az prilis :)))
afataga
nemas za co, ale vraj sa toho nesmie uzit vela naraz, ale neviem preco
elysa
@mariamka poznám karamelový čaj , ale bs majoránkou, ďalší dobrý tip, vďaka :) @afataga vďaka aj za dávkovanie :)
mliekarka
@elysa tento čaj nám robievala mama a u nás sa robieva stále a aj nám chutí.Mama však cibuľu ošúpala a nakrájala na plátky a tak varila,inak všetko ostatné robila rovnako.Zaujímavé,že keď som tento recept spomenula vo svojom okolí,nikto ho nepoznal,teda klasický cibuľový čaj áno,ale s karamelom a majoránkou nikto,ale tu vidím,že má veľa priaznivcov :-))
havino
veru pomáha, zrejme ako komu, ale mne pomohol, minulý rok január, po operácii krčových žíl, stále neviem pochopiť, že takú zimu majú na tých operačných sálach, nie prvý krát, klepalo ma strašne, asi aj od strachu, ale zima bola určite tam tiež a prišla domov a už to išlo, nie, že ma len noha bolela, ale ani lahnuť dva večere, v kresle spala, driemala, ved ma už rebrá boleli od suchého kuckania, navarila, pila celý deň a veru tretí večer omnoho lepšie, omnoho, tiež lieky odmietam prvé dni, pomáham si prírodou ako sa dá, super čaj
eviana
@elysenka , keď vravím sobota s Elysou, tak sme pri vidieckych stehnách neskončili - nakoľko sa to nejak s nami doma ťahá už od Veľkej noci, stále niekto z nás pokašliava a soplí... tak som zrobila tento Tvoj čajík. Bez reptania sme všetci svoju šálku vypili, pridali sme si aj citrón do neho a fajné to bolo.
Ďakujem za recept, spolieham sa na jeho účinky a isto dám vedieť ako funguje aj pre @kimlo :)






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia