Veľkonočný slaný tvarohový koláč - slaný cheesecake

jurajpower - fotkajurajpower, 19. apríla 2014

Tento "syrovník" je tradičným Veľkonočným pokrmom , ktorý sa zvykne pripravovať v najvýchodnejších častiach Slovenska.

24
porcií
5 minút
príprava
50-60 minút
na 200-180 °C

Suroviny

1 kg
10 ks
3 - 5 PL
podľa chuti
na špičku noža




Postup

  1. 1

    Všetky suroviny zmiešame.

  2. 2

    Vlejeme do formy na pečenie. Ja som použil s otvorom uprostred. Tradične sa používa okrúhla bez otvoru. Formu si môžeme vymastiť, v prípade použiť s nepriľnavým povrchom.

  3. 3

    Pečieme 50-60 min vo vyhriatej rúre. Prvých 15 min na teplotu 200 stupňov so zapnutým vrchným aj spodným vyhrievacím telesom, zvyšok času znížime na 180 stupňov a stačí spodné vyhrievacie teleso. Po upečení necháme vychladnúť vo forme. Podávalo sa to k páske, šunke, klobáske a ostatným veľkonočným špecialitám po posvetení v kostole.

Diskusia k receptu

luss44
môže byť dobrý, slané koláče mám rada.
eviana
Ešte som takýto slaný koláč ani nevidela, nieto jedla... vyzerá zaujímavo, veľmi rada by som ochutnala, tiež slané koláče veľmi môžem :)
francuzska1
v zivote som o takom kolaci nepocula a to mam dost pocetnu rodinu aj na vychode... by ma zaujimalo ako to chuti, no nic asi budem musiet vyskusat;-) a este otazocka, kde konkretne na vychode sa nieco take jedava?
jurajpower
V Uličskej doline. Zrejme je to obdoba našej varenej, vajíčkovej hrudky. Pripravoval sa v klasickej peci na chlieb po upečení pásky.
motyka
Aj keď nie som z Uličskej doliny, raz za čas ho na Veľkú noc upečiem. Polovici našej rodiny veľmi chutí, druhá polovica má radšej riadnu sladkú východniarsku hrudku s hrozienkami. Mne osobne veľmi chutí a bude chutiť všetkým, ktorí majú radi slané syry. Ja pridávam aj trocha detskej krupice. Toho roku som ju nerobila. Pre zmenu som urobila vajíčka v sladom tvarohu a želatíne. Tiež dobrá pochúťka. Trocha zjemní rozsah tých udenín. Na budúci rok asi skúsim znova Váš syrovník. Ale ja mám preň iný názov
sara8
Áno, aj ja to pečiem a zasmiala som sa, lebo som si myslela, že názov slaný cheesecake používam len ja. V mojom okolí ho totiž všetci poznajú ako slaná hrudka. Ja ešte pridávam strúčik cesnaku - toho roku som dala kopu medvedieho cesnaku- a mleté biele korenie. Je to výborná špecialita a nepoznám nikoho, kto by si nepýtal recept.
riwexi
Jurajpower a v tom kostole nechávate aj miništrantom na koštovku? )))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia