Pečené jahňacie stehno (fotopostup)

katka78 - fotkakatka78, 3. marca 2015
Pečené jahňacie stehno (fotopostup)
Foto: katka78

Mäso som pripravovala ešte minulý rok pred Veľkou nocou, keď sa mi podarilo kúpiť čerstvú slovenskú jahňacinu z Gemera. Bola vynikajúca, ak bude možnosť, Zobraziť celý popisMäso som pripravovala ešte minulý rok pred Veľkou nocou, keď sa mi podarilo kúpiť čerstvú slovenskú jahňacinu z Gemera. Bola vynikajúca, ak bude možnosť, kúpim ju na tohtoročné sviatky zase.

180-240 minút
na 150 °C

Suroviny

1,5 kg
5-6 ks malá
3 ks
2 ks jarná
1 hlavička
 na podliatie
Navyše:
podľa potreby
2-3 strúčiky




Postup

  1. 1

    Mäso očistím a zvyčajne nechám odstáť v mlieku 1-2dni. Do mlieka pridávam aj soľ a zopár strúčikov cesnaku (prelisovaného). Neskôr už mäso vôbec nesolím, po tomto kúpeli je slané akurát.

    Pečené jahňacie stehno (fotopostup) - obrázok 1
  2. 2

    Stehno preložím do jenskej misy, pridám k nemu očistenú šalotku, mrkvu, jarnú cibuľku a cesnak zbavený časti vrchnej šupky, rozkrojený na polovicu. Ochutím bylinkami, pridám jednu malú chilli papričku a podlejem vínom. Pečiem v rúre 3-4 hodiny, záleží na veľkosti mäsa, aj na tom ako bolo jahňa staré.

    Pečené jahňacie stehno (fotopostup) - obrázok 2
  3. 3

    Pečiem ho radšej dlhšie a pri nižšej teplote. V prípade potreby prelievam výpekom, aby bolo šťavnaté, alebo obraciam. Takto vyzeralo stehno asi po hodine pečenia.

    Pečené jahňacie stehno (fotopostup) - obrázok 3
  4. 4

    Prebytočnú šťavu odoberám, aby sa stehno nedusilo. Neskôr, keď sa časť tekutiny odparí, zíde sa zase na preliatie.

    Pečené jahňacie stehno (fotopostup) - obrázok 4
  5. 5

    Hotové mäso je mäkké, pekne sa oddeľuje od kosti.

    Pečené jahňacie stehno (fotopostup) - obrázok 5
  6. 6

    Jahňa som podávala s jednoduchými pečenými zemiakmi - predvarené zemiaky pozdĺžne prekrojené na polovice, rozložené na plechu, pokvapkané olejom, posypané mladučkou pažítkou, ochutené soľou, upečené do chrumkava. Mne mäso aj tak najviac chutilo s krajcom kváskového chleba.

    Pečené jahňacie stehno (fotopostup) - obrázok 6
  7. 7

    Jahňacie máme radi, ale jeme ho skôr výnimočne, len párkrát v roku. Doteraz som kupovala dovezené z Írska, tak som rada, že som natrafila aj na naše, slovenské. Bolo prvotriedne.

    Pečené jahňacie stehno (fotopostup) - obrázok 7

Diskusia k receptu

joel
verím, že je to vynikajúce, nakoľko minulý rok som si prvý krát vychoval barančekov a prvý krát jedol jahňacinu a tvrdím, že niet chutnejšie mäsko ako z mladého barančeka........
motyka
Recept ako na zavolanie. Sestra chová 3-4 barančeky každoročne. Výborne nahradzujú "kosačku" . Pred Veľkou nocou budeme zabíjať.
Takže určite vyskúšam podľa teba. Ďakujem za recept.
denyany
V poslednej dobe máme jahňacinu častejšie, určite dôjde aj na tvoj recept.
joel
zinnajdha milerád ale až v jeseni.....
katka78
Milí varechoví priatelia, som rada, že sa vám recept páči a ešte radšej budem, keď ho vyskúšate a pochutíte si ako my. Ďakujem za pekné komentáre. Nech sa Vám jedlo vydarí! :-)
katka78
Ďakujem vám :-)
@havino v BA mávajú chladené jahňacie občas v tescu, neviem ako u vás. Ale je to veľká škoda, že slovenská jahňacina je určená predovšetkým na vývoz :-(




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia