Ostrokyslá thajská polievka fotorecept

Tomáš Opletal
šéfkuchár hotela Sheraton v Bratislave, 15. mája 2014
Ostrokyslá thajská polievka (fotorecept)
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Suroviny

1/3 ks
1 ks
1 ks
1 ks
1 PL
2 l
250 g
5 ks
100 g
5 ks
z 2 citrónov
10 ks
50 ml
3 strúčiky
50 g
15 strukov
15 strukov
8 ks
100 g
4 ks
80 g
80 g
80 g
1 zväzok
150 g




Postup

  1. 1



    Na oleji opečieme na kocky nakrájaný zeler, petržlen a mrkvu a nahrubo nakrájanú cibuľu. Pridáme lyžicu paradajkového pretlaku a orestujeme. Zalejeme studenou vodou, pridáme usušené panciere kôrovcov, pridáme roztlčenú citrónovú trávu a roztlčený koreň galangal.

  2. 2



    Potom pridáme nasekané čerstvé čili papričky, citrónovú šťavu, mletý cesnak, palmový cukor, rybaciu omáčku, soľ, limetové listy a privedieme do varu. Necháme variť na miernom ohni asi 20 minút. Odstavíme, rozbijeme pancier vo vývare, aby sa doň dostala chuť z kôrovcov a precedíme cez jemné sito.

  3. 3



    Do vývaru nakrájame koreňovú zeleninu na 2 cm kúsky, pridáme zvyšnú zeleninu, vrátane húb a uvaríme takmer domäkka. Pridáme tri druhy rýb, minútu zavaríme a podávame. Do tanierov iba vložíme namočené tenké ryžové rezance, čerstvé listy koriandra a nakrájané čili papričky.

Diskusia k receptu

pusta
konečne polievka ako má ostro-kyslá thajská polievka byť (y)
zvlášť vysoko hodnotím najprv uvarený vývar z pancierov kôrovcov, precedený a následné rozbitie pancierov vo vývare, až potom ide všetko ostatné :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia