Bryndzové halušky májové a slovenské

frezia68 - fotkafrezia68, 21. mája 2014
Bryndzové halušky májové a slovenské
Foto: frezia68

Pravá salašnícka bryndza má v znaku biely trojlístok v zelenom obdlžníku a je patentovaná.Je robená výlučne z ovčieho hrudkovitého syra.V ovčom mlieku sa nachádza Zobraziť celý popisPravá salašnícka bryndza má v znaku biely trojlístok v zelenom obdlžníku a je patentovaná.Je robená výlučne z ovčieho hrudkovitého syra.V ovčom mlieku sa nachádza aj látka známa pod označením CLA,nepodporuje tvorbu a ukladanie tukov a má aj proti rakovinové účinky.Obsahuje veľké množstvo mliečnych baktérií-probiotiká, udržiava mikroflóru čriev a má vysoký obsah vápnika.A z tejto bryndze sú pripravené tieto halušky.

4
porcie
25 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 ks
250 g
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Ešte niečo z histórie.Recept má korene na strednom Slovensku a asi najchutnejšie ich robili na salašoch.Tam sa zapíjali žinčicou a keď sme sa pýtali na recept,bača odpovedal:"Bryndza,zemiaky,polohrubá múka a slanina".Niekedy som často cestovala a ak sme objavili salaš,bola povinná zastávka a ochutnávali sme halušky,alebo pirohy a nesmel chýbať štamperlík borovičky,či slivovice,"aby še nelapilo žaludka" a boli to pekné časy.Ale necháme nostalgiu a pripravím :

    Bryndzové halušky májové a slovenské - obrázok 1
  2. 2

    Zemiaky sa strúhajú zásadne ručne a žiadne mixovanie,robot....veď ako robili tradične starí rodičia?Takže som nastrúhala a pridala polohrubú múku podľa potreby a trocha soli.Ale pozor,vodu tiež posolím a slanina domáca je tiež slaná.Zemiaky som mala staré,ale z dobrej pivnice, žiadne klíčky,ale už mali menej vody,takže neporadím množstvo múky,lebo ja nevážim,no cesto má byť polohusté. A radšej menej múky a dosypať,ako by mali byť halušky tvrdé.Kto nemá gríf ,hodí halušku do vriacej vody a ak sa nerozpadne,môže začať hádzať z lopárika.Poctivo s nožíkom a žiadny haluškár....

    Bryndzové halušky májové a slovenské - obrázok 2
  3. 3

    Takže už je všetko vo vriacej vode a počkám,kým halušky vyplávajú na povrch,miešam a nechám ešte 2-3 min. bublať.Vo vajlingu už mám pripravenú bryndzu a nepridám žiadnu smotanu,či vodu z halušiek. Halušky naberám sitkom rovno na bryndzu,ostane tam trocha vody a horúce miešam s bryndzou,tá sa pomaly roztápa.A najlepšia bryndza je tá,pri ochutnávke ktorej cítime na jazyku drobné zrniečka bryndze a táto májová je taká výborná.

    Bryndzové halušky májové a slovenské - obrázok 3
  4. 4

    Slaninu som si pripravila,pokiaľ som čakala,kým zovrie voda.Ale najlepšia je domáca,žiadna anglická...Halušky nepotrebujú smotanu na riedenie bryndze,ale má byť dostatok bryndze a slaniny.A môžu sa zapíjať žinčicou a my sme niekedy zapíjali vodou,v ktorej sa varili halušky, ak nie je hustá,tak sa môže pridať trocha bryndze,ak je hustejšia,tak priliať trocha mlieka a halušky sa kĺzali dole hrdlom.My sme si pridali do vody trocha bryndze aj teraz a zapíjali sme so spomienkami na mladé časy. Bola to pochúťka,lebo nie vždy bola žinčica.

    Bryndzové halušky májové a slovenské - obrázok 4
  5. 5

    Tak,to bola teória.A momentálna realita je taká,že hoci halušky mám strašne rada a slaninu dupľom,ja som si do bryndze čvrkla trocha vody z halušiek ,žiadnu masť,ale prepražené maslo,ktoré cholesterol nezvýši,lebo zdravie nedovolí.Ale škvarkami som postrašila a pridala som si kôpor,lebo mne tam chutí,ba sa priam žiada.A predpokladám,že každý si pridá,čo mu chutí a čo zdravie dovolí.A prezradím vám,že zajtra budú halušky ohrievané,pripečené ,lebo tie sú najlepšejše :-))))) . A moja porcia,aby nebola žalúdočná ťažoba :-)

    Bryndzové halušky májové a slovenské - obrázok 5
  6. 6

    Ale napriek tejto skvelej pochúťke mi bryndza najviac chutí v podobe pomazánky,alebo len čistá bryndza.Ukrajovať si z tanierika lyžičkou a zajedať s chlebom a čerstvou,mladou cibuľkou,teda to je pochúťka :-))) .Aj paradajky pasujú,ak by neboli z Maroka,ako nás strašia v telke. A ešte je vraj veľký výskyt kliešťov a borelióza tiež nepoteší .Tak verme,že sú kontroly na nepasterizovanú,lebo to je naše biele zlato a mali by sme denne konzumovať.Aj vám tak chutí? Tak dobrú chuť ! A takto si pochutila návšteva :-)

    Bryndzové halušky májové a slovenské - obrázok 6

Diskusia k receptu

tiginko
zaujímavé, odjakživa robím halušky z hladkej múky, nikdy ma nenapadlo robiť z inej, musím vyskúšať pre porovnanie polohrubú. Inak robím presne tak isto a hlavne veľmi chválim, že tiež dávaš LEN bryndzu a žiadne miešanie so smotanou a čo ja viem s čím ešte. A keď nie je žinčica, aj kyslé/acidofilné mlieko je dobré. Dnes ráno som robila z takejto bryndze čerstvú nátierku, je to tá najlepšia nátierka na svete. A veru v sobotu budú bryndzáky!
kukulienka71
@frezia68 , nádherné prestieranie ! Bryndzové halušky mám veľmi rada, so záujmom som si prečítala tvoje milé písanie, urobilo inak jednoduchý recept hodnotnejším. Ďakujem a pekný deň prajem :-)
rea1
ja robím tiež tak ako ty, presne, polohrubá múka a žiadne riedenie bryndze ani pridávanie smotany. nevravím nie, veď každý nech spraví ako mu chutí a ako je zvyknutý ale ja aj moja mama robíme bryndzáky takto. dnes máme na Poľnej farmársky trh, žinčicu som kúpila "na koštovku" už minule a dobrá veru bola, pôjdem kúpiť aj dnes. bryndzu mám doma, u nás má vysokú spotrebu a urobiť halušky ma ťahá už dva dni. takže ak nie dnes, zajtra najneskôr. :-))
safran
POCTIVÁ a podrobne popísaná receptúra na PRAVÉ halušky (body 1-4) vrátane hádzania, s jednou pripomienkou: slanina bola údená, ale nikdy prerastaná, lebo "mäso" pri tradičnom vytápaní v slanine veľmi stvrdne. (Halušky prastarých bačov nemali žiadnu "zelinu", ani kôpor, ale to už je z kategórie: čo komu chutí.) Skvelé! S potešením sa mi toto čítalo.
Počula som o polievke z haluškovej vody, o nápoji - prvý raz. Skúsim :-)
pusta
bryndzové halušky môžem vždy, nikdy sa ich neprejem :-)
máš ich krásne a veľmi chuť vzbudzujúce.
+ májová salašnícka bryndza - neodolateľné.
frezia68
Ďakujem za milé komentáre,lebo na taký známy a jednoduchý recept som ani nečakala reakciu :-)
eviana
@frezia68 , srdiečko, Ty si ma taaaak potešila týmto receptom, nielen preto, že milujem haluške bryndzovie a tie Tvoje vyzerajú naozaj famózne... ale tým, ako krásne si celý recept napísala, pracovný postup spríjemnila svojimi myšlienkami, úsmevne a pohodovo ladila... a ten tanier krása, lyžica taká írečito naša slovenská, verím, že u Tebe každému veľmi chutí... Ďakujem Ti za pridanie tohto receptu ♥
zdenka1009
@frezia68 robím br.halušky ako ty, tak som sa to naučila od mojej svokry ...aj ten kôpor,keď je čerstvý zbožňujem..manžela sa pýtam rezeň alebo halušky?...Halušky :-)
izabella929
@frezia68...ach , jak slintám...práve som došla zo záhrady...kosila som trávniky a hneď by som si k stolu prisadla...vyzerajú veľmi chutne a s drevenou lyžicou som veru ešte nejedla...paráda...krásny recept.-)
havino
ani by som nepochybovala, že ty gazdiná a kuchárka, by si iné, ako pravé bryndzové varila, výborný popis, pravé halušky, len ja tiež s hladkou odjakživa, ale vyskúšam podľa teba a porovnám, ale že vodu z varenia zapíjať, nepočula som také. Ja tu mám taký obchodík s predajom bryndze, žinčice, vajec, maslo domáce a už je v predaji 100% ovčia, zajtra mám v pláne ísť na nákup a vždy beriem dva balíky každý týždeň, z jednej pomazánka, druhá na halušky, ked by sme ich v tomto práve naj období mali aj každú sobotu, nik nenamieta, no a studené berú mládenci so sebou, mladší povie, že sú najlepšie a zvyknem si z tohto jarného obdobia ju aj zamraziť, pekný poctivý recept
frezia68
Ďakujem za všetky komentáre :-) a čo sa týka tej vody z vyvarených zemiakových halušiek ( haluškovica),tak z toho sa robí aj demikát.Aj keď aj ten má viaceré spôsoby.Vyskúšajte,škodiť nemôže a možná že tak pošteklí vaše chuťové bunky,že si pochutnáte. A @havino ,ja tiež mrazím najviac májovú,veď to je delikatesa.Ten obchodík Ti závidím,tam by som rada predávala :-) ,lebo ponúkať zdravé veci je radosťou :-)))
sandraviglasova
Kresny receptik s milymi komentarmi :-) Aj moja starka podstivo halusky hazdala, ale robila len s tvarohom naslano a s kapustou, lebo bryndze sa ona zamlada prejedla :-) preto sa ani u nas brynzove nerobili :-) ja ich robim, celozrnne,, brynzdu ale miesam, tak mi chuti viac :-) a ak mas problem s cholesterolom, a slaninku by si si rada dopriala, kup si z mangalice :-) ta je bezcholesterolova ;-)
paploska
frezia ja môžem tak akurát mandľové, sójové a ryžové :-) samé lakocinky. ale na tú májovú bryndzu mám chuť od nedele, takže zajtra už určite bude! :-)
budkar
Ak chcete vychutnať zemiakovú chuť v haluškách skúste urobiť cesto z hrubej múky. Moja mama, vyučená kuchárka, to varila podľa receptu od svojich predkov, z ktorých boli bačovia aj valasi.
Ešte poznámka ku zmrazeniu bryndze; rozmraziť ju treba v dostatočnom predstihu (deň vopred), aby sa zobudila biológia v nej. Nie je vhodné hneď po zmäknutí bryndze robiť halušky.
radox1
vyborny recept.uz som inde pisal,ze si treba dat pozor pri kupe 100% ovcej bryndze,nakolko ju niekde robia z nevyzretej cerstvej ovcej hrudky.dovod je prosty-ide o vacsi zisk-hrudka je tazsia ako syr vyzrety,ktory treba navyse pookrajovat,a prave pri zreni hrudky vznikaju tie prospesne mikroorganizmy pre nas tak potrebne.neviem ci len ja mam smolu,vcera som sa tetky v budke jasne pytal,ci nechali syr vyzriet-farba bryndze sa mi zdala podozrivo az moc biela ,samozrejme ona o tom ho.no vie,no a doma vysledok pri ochutnani?zomlety cerstvy syr so solou.
kupim kilo hrudky a idem do domacej vyroby.

 www.indprop.gov.sk/swift_data/source/pdf/specifikacie_op_o...
frezia68
Ďakujem všetkým za komentáre,aj rady a @2010 :o tých kliešťoch píšem v bode 6 a ktohovie,či už sme nenachyti,lebo májová bryndza bola toho roku už v apríli.Ovečky vyháňali na pašu skoro,počasie dovolilo a bryndza fajnová..........
evicka63
recept za 1000 bodov a jeden tuš.... a nekonečný aplauz a plné bruško tlieska tiež..... mňam.... :)
dogagador
@frezia : prvy krat vidim recept na bryndzaky bez vajca! KONECNE! halusky robim presne tak. akurat ze nesolim ani halusky, ani vodu - bryndza a slanina maju v sebe dost soli. a moje vylepsenie - 2 lyzice masti z vyskvarenej slaninky na dno hrnca, na to bryndzu, na to halusky - perfektne sa to rozmiesa, prida bezvadnu chut. a paci sa mi Tvoja variacia s koprom :-).
eruska25
Fantastické. Na bryndzových haluškách - pravých - som vyrastala. Neuveriteľné, keď som zbadala fotku, vynorilo sa mi detstvo, také taniere sme totiž mali aj my doma. A moja mama varila najlepšie halušky na svete. Tieto tu sú porovnateľné.
jozka2
frezia,ked ty robis halusky z takejto bryndze tak preco neposles aj nam kustik,jaj ci by som si dala
jozka2
frezia,dovolila som si napisat k tvojmu receptu/ak s tym nesuhlasis nech to admin vymaze/az teraz som precitala postup receptu a pises o kliestoch,je ich vela aj v USA,citala som od Dr.Achmada Rasuchadzieva,ktori posobi v zap.Nemecku,ze je potrebne skoro na jar zobrat homeopaticke nozody prihotovene z jedu kliestov obvykle v potencii D200 pod jazyk 5 cukrovych kuskov preparatu a po 10 min dalsie 5 a to je vsetka obrana proti nim.Vyraba to firma STAUFEN PHARMA GmbH pod nazvom,,Zeckenbissfleber nosode glob.D200',ak tento preparat nie je dostupny a ideme do zahrady,parku,lesa atd.je potrebne zobrat so sebou 30%roztok propolisu a ak sa kliest prichyti treba na neho kvapnut 1-2 kv propolisu a kliest sa do 2 min.uvolni,zaroven zobrat 20-30 kv s trochou vody a na miesto kde bol kliest ihned po uvolneni prilozit cerstvo rozrezanu cibula,drzat pol hod,za ten cas cibula jed vytaha a tak sa zabrani infekcii.
frezia68
Naopak,@jozka2 ,potešila si ,lebo rada čítam rôzne rozumné komentáre,ktoré buď obohatia recept,alebo poradia.A to je dobrá rada.Ale u nás majú vraj mnoho kliešťov ovce a z toho môže byť nepasterizovaná bryndza nakazená.A v televízii upozorňovali na výskyt bereliózy u ľudí práve dôsledkom konzumácie tejto bryndze.Dnes na trhu v stánku,kde tú bryndzu predávajú,som sa informovala ohľadne tej problematiky,tak ubezpečovali,že majú pravidelnú kontrolu veterinára.Takže ďakujem Ti za komentár a pekný deň do tej diaľky :-)))
frezia
Narobila si mi chut na tie halusky, rozvoniavaju az sem! Zial kupit cerstvu majovu bryndzu nemam moznost, ale vytianhem tu poslednu z mraznicky a urobim ich. Zelam ti pekny vikend!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia