Ľahučký krupicový nákyp s ovocím

cesminaz - fotkacesminaz, 26. mája 2014
Ľahučký krupicový nákyp s ovocím
Foto: cesminaz

Recept na tento fantastický desertík mám z časopisu "Katka special z roku 2002" :-) Je nielen velmi jednoduchý a rýchly,ale aj velmi dobrý..V podstate Zobraziť celý popisRecept na tento fantastický desertík mám z časopisu "Katka special z roku 2002" :-) Je nielen velmi jednoduchý a rýchly,ale aj velmi dobrý..V podstate je to vlastne trocha vylepšená stará dobrá klasika ;-D

4-5
porcie
10-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

6 dl
1 dl
3/4 dl
 stipka (alebo vanilkovy cukor 2)
2 ks
0,5 dl
 ľubovolné




Postup

  1. 1

    Do hrnca dáme mlieko,cukor a bud 2 vanilkové cukre,alebo trocha dreňi z vanilky.Privedieme k varu a ked sa už mlieko začne variť,tenkým pramienkom prisypávame doňho krupicu..a za stáleho miešania varíme cca.10 minut,kym to nezhustne..

    Ľahučký krupicový nákyp s ovocím - obrázok 1
  2. 2

    Takto zhustnuté odstavíme bokom...Dáme do misky 2 bielky a 1/2 dl cukru a vyšlaháme tuhý sneh..

    Ľahučký krupicový nákyp s ovocím - obrázok 2
  3. 3

    ...ktorý hned po vyšľahaní zamiešame do ešte horúcej kaše..

    Ľahučký krupicový nákyp s ovocím - obrázok 3
  4. 4

    ..S vareškou ho zľahka vmiešame do kaše.Od tohto snehu bude taká ľahučká a jemná ;-D

    Ľahučký krupicový nákyp s ovocím - obrázok 4
  5. 5

    Potom ju už len porozdelujeme do mištičiek,ktoré sme najprv opláchli studenou vodou.To preto,aby sme kašu vedeli lahko vyklopit na tanierik pred servírovaním ;-P ..a necháme aspoň 2-3 hodiny dobre vychladnúť..alebo po vychladnutí ho dáme ešte dobre "schladiť" do chladničky..

    Ľahučký krupicový nákyp s ovocím - obrázok 5
  6. 6

    ..medzitým si pripravíme ovocie,s ktorým potom každú porciu zalejeme.U nás sú to jahody a čerešne z vlastnej záhradky ;-D

    Ľahučký krupicový nákyp s ovocím - obrázok 6
  7. 7

    Väčšie jahody prepolíme a čerešne vykôstkujeme.Dáme do hrnca,pridáme 1-2Pl cukru a 3-5 minut podusíme.Ovocie pustí chutnú šťavu a trošička zmäkne..Potom necháme vychladnúť..

    Ľahučký krupicový nákyp s ovocím - obrázok 7
  8. 8

    Ked sa nám už nákyp poriadne schladil ;-) môžme naservírovať náš desertík.. Namiesto čerstvého ovocia,môžte použit aj kompot,alebo napriklad ako môj väčší syn "melasu a orechy" ;-)

    Ľahučký krupicový nákyp s ovocím - obrázok 8
  9. 9

    ...alebo náš menší,s kopou ovocia...z ktorého polovica za pár sekúnd už zmizla ;-))

    Ľahučký krupicový nákyp s ovocím - obrázok 9
  10. 10

    Tak či onak,desertík je fantastický ;-) ..jemný,ľahučký od snehu a rozplýva sa na jazyku... Prajem dobrú chuť a príjemné maškrtenie ;-D

Diskusia k receptu

eviana
@cesminkaz moja drahá, za tento recept by som Ti tuším aj kúsok modrého z neba zniesla. Milujem krupicu s ovocím... kedysi ju mávali v jednom nemenovanom reťazci myslím od Kunínskej mliekarne a ja som sa jej nikdy nevedela dojesť, ale už roky som ju nikde nevidela... Ukladám a si píš, že vyskúšam a veľmi skoro, jahody už aj u nás klopú na dvere :) Ďakujem Ti veľmi za pridanie tohto receptu ♥
alex37
ja si prosím tiež z jahodkami, už máme krásne červenéé, ukladám do KK túto krupicovú dobrotku :-)
havino
@cesminaz , roky, roky sú to, ked mladúčka, áno mladúčka gazdinka som začala variť a v maminej obrovskej kuchárskej knihe som našla tento krupicový nákyp, krupicové Flameri sa to volalo, uvarila a varila snád každý týžden, kým sa môj drahý novopečený manžel toho neobjedol, ja som aj žltka dávala do mlieka zavariť s krupicou, aj s čokoládou, aj s kakaom som varievala, je to výborný ľahký dezert, na chuť pamätám aj teraz, kto má rád krupicu neodolá
1x jana
cesminaz
@evianka mila ..dakujem za tvoj pekny komentar :-) som velmi rada,ze som ti urobila receptikom radost! Velmi dufam,ze po skuske budes spokojna s desertikom ;-) ..daj potom vediet. @alex37 :-)...velmi rada by som ta ponukla.Aj mne to chuti najviac s jahodami @havino ..tak som ti pripomenula stare dobre zaciatky... ;-P To co pises musi byt tiez velmi skvele ;-) ja som to nasla v casopise s tymto nazvom.Je to naozaj vyborny lahky dezertik ;-)
kukulienka71
už večer som prehĺtala slinky pri pohľade na túto dobrotu, @cezminaz , veľmi sa mi páči sneh do krupicovej kaše, odľahčí ju. Máme radi krupicovú kašu, takto s ovocím bude vynikajúcim spestrením. Ďakujem, že si sa podelila, ukladám si ťa :-)
steffik
V takomto prevedení ju nepoznám, ale ju mám veľmi rada a tak ju určite ešte dnes vyskúšam. Nám mama robievala takto BB puding , lebo som bola veľmi chudá, ako na seba pozerám tak pomohol. Takže tvoj recept už je v KK
cesminaz
@kukulienka ..som naozaj velmi rada,ze sa ti at takato "verzia" paci ;-) s ovocim je naozaj vynikajuca..Dakujem za tvoj komentik :-) @steffik :-)) aach BB pudding...pripomenula si mi detstvo,ked nam ho mama varievala :-P ..budem rada,ak vyskusas a dufam,ze budes s vysledkom spokojna :-) ..daj potom vediet :-)
steffik
Spapané len to "smrdelo" málom. Skutočne vynikajúci. Ani nestihol poriadne vychladnúť. V sobotu máme na dvore grilovačku, tak to urobím znova , ale poriadnu dávku. Chválim , ľahučké , voňavé, no lepšie raz skúsiť , ako stokrát počuť - tak toto platí na tvoj dezertík . Ďakujem.
cesminaz
@steffik ..som velmi rada,ze si s receptikom spokojna a ze ti chutil ;-) A velmi ma tesi,ze prave tento desertik vyberas na vasu grilovacku :-P ..to uz musis urobit mnozstvo podla toho,kolko ludi budete,a pravdaze,ze ake velke porcie chces robit.A jedna mala rada..daj to pred podavanim aspon na 1h do chladnicky,lepsie to stuhne a bude to v tomto teple prijemne sladke ovocne osviezenie ;-D Dakujem za vyskusanie :-) @frezia68 :-) som rada,ze sa ti paci
hubata
Krupicové flameri bolo veľmi populárne, fasovali sme ho aj v jedálňach po obede. Vďaka za pripomenutie, neviem prečo upadlo do zabudnutia, nezaslúži si to odo mňa. Tuším som do kaše dávala aj kúsok masla, lepšie sa dalo potom vyklopiť na tanierik. Najbližšia návšteva detí a dostanú - krupicové flameri s jahôdkami.....
evanaaa
Krupicové flameri som síce nerobila, len krupicový nákyp s ovocím a veru dávno, inak, bol dobrý, no aj toto tvoje "flameri" by som vyskúšala, je to rýchlejšie, @cesminaz , ako nákyp, len neviem, či nevadí surový bielok, ale možno sa v horúcej kaši " uvarí" :))) Inak, vyskúšaj aj nákyp ak si ešte nerobila, tam sa dávajú aj žĺtka vymiešané s cukrom a aj sneh, len sa to zapeká v rúre.
steffik
@cesminaz - dezert sa podaril. urobila som 3 dávky.Ako ovocie som použila lesné zavárané černica plné vone a chuti. Tie som ocedila a šťavu z nich som poriadne vyredukovala, zostala jemne hustá šťavička. Tým som poliala malé krupicové tortičky. Okolo torty som dala černice a celé tortičky som prizdobila Totifee topikom. Bolo to suprové. Chladila som to cca 3 hodiny. Srdečná vďaka za receptík, už putoval aj ďalej.Chválim !!
cesminaz
@hubata :-) @evanaaa ..surovy bielok vobec nevadi,lebo ho zamiesas este do horucej kase.Krupicovy nakyp zapeceny v rure som este nepocula a ani nerobila...urcite vyskusam,ak tu je na vareche niaky recept nanho :-) ..vdaka za TIP :-) @steffik ..no tak to si ich musela mat naozaj paradne s tymi cernicami ;-P ..som velmi rada,ze vam vsetkym chutili :-)
mijaita
Hledala jsem nejaky desert v moji sladke databazi, nasla tvuj krupicak @cesminaz . Hned udelala, prisla kamoska na kafe a moc chutnal! Pridala jsem vlastni, kompotovane boruvky.
Skvele, vyborne, rychle, diky za tenhle recept :-)






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia