„Brownies“ z červenej repy (vegan)

jenni - fotkajenni, 14. júla 2014
„Brownies“ z červenej repy (vegan)
Foto: jenni

Brownies z červenej repy? Vegánom budú tieto "brownies" z repy iste dôverne známe. Koláč som robila už veľmi dávno, vtedy s lieskovcami, a rozhodla Zobraziť celý popisBrownies z červenej repy? Vegánom budú tieto "brownies" z repy iste dôverne známe. Koláč som robila už veľmi dávno, vtedy s lieskovcami, a rozhodla som sa ho upiecť znova a pomeniť určité suroviny v recepte a obohatila som ho o čokoládovú polevu. Bol ešte lepší ako prvá verzia, tak nech chutí aj vám :)

1 plech
porcia
15 minút
príprava
35-40 minút
na 180 °C

Suroviny

450 g
290 g
100 g
1 balenie
200 ml
2 čl
50 ml
2 čl
štipka
 môže/nemusí byť
Poleva:
podľa potreby
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Repu si ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky, aby sa rýchlejšie uvarila. Vložíme ju do hrnca, zalejeme vodou a varíme na miernom ohni do zmäknutia.

  2. 2

    Kým sa repa varí, pripravíme si suroviny na cesto. V mise zmiešame múku, prášok do pečiva, soľ, škoricu a cukor a všetko spolu premiešame.

  3. 3

    Keď máme repu uvarenú, zmixujeme si ju z menším množstvom mlieka na kašu. Do zvyšnej časti mlieka dáme jablčný ocot a necháme pár minút postáť.

  4. 4

    Do sypkej zmesi vlejeme olej a mlieko a celé cesto dôkladne premiešame. Nakoniec pridáme zmixovanú repu a zapracujeme ju do cesta. Kto chce, môže do cesta pridať aj čokoládu (na varenie alebo horkú), ktorú treba nasekať na menšie kúsky a zapracovať do cesta. Počas pečenia sa rozpustí a keď budete koláč jesť, bude to úžasná chuť.

  5. 5

    Plech na pečenie si vyložíme papierom na pečenie a na plech vylejeme cesto a rovnomerne ho rozotrieme. Koláč pečieme približne 35-40 minút pri 180 stupňoch. Kým sa koláč pečie, pripravíme si čokoládovú polevu a to tak, že nad parou v si rozpustíme čokoládu na varenie spolu s kokosovým mliekom. Množstvo čokolády a oleja závisí od toho, akú hustú chcete polevu mať. Polevu natrieme na upečený koláč, necháme stuhnúť a môžeme ozdobiť napríklad malinami.

  6. 6

    Ako vylepšenie koláča, kto chce, môže na ešte teplý koláč natrieť pikantný lekvár a až naň dať čokoládovú polevu.

Diskusia k receptu

luciak
velmi pekny napad! Prosim ta ten ocot tam ma aku funkciu? Je nevyhnutny?
jenni
jablčný ocot používam preto, lebo v receptoch nemám vajcia..ak nepoužiješ ocot, je super ak dáš miesto neho napr. zlatý klas, ten sa mi osvedčil v recepetoch, koláče mám vtedy vláčnejšie (do vegan recepetov sa používajú aj banány a vtedy je cesto skôr usadnutejšie, mokré a ťažšie) no a jablčný ocot by mal pomôcť k aktivovaniu PDP alebo sódy bikarbóny pri pečení, hlavne v tom vegánskom, netuším či sa v nevegánskych receptoch využíva jablčný ocot. no dúfam, že som pomohla :) no môžeš nahradiť aj vajcami, ako uznáš za vhodné a čo máš doma k dispozícii :)
jozka2
kolac s tou repou vyzera velmi zaujimavy,treba vyskusat.
jozka2
ja v tych 2 Cl najprv pohasim sodu a tak ju pridavam do cesta,potom v kolaci ju necitit,k PDP sodu nemusis pouzivat,nehasim ju ak v ceste je kysle, jogurt alebo kysla smotana ci kefir oni tu sodu pohasia,velmi dobry napad.
trgi
Zaujimavy recept, ale nedala by som tomu nazov brownies ..... brownies je o cokolade :P
luciak
jaj ozaj, ved tam nie su vajicka! Potom uz chapem :)
jenni
sú to brownies z červenej repy, dosť častý recept u vegánov, za to som ho tak nazvala :) .. a ide tam aj čokoláda nasekaná do cesta, píšem to v postupe a mám ju uvedenú aj v surovinách ..ja len dúfam, že sa tu nestrhne zas ďalšia siahodlhá a nevrlá debata o nevhodnom názve receptu :D
jujoska
@jenni ked vies ako to tu na Vareche chodi, tak sa tomu mozes velmi jednoducho vyhnut, staci nazyvat veci pravym menom :-D Ja sa tomu vyhybam tak, ze radsej nic neuverejnujem...a este aj to lezi niektorym v zaludku
jenni
no niektorí ľudia sa tu naozaj až veľmi nudia, svet by bol však krajší, keby sme viac chválili a hľadali pozitíva, než to, že niektorí nájdu chyby, nedostatky a samé "hrôzostrašné" veci v receptoch, ktoré až také hrozné nie sú a pohoršujú sa nad maličkosťami..ale pre pokoj v duši všetkých varecháčov som názov zmenila a pridala úvodzovky :D a verím, že na celej vareche zavládne večný pokoj, mier s vami :D
inustek
mne je úplne jedno ako sa koláč volá, skor ma zaujíma ako bude chutiť. Ešte som niečo také nejedla. Preto som si recept uložila a zatiaľ ti @jenni dávam max počet hviezdičiek :)
tanickalc
Moja kvikla (cervena repa) ma len necelych 300g. Cim ju mozem nahradit? Jablkami?... :/
jozka2
tanicka mozes nahradit aj hruskou,jablkom atd.
marikafil
raz som si v Prahe kúpila mafin z červenej repy a bol fakt dobrý, toto vyskúšam - cvikla je fajn na všetky spôsoby! plný počet hviezd:-)
cesminaz
@jenni tvoj kolacik vyzera supeeeer a urcite ho vyskusam!!! Mne sa velmi paci tvoj recept a som si ista,ze chuti fantasticky s tou cviklou ;-P Dakujem za receptik :-) KK
trgi
To nebola ziadna kritika, len ma pritiahol , povodny, nazov, brownies, ktore zboznujem, ale klasicky recept, kde je hlavna surovina cokolada..... :)
recept sa mi paci a urcite ho vyskusam :)
pelagea
Mne sa už pečie.. a podľa surovín viem skúseným okom povedať, že bude skvelý! 5*
tanickalc
Tento koláčik som piekla už 4 krát a vždy som po ňom rýchlo "zaprášilo" :) Najlepšie je, že mám pri ňom pokoj s kalóriami a tiež s ocinovým zdravým (má slabší žalúdok). Chválim a ĎAKUJEM
ekakaleka
Akú má upečené cesto konzistenciu? Piekla som ho 35 minút, skúšala špajdlou, vyzeralo dobre. Keď som ho však rozkrájala, zdá sa, že je akokeby zadrhnuté. Hutno- mokré, aku chuťovo super :-)
1x esma
linnet687
nikdy by som neverila, že (vegánsky) koláč bez vajec môže byť taký dobrý. Dnes som upiekla, a už je skoro celý preč. Chválim recept, výborný :)
elisticka
chcem sa spytat .. do tej polevy ide kokosove mlieko ci kokovy olej? lebo to chcem ist robit a v ingredienciach je olej a v postupe mlieko .. ja viem stane sa preklep aj ked ja pridavam recept len som este nerobila taku polevu aby som ju nepokazila ,... dakujem :-)
chiquita23
Zdravím, můžu se zeptat prášek do pečiva bez fosfátů opravdu jedno balení (40g) když píšou 18g na 500g mouky? Děkuji
chiquita23
A ještě prosim, vy to mátě tak pěkně červené, vodu z uvařené řepy tam nedáváte že ne?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia