Pastiersky rebierkový perkelt fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 18. júla 2014

Perkelt je z bravčových rebierok..úplne čerstvé som dostala od farmára..tento perkelt som jedla vlani v Maďarsku v csárde a môžem potvrdiť, že bol Zobraziť celý popisPerkelt je z bravčových rebierok..úplne čerstvé som dostala od farmára..tento perkelt som jedla vlani v Maďarsku v csárde a môžem potvrdiť, že bol vynikajúci...ja som ho jedla s úžasným maďarským chlebíkom ako páperie..volali ho pastiersky preto, že ho takto pripravujú pastieri v kotliku pri pasení stáda a pridávajú do neho aj čerstvú materinu dúšku..všetko spolu v jednom hrnci...

4
porcie
20 minút
príprava
70 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1 plátok
1
2 strúčiky
1 ČL
2 PL
1 PL
štipka (tymián)




Postup

  1. 1

    Bravčové rebierka som umyla, osušila..

    Pastiersky rebierkový perkelt (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    pokrájala po rebrách..

    Pastiersky rebierkový perkelt (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    a posekala na malé kocky..

    Pastiersky rebierkový perkelt (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    na rajnicu som dala opiecť pokrájanú slaninu...a ke)d bola opečená pridala som k nej pokrájanú cibuľu..

    Pastiersky rebierkový perkelt (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pridala som pokrájané rebierka a nechala opäkať, kým sa tekutina neodparí..

    Pastiersky rebierkový perkelt (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    pridala som 2 lyžice lečo a nechala znovu podusiť..

    Pastiersky rebierkový perkelt (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    pridala som soľ, rascu, korenie a červenú papriku..

    Pastiersky rebierkový perkelt (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    podliala asi 2 dl. vodou a nechala dusiť pod pokrievkou na slabom plameni 50.min.

    Pastiersky rebierkový perkelt (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    kým sa rebierka dusili, nakopala som si zemiaky na záhrade...tento rok je krásna úroda..treba ich ale umývať, lebo sú zablatené..

    Pastiersky rebierkový perkelt (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    očistila a pokrájala na mesiačiky..keď bolo mäso mäkké, pridala som zemiaky...potrebujú povariť málo, lebo sú skoré...

    Pastiersky rebierkový perkelt (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    až teraz som pridala k perkeltu materinu dúšku, aby prevoňala celé jedlo...pomiešala a odstavila zo sporáka..

    Pastiersky rebierkový perkelt (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    hotové jedlo som naložila na taniere a ja som ho jedla s chlebíkom...prajem vám dobrú chuť..

    Pastiersky rebierkový perkelt (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ešte jedna z mojich nádherne voňavých ruží...

    Pastiersky rebierkový perkelt (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

obor123
@Izka , každý deň dáš lepšie jedlo a stále krajšiu ružu. Už neviem spraviť rebríček ani v jednej kategórii. Máš 5*
bozulka
Takéto jedlá mám veľmi rada hoci pre mňa sú skôr výnimočné pre zdravotný stav.Čas od času "zhreším",maminka takto varievala,naučila sa to keď v mladosti varila pre jednu bohatú rodinu v Bratislave,kde základom bola maďarská a rakúska kuchyňa.
anina6
pastva pre oči a určite aj pre bruško. chválim, chválim a obdivujem aj tvoje krásne ruže Izka.
zolik
@izabella929 , tak toto jedlo som naposledy jedla u mojej babky, pravej Prespuracky, pred dobrymi 30-timi rokmi. Ale musim priznat, ze tak krasne naservirovane nebolo, u nej to bol skor taky "Eintopf" a k tomu bol cerstvy chlieb z pekarne pod Manderlakom. Byvali sme za rohom. Sa mi paci - velmi - za 5.
leomax
5* Ti dávam za recept, milá @Izabelka a ďalších 5 za Tvoju nádhernú ružičku. Si super baba!
izabella929
Všetkým vám veľmi pekne ďakujem za milé komentáre.-)Viem, že takto sa rebierka v obchode nedajú kúpiť, len ako bôčik...mám možnosť, preto som pridala aj tento recept..ďakujem za body...
terinka55
Veľmi pekná úprava, postup a výsledný efekt určite famózny. Páči sa mi, chválim, 5*
denyany
Na perkelte by si pochutil najmä môj manžel, má rád, ak je mäsko s kosťou. Ani ja by som neodmietla, ale tá ruža nemá chybu! Je prekrásna.:-)
izabella929
@kecemis...pote šil si ma...)@daguska..ve ľmi milé od teba.-)@terinka55...veru , pochutnali sme si...mäsko medzi rebrami je veľmi šťavnaté a chutné...)@danyany..no , určite by vám to chutilo...a pridala by som aj dobré červené vínko z mojej pivnice ako bonus...)ruže mi robia radosť, sú prekrásne a všetky voňavé...Všetkým vám ďakujem pekne za milé komentáre.)
afataga
zaujimave s tou materinou duskou, vyzera to dobre, ja by som si tiez dala s chlebom
izabella929
@stefik...je to pravda,rebierka sú najlepšie na dusenie, sú veľmi šťavnaté...rada ich aj pečiem, ale mäsko sa spečie a je to iba kostička na oblizovanie...inak , často ich dávam do kapustnice a veru tam uvarené, nemajú chybu...s chlebíkom chutia výborne...ďakujem pekne za komentár.-)
evanaaa
Izka, @izabella929 , zasa si dobre a aj dobré navarila, ja som včera kupovala bôčik, mali síce aj rebierka ale som so nemyslela, že ich budem môcť takto využiť, podľa teba. Ozaj a tie rebierka si sekala aj s kosťou anmalé kúsky, alebo si ich rezala pozdľž kosti?
izabella929
@evanaaa...rebierka sú veľmi chutné a šťavnaté...najprv som ich pokrájala po rebrách a potom sekerou na malé kocky...mám to aj na foto..doporučujem vyskúšať...je to výborné jedlo...zvyknem ich dávať aj do kapustnice a uvarené jeme s chlebíkom a uhorkou...už som dávno nebola v mäsiarni,. nevedela som, že už aj rebrá sa dajú kúpiť samostane...kým som kupovala tam, bolo to vždy spolu s bôčikom...ďakujem za komemntár.-)
evanaaa
Izka, ďakujem za odpoveď, ano, rebierka sa už dávno predávajú zvlášť a nielen u mäsiara ale aj v obchodných centrách ( Billa.....). Ja som si uložila tvoj recept, niekedy ho vyskúšam, len neviem, kto mi naseká rebierka na malé kúsky :-)
izabella929
@evanaaa...no ja si to sekám sekerkou sama...bohužiaľ, už nemám toho, kto mi to robil..ale je to dobre, ked to už predávajú aj samostatne...)
marika21
Rebierka pečené sú veľmi chutné. Pri zabíjačke u rodičov som si ich vyberala. Radšej som ich jedla ako mäso bez kosti. Rebierkové mäso bolo chutnejšie.
Aj ja zháňam materinu dúšku. Vieš poradíť ako ju zohnať.? Mám záhradku. Rada by som si ju pestovala na čaj. Ďakujem. Recepty máš dobré. Pekne nafotené.
leomax
@marika21 , materina dúška je tymian, ktorý na jar dostaneš na každom trhovisku. Už roky ho pestujem na záhade medzi bylinkami. Je to trvalka, nepotrebuje žiadnu starostlivosť, treba mu len slnečné stanovište.
afataga
@marika21 neviem odkial si, ale niekde blizko ZA, mozem ti dat sadenice, rozrasta sa mi ako burina, mam ju vsade a zavadzia mi, mozes mi napisat TS alebo do mailu, mam ho v profile
izabella929
@marika21...ja bylinky pestujem tiež na záhrade...kúpim si semienka a nikdy ich nerosievam ...urobím jamnu a vysepem do nej...všetky bylinky takto sejem...potom sa to dá rozsadiť..ďakujem pekne za komentár a tiež @leomax za promtné reagovanie a ľudský prístup k požiadavkám varecháčov srdečne ďakujem.-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia