Zdravé a chutné cuketové cestoviny fotorecept

veronika1206 - bez fotkyveronika1206, 12. augusta 2014

Nie je to recept na klasické cestoviny, pretože sa jedná o cestoviny vyrobené z cukety. Tento recept je vhodný pre tých, ktorý majú bezlepkovú Zobraziť celý popisNie je to recept na klasické cestoviny, pretože sa jedná o cestoviny vyrobené z cukety. Tento recept je vhodný pre tých, ktorý majú bezlepkovú diétu ale taktiež je to zdravá alternatíva klasických cestovín.

1
porcia
10 minút
príprava

Suroviny

1 ks
6 - 7 ks
1 ks




Postup

  1. 1

    Menšiu cuketu som si najskôr ošúpala a potom som ju pomocou škrabky na zeleninu ,, nakrájala,, do tvaru širokých cestovín

    Zdravé a chutné cuketové cestoviny (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ošúpala som si malú cibuľu a nakrájala ju na menšie kocky

    Zdravé a chutné cuketové cestoviny (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na panvicu som naliala trošku sójového oleja a osmažila som na ňom cibuľku. Sójový olej používam veľmi rada, pretože neobsahuje vôbec žiadny cukor, je teda vhodný aj pre diabetikov.

    Zdravé a chutné cuketové cestoviny (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zatiaľ čo sa mi cibuľa smažila som si umyla a nakrájala 6-7 väčších šampiónov a dala ich do panvice k cibuľke. Zvyknem miesto ich používať aj tofu alebo sójovú drť. Tí, ktorí ale majú radi mäso ho samozrejme môžu použiť miesto hríbov :)))

    Zdravé a chutné cuketové cestoviny (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridala som olivy. Dnes som použila čierne, lebo sú menej slané ako zelené.

    Zdravé a chutné cuketové cestoviny (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridala som paradajkový pretlak, ktorý som zriedila s troškou vody aby nebol hustý

    Zdravé a chutné cuketové cestoviny (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Omáčku som dochutila. Môžte použiť korenie podľa vašej chuti. Ja som použila sušený cesnak, oregáno, soľ, cukor ( zrazí kyslosť pretlaku ), mleté čierne korenie. Takto vyzerá hotová omáčka

    Zdravé a chutné cuketové cestoviny (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Do misky s cuketou som naliala vriacu vodu a nechala cuketu vo vode cca 4 minúty. Nebola úplne mäkká ale ja to tak mám rada.

    Zdravé a chutné cuketové cestoviny (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Cuketu som scedila, dala na ňu omáčku a posypala obľúbeným syrom. Dobrú chuť prajem :)))

    Zdravé a chutné cuketové cestoviny (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

andiss
Taketo mozem, da sa to aj z tekvice :)).. k tomu omacka na "bolonsky" sposob (nemusi obsahovat maso) a chutne jedielko moze putovat do zaludka! Pekne. Tie oleje by zaujimali aj mna.
veronika1206
Čítala som to niekde na internete. Moja mama má cukrovku a diabetológ jej odporučil sójový olej. Ani ja som predtým o tom nepočula :D Ale myslím, že ani olivový, repkový, kukuričný by cukor nemali obsahovať. Neviem, skúste to vyhľadať niekde na internete :)))
veronika1206
Z tekvice som to neskúšala, ale vyskúšam. Zajtra sa chystám robiť pizzu, ľahkú verziu. Keď sa podarí tak pridám recept :)
hanak
Aj tento recept si zaslúži pochvalu a aj 5 hviezdičiek. Vyskúšame to aj s cuketou aj s tekvicou, lebo sa ich toľko urodilo, že neviem pomaly čo s tým. @veronika , sú tam samé dobroty a dá sa s tým ešte všeličo špekulovať. Pôjdu tam aj šampióny, ale aj mäsko.
afataga
z cukety neurobis cestoviny, neverim, cestoviny od slova cesto
orchidea
Ďakujem za inšpiráciu...už neviem čo z cukety robiť také ich mám tohto roku veľké a veľa...určite sa inšpirujem tvojim receptom, vyzerá veľmi dobre.
evanaaa
Predbehli ste ma, aj mňa prekvapil cukor v oleji...no, ale ak by aj nejaké malé percento obsahoval, asi nie cukru, ale sacharidov, nie je ho iste toľko, aby zvýšil glykémiu. A ja by som sójový ani nemohla.
Cuketové rezance takto upravené nemusia byť zlé :-)
daniela50
Ja by som sa toho dietologa este pre istotu raz opytala, ci fakt je sojovy olej vhodny pri cukrovke...
Ktoré potraviny sú nevhodné, zvyšujú tvorbu zápalových látok poškodzujúcich beta-bunky tvoriace inzulín?

Odporúča sa úplne vylúčiť alebo zásadne obmedziť konzumáciu uvedených potravín:
Slnečnicový olej
Sójový olej
Repkový olej
Kešu a arašidové oriešky
Rastlinné masla – klamlivo reklamované ako bohatý zdroj omega-3, v skutočnosti zdroj s nežiadúco vysokou prevahou omega-6!
Tekvicový olej - aj keď patrí medzi lahôdky studenej kuchyne a obsahuje množstvo antioxidantov, patrí medzi výlučné zdroje omega-6 (cca 50%), prakticky neobsahuje žiadne omega-3 (0,2%), má veľmi nepriaznivý pomer omega-6 k omega-3 v prospech tvorby zápalových látok.

To s tou cuketou je vyborny napad
veronika1206
@daniela50 ďakujeme za vysvetlenie :) No v každom prípade ja cukrovku nemám takže sójový olej používať aj naďalej budem lebo mi chutí, ale ďakujem Vám veľmi pekne :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia