Pani Walewska

aleana - fotkaaleana, 20. augusta 2014
Pani Walewska
Foto: aleana

Je to slávnostný koláčik, veľmi chutný, vhodný na akúkoľvek príležitosť. Recept pochádza z Poľska a názov má podľa milenky cisára Napoleona, nie je však Zobraziť celý popisJe to slávnostný koláčik, veľmi chutný, vhodný na akúkoľvek príležitosť. Recept pochádza z Poľska a názov má podľa milenky cisára Napoleona, nie je však známe, ako s ňou súvisí. Postup som nestíhala fotiť. Keď ho budem robiť nabudúce, doložím aj fotky. Zdroj-www.laskominyodmaryny.cz

40 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
80 g
200 g
6 ks
1,5 lyžička
300 g
1 PL (kukuričný)
450 g
120 g
 štipka
Krém:
500 ml
30 g
20 g (kukuričný)
2 ks
50 g
200 g




Postup

  1. 1

    Z hladkej múky, práškového cukru, masla, kypriaceho prášku a 6 žĺtkov vypracujeme cesto. Rozdelíme ho na dve polovice a necháme vychladiť 30 minút v chladničke. Z bielkov a štipky soli ušľaháme pevný sneh, postupne po lyžiciach do neho zašľaháme kryštálový cukor tak, aby vznikol lesklý hutný sneh. Nakoniec ručne vmiešame lyžicu zemiakového škrobu.

  2. 2

    Dve rovnako veľké tortové formy s priemerom 28 cm alebo dva vyššie plechy s rozmerom 33 x 25 cm vyložíme papierom na pečenie. Do každej formy na dno roztlačíme prstami krehké cesto, potrieme ho kyslým džemom (najlepšie z čiernych ríbezlí). Na džem opatrne rozotrieme bielkový sneh, ktorý posypeme mandľami.

  3. 3

    Pečieme 40 minút v rúre predhriatej na 170°C, v teplovzdušnej na 160°C. Pokiaľ nemáte dve rovnaké formy, môžete piecť každý korpus zvlášť. Bielky si v tomto prípade ušľahajte na každú časť zvlášť, aby se pri čakaní na voľnú formu neroztiekli.

  4. 4

    Polovicu mlieka zvaríme so semienkami z vanilkového struku a cukrom. Druhú polovicu mlieka ušľaháme so žĺtkami, múkou a škrobom. Túto zmes prilejeme za stáleho miešania k vriacemu mlieku s vanilkou. Varíme, kým nevznikne hustý puding. Prikryjeme fóliou alebo pokrievkou, aby nevznikla na povrchu koža, a necháme úplne vychladnúť.

  5. 5

    V miske alebo robotom rozmiešame maslo a za stáleho šľahania k nemu pridávame po lyžiciach vychladnutý puding. Šľaháme cca 10 minút, pokým nevznikne hladký krém. Na jednu vrstvu upečeného korpusu natrieme všetok krém a prikryjeme druhým korpusom. Necháme minimálne 3 hodiny vychladiť v chladničke. Najlepšie chutí na druhý deň, poriadne odležaný.

Diskusia k receptu

afataga
zakusok komentovat nejdem, nemam rada kremove, ale vy jete doma zakosok z misky? keby si ho dala na tanierik, hned by to inak ukazalo
aleana
zákusok je v miske preto, lebo som nemala čas naaranžovať ho na fotenie. Piekla som ho pre kolegov do práce a toto bol posledný kúsok, ktorý sa mi podarilo odfotiť. Kolegyňa si ho dala na misku a ja som ho narýchlo cvakla pomedzi vykonávaním pracovných povinností...
majsterka
tento zákusok je veľmi zaujímavý ,ideme na rodinnú oslavu tak ho upečiem,ďakujem za dobrý nápad
ivav
vyzerá dobre, len nerozumiem - pečie sa v okrúhlej forme a krája sa na kocky?
kukulienka71
Celý recept ma nadchol, ešte som taký zákusok nepiekla. Pripadá mi slávnostný, tak ako píšeš. Pekne si popísala postup. Len jedna otázka: ktorou stranou navrch je spodný plát pod krémom, mandľovou? KK,5*
aleana
áno, aj spodný plát má mandľovú stranu navrchu.
aleana
@ivav- je tam uvedené že sa môže dať aj do hranatého plechu. Ja som tak piekla,preto som krájala na kocky :-)
natascha1
Tento zákusok si každý rok vyžiada môj syn na meniny. Je naozaj dobrý. Môžem odporučiť. Tiež som ho našla dávnejšie na laskominyodmaryny.cz, kde ho blogerka pečie v tortovej forme. Vyskúšala som najprv z udaných množstiev na menší plech. Teraz zvyknem robiť na veľký z jeden a pol dávky.
ivav
@aleana , to mi pri čítaní uniklo...vďaka za upresnenie, upečiem ho
kukulienka71
@aleana , piekla som koláč podľa tohoto receptu, ale som sklamaná. Vlastne si ho preložila celý z češtiny a tak ho sem pridala, je tam písaný úplne ako tu, žiadne svoje vlastné slová, skúsenosti si nedala. Silne pochybujem aj o tom, či si ho piekla, pretože doba pečenia 40 minút je strašne dlho, mandle mi už po 20 minútach prihárali. Celé pečenie som popísala a pripojila aj fotky na svojom blogu www.cookulienka.blogspot.ch.
aleana
@kukulienka , je mi veľmi ľúto, že sa ti koláč nepodaril :-( už si presne nepamätám, či som ho piekla presne 40 minút alebo trochu kratšie, ale určite to bolo viac ako 20 min., asi moja rúra tak pečie...aj moje mandle boli trochu viac pripečené, ale ja to mám tak rada... a ani kolegovia v práci sa nesťažovali, že by bol koláč pripálený, práve že ho zjedli s veľkou chuťou, nemala som naňho jediný negatívny ohlas...aj tí, čo nie sú na sladké, ho chválili...žiaľ, nemám ti ako dokázať, že som ho naozaj piekla, lebo som nefotila postup. No mám svedkov, že som ho naozaj piekla- mamu a sestru. A je pravda, že väčšinu textu som opísala tak, ako je to na stránke laskominyodmaryny.cz. Viem, že by to lepšie pôsobilo, keby som postup napísala vlastnými slovami, ale dosť som sa vtedy ponáhľala, pečenie mi tiež dalo zabrať a nemala som chuť vyrábať ešte aj slohovú prácu...možno niekedy sa dostanem k tomu, že to preštylizujem, ale pomaly už upúšťam od pečenia, tak to neviem sľúbiť naisto, či to bude alebo kedy to bude...ale mne recept fungoval celkom dobre, nepamätám si, že by som s ním mala nejaké väčšie problémy, ani cesto nebolo surové, ako píšeš...a krém bol úplne mňamkový :-) ale mne sa tiež občas nejaký recept nepodarí, aj keď sa snažím postupovať presne podľa popisu. Naposledy sa mi nepodaril recept na hruškový koláč s creme fraiche zo stránky apetitonline.cz, z toho cesta som bola úplne nešťastná, urobilo sa mi ako mydlo...a keď som ešte čítala pozitívne ohlasy tých žien, ktorým sa podaril, bolo mi nanič...neskúsiš ho urobiť?  www.apetitonline.cz/recepty/4231-hruskovy-kolac.html...
kukulienka71
@aleana , vieš, kvôli ostatným, ktorí ten recept chcú vyskúšať, by bolo vhodné písať postup svojimi slovami a dbať na to, aby časy pečenia, veľkosť plechu či formy sedeli, lebo tým sa dá najviac pokaziť. Ak sa chceš podeliť o dobrý zákusok, daj si tú námahu podať ho korektne, predídeš kritike po vyskúšaní. Ale keď už upúšťaš od pečenia, asi sa ťa to nebude týkať. Iste si milá osoba, ďakujem za odpoveď.
Recept na hruškový koláč z toho linku sa mi vôbec nepáči, hutné cesto a vysoká teplota pečenia ma odrádza:-(




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia