Omáčka na cestoviny aj na zimu fotorecept

adelkinka - bez fotkyadelkinka, 29. augusta 2014
Omáčka na cestoviny aj na zimu (fotorecept)
Foto: adelkinka

Táto letná sezóna nám dopriala veľa rajčín, preto som sa rozhodla urobiť si z nich taký jednoduchý a rýchly polotovar na zimu.

10
porcií
15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

5 kg
1 ks väčšia
2 ks
3 ks




Postup

  1. 1

    Najprv si prichystáme rajčiny. Zovrieme si vodu a rajčiny ňou zalejeme, aby sa nám lepšie šúpali. Potom ich zbavíme tekutého jadrovníka.

    Omáčka na cestoviny aj na zimu (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Baklažán si medzitým nakrájam na 1 cm hrubé pláty a z každej strany ho nasolím. Po približne 15 minútach každý plát baklažánu osuším a potriem olejom. Dáme ho piecť na 10-15 minút do rúry na 200 st.

    Omáčka na cestoviny aj na zimu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Opražíme si cibuľku do sklovita a hneď pridáme pripravené rajčiny. Chvílu povaríme.

    Omáčka na cestoviny aj na zimu (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Teraz si pripravíme cuketu. Polku cukety si nakrájame na kocky a pridáme do rajčinovej zmesi spolu s koreninami - oregano, nakrájaný čerstvý rozmarín, provensalske korenie, čierne korenie, soľ a trošku cukru. Koreniny kombinujem podľa vlastnej chuti. Varíme dokým cuketa trochu nezmekne.

    Omáčka na cestoviny aj na zimu (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ku koncu pridáme, druhú polku cukety, ktorú nastrúhame na strúhadle a 6 prelisovaných strúčikov cesnaku. Povaríme už len minútku. Takto uvarenú omáčku necháme mierne vychladnúť. Teraz pridáme pokrájaný upečený baklažán. Hotovo - môžme naplniť poháre. Sterilizujeme 8 minút. Z tohto množstva mi vyšlo desať 400 ml pohárov. V zime možno túto omáčku použiť ako súčasť bolonských špagiet alebo len tak na cestoviny.

    Omáčka na cestoviny aj na zimu (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

afataga
moze byt dobra, ale to provensalske korenie by som nedavala
adelkinka
Dochutiť si samozrejme môže každý podľa vlastného vkusu. Niečo pridať, a niečo naopak ubrať.
kimlo
Urcite vynecham rozmarin, pre mna prilis aromaticky, nahradim cerstvou bazalkou...pekny recept. 5*
svedka
Toto sem tam kupujem ,normalny balkansky ajvar s baklazanom,skusim spravit a pridat cuketu podla teba,aj tu uz najdes nejaky recept na ajvar na porovnanie,je to mnamka :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia