Bryndzový trokšiar tmavý fotorecept

monnikka - fotkamonnikka, 16. októbra 2014
Bryndzový trokšiar tmavý (fotorecept)
Foto: monnikka

....tmavý preto, lebo som použila chlebovú múku tmavú a múku grahamovú, po recepte na bryndzový trokšiar som už dlhšie pátrala, nakoniec som našla Zobraziť celý popis....tmavý preto, lebo som použila chlebovú múku tmavú a múku grahamovú, po recepte na bryndzový trokšiar som už dlhšie pátrala, nakoniec som našla v staršom vydaní Štiavnických novín recept na trokšiar škvarkový, trošku som si ho upravila - použila som spomínanú múku a bryndzovú náplň. Výborne sa hodí k polievkam, prívarkom alebo len tak, napr. so zakysankou.

Suroviny

300 g
200 g
175 g rozpustené
350 ml vlažné
1 ks
1 ČL
1/2 bal.
Plnka:
250 g
100 g
 na potretie
 na potretie




Postup

  1. 1

    Múku, maslo, mlieko, droždie, soľ, vajce vypracujeme /ak máme droždie čerstvé, tak spravíme kvások: v mlieku rozmiešame trochu múky,rozdrobené droždie 30g a malú lyžičku kryštál. cukru a necháme vykysnúť, potom kvások pridáme k múke a ostatným surovinám a vymiesime/. Vypracované cesto necháme na teplom mieste vykysnúť.

    Bryndzový trokšiar tmavý (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vykysnuté cesto na pomúčenej podložke vyvaľkáme na hrúbku asi 1cm. Natrieme bryndzou, ktorú sme si vymiešali s maslom.

    Bryndzový trokšiar tmavý (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Natreté cesto zrolujeme do závinu, potom ho prekrojíme na 2 ks a necháme cca 20 minút odpočívať vedľa seba, potom záviny dáme na seba a vyvaľkáme na veľkosť plechu, preložíme na vymastený plech.

    Bryndzový trokšiar tmavý (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potrieme bielkom, posypeme rascou, pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri 180 stupňoch. Po upečení potrieme olejom s prelisovaným cesnakom.

    Bryndzový trokšiar tmavý (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

jozka2
Monnikka,nooo,to je ako burek dalo by sa povedat,ale takyto nazov som este nepocula.To je krajovy nazov tohoto osucha,alebo cudzokrajny?Kolacik vyzera velmi dobre hlavne k vydatnym polievkam,zasiti na cely den aj drevorubaca.Skusim urobit pre deti.
monnikka
jozka2: burek nepoznám, ale pozrela som tu v receptoch, tak to je niečo ině, toto je ako ako kysnute pagáče, ale upečene v celku, s trokšiarom som sa stretla len tu na Štiavnicku, keď som sa sem vydala,bryndzový som jedla u jednej staruškej tetušky, ona ho mala samozrejme z bielej muky, ale častejšie sa stretávam so škvarkovým
monnikka
@tancotanka , @nalpa : ďakujem:) ....aj mne sa páči názov, aj trokšiar ako taký, ešte skúsim syrový, na fotke to veľmi nevidno, ale v reze vidno to vrstvenie
gubics
Ani názov toho koláča som ešte nepočula, práve preto ho musím vyskúšať, rada obohatím jedálny lístok s s nepoznaným jedlom.
aandulka
Mám rada recepty starých materí, dosť často ich vyhľadávam,ukladám, vyskúšam.5*




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia