Sušená zeleninová zmes fotorecept

rennatte - fotkarennatte, 11. novembra 2014
Sušená zeleninová zmes (fotorecept)
Foto: rennatte

Príprava je časovo náročná, ale výsledok stojí za to čakanie, zužitkujeme prebytok zeleniny hneď po zbere, alebo pri triedení uskladnenej zeleniny. Vňate a huby Zobraziť celý popisPríprava je časovo náročná, ale výsledok stojí za to čakanie, zužitkujeme prebytok zeleniny hneď po zbere, alebo pri triedení uskladnenej zeleniny. Vňate a huby si sušíme v sezóne. Vegeta, alebo zeleninové ochucovadlo nemá žltú farbu ako z obchodu, lebo nieje pridané žiadne farbivo, éčko ani chémia, ale pri použití pri varení sa prírodná farba prejaví. Postupne pridám fotky jedál, kde bola použitá.

Suroviny





Postup

  1. 1

    Mrkvu, petržlen a zeler postrúhame na hrubšom strúhadle na malé rezančeky, uložíme na plech alebo sito a necháme voľne sušiť, najlepšie v prievane alebo vonku na slnku, počas dňa premiešame, na noc odložíme do suchej miestnosti. Na ďalší deň znova vyložíme na slnko alebo do prievanu, úplne najlepšie sa suší nad klasickým sporákom na drevo, ale to som ani ja nedokázala :-)

    Sušená zeleninová zmes (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    na tretí, štvrtý deň máme z dvoch plechov jeden a tak zeleninu pomiešame (mrkvu so zelerom aj petržlenom) farba vybledla a naďalej sušíme

    Sušená zeleninová zmes (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    popri zelenine sušíme aj zelerovú, pertžlenovú a ligurčekovú vňať, ak chceme mať vegetu ochutenú, tak sušíme aj na plátky nakrájaný cesnak a huby predpokladám, že už máme nasušené zo sezóny

    Sušená zeleninová zmes (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ak je zelenina dobre usušená, tak, že sa láme, (ak nie dáme do rúry vyhriatej na 50°C a pri mierne otvorených dvierkach sušíme cca 10-15 minút, rúru vypneme a dosúšame do úplného vychladnutia rúry) premiešame s vňaťou, ak budeme ochucovať tak si pripravíme aj sušený cesnak, huby

    Sušená zeleninová zmes (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do mlynčeka na kávu dáme najprv zeleninu s vňaťou a jednu KL soli a pomelieme na prášok, pridáme ďalšiu vrstvu sušenej zeleniny a znova pomelieme, až kým nieje plný mlynček jemnej vegety. Vysypeme do misky a pokračujeme v mletí a môžeme pridať sušený cesnak a nezabudneme na soľ. Vysypeme do ďalšej misky

    Sušená zeleninová zmes (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Poslednú časť ochutíme hubami a tiež soľou. Hotovú vegetu odložíme do pohárov a uzavrieme. Používame do polievky, omáčky, mäsa, všade tam, kde chceme dosiahnuť chuť zeleniny.

    Sušená zeleninová zmes (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

dabodado
Ahoj Rennatte,
vďaka za recept a postup a mám len jednu otázku: je nejaký pomer jednotlivých zložiek?
Ďakujem.
hubanevymachana
Poznám, tiež robím, ale bez húb.
@mijaita , že ťa huba nebolí! A to akože, keď nemám rád huby, teraz budem písať také hlúpe poznámky ako ty pod každý recept, kde budu huby? Lebo ty si to nikdy neodpustíš.
mijaita
@hubanevymachana a @rennatte zmírním kritiku, tohle je takova dobra "vegeta". Skoda ze to ma nazev tech smrdutych drobku z obchodu, ktere si pod tim nazvem nutne predstavim. Kamarad ji take dela, asi stejnou, resp treba tam mi i jine bylinky, krasne to voni a nic proti, kdyz si tim prikoreni polevku. Skoda, ze se to jmenuje tak jak se jmenuje. @rennatte si dala neskutecnou praci a hezky nafotila. To musim i ja uznat i kdyz delat to nebudu .
zolik
@Rennatte mas moj obdiv. Krasne nafotene a cely proces velmi pekne zdokumentovany. Velmi si cenim, ze si si dala takuto namahu. @all Pre blaho na dusi niektorych Varechacov, mali by sme vymysliet iny nazov. Pre takuto domacu vyrobu zmesi suseneho zeleninoveho a aj hriboveho korenia by sa hodilo nieco ako - alla "Vegeta"?
rennatte
ahojte vsetci, velmi som uvazovala ako tuto zeleninovu zmes nazvat, vegetable je v preklade zeleninovy, preto vegeta, myslela som, ze ked to doplnim slovom domaca, ze to bude v poriadku, ale je pravda, ze kazdy ma zafixovane pod tymto slovom proste vegetu ako taku, ci s glutamanom alebo bez, tak porozmyslam nad nazvom Sušená zeleninová zmes, alebo Zeleninovo-bylinková zmes
mariamka
dala som 5* lebo ta priprava a pekna prezentacia si to zasluzi, nevidim dovod az tak odsudzovat takuto "zdravu susenu zmes", ved kdekade po svete existuju podobne zmesi korenin, susenych bylin, paprik /kari, adžika, provensalske, čubrica :),../ vegeta je asi od toho, ze tam je zelenina, mne sa paci aj "štrukatúra", co pouziva Ady Hajdu :)
zolik
@hubanevymachana ;-) ;-) presne takto nejako ;-) Lebo ked bude niekto z nas hladat recept na vybornu domacu vegetu, tak tento uzasny recept nikdy, ale ozaj nikdy nenajde. Preto som si ho uz preventivne ulozila. Ked sa tu rozprudi diskusia ohladne nazvu, tak "amen tma" a recept je het.
redakcia
Na ziadost autorky tohto receptu bol jeho nazov zmeneny na Sušená zeleninová zmes.
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
Krásna práca, prosím Teba,nenechal sa vyprovokovať ,vždy trvaj na svojom,aj názov,je to Tvoje dielo,recept a každý môže a nemusí preberať..predsa Varecha je prezentácia receptov nie profesionálov.
babkamt
mne je srdečne jedno, či autorka svoj recept nazvala Vegeta alebo Sušená zeleninová zmes. Nedbala by som z nej mať po fľaške doma. Mne sa recept páči, ukladám si ho. Na budúci rok si aj ja takú spravím. 5*
rennatte
@lba , samozrejme ze si stojim za svojim, na mojej stranke ten nazov ponecham, ono to stale bude len vegeta, je to moja kvalitna vonava z domacich surovin, ale nemienim aby sa pod mojim receptom rozputala diskusia o nazve a nie o samotnom recepte,,,,takto som skludnila hormon a je pokoj, Vareche som nadalej verna a obcas prispejem svojim receptom aj sem, ale nebudem sa tu s nikym vyhadovat o nazve
frezia68
@rennatte : veľmi chválim usilovné rúčky,máš *****,si šikovná a tú zdravú a domácu vegetu nepoužije len ten,kto ju nemá. Tiež nemám rada ryby,nemusím huby,ale kvôli tomu som žiadny recept neodsúdila,lebo 100 ľudí a 100 chutí.Ak nemienim variť,tak nebudem kritizovať len preto,že neobľubujem.Nedaj sa znechutiť,vždy si mala pekné recepty......:-)
kimlo
Robievam tak isto, akurat surovú zeleninu meliem na mäsovom mlynceku a ked je ususena tak este raz spolu so susenymi vnatami, a nakoniec zmiesam so solou. A volam to VEGETA, nech sa niekto aj na nudlicky rozkraja....
rulik
mňa by zaujímalo, či existuje nejaký pomer, aby neprevládala vo výslednej chuti jedna zložka, či je to jedno?
rulik
@kimlo VEGETA je dobrý názov, hneď viem o čom jej reč a viem čo tam je, kedže som to nekúpil hotové v obchode, ale pripravím si to sám, nakúpil som suroviny tak idem skúsiť, len tá soľ tam potom nenatiahne vlhkosť?
evusik
aj ja si robím podobne sušenú zeleninu, len ju až tak moc nemixujem a nepridávam soľ... a dávam veľa sušených byliniek, túto zmes používam napr. na pečené zemiaky, zeleninové rizoto, ale aj zeleninové polievky...
a komentáre pod takýmto domácim produktom typu "Vegeta fúj" považujem za úbohé


kimlo
@rulik nie, ak je zelenina dobre ususena, tak sol nenatiahne ziadnu vlhkost, pomletu zeleniu som susil v pootvorenej rure na 50st so zapnutym ventilatorom, a vnate v susicke.
katka78
U mňa v kuchyni si vegeta tiež svoje miesto nenašla, zato moja mamina aj sestra ju bežne používajú. Recept si ukladám, lebo im ju možno pripravím ako darček, budem spokojnejšia, keďže bude zo spoľahlivého zdroja :-)))))
rulik
@kimlo no ja som kúpil sušičku na potraviny tak teraz zabehávam,všetko som nakrájal na kolieska a nabúchal do sušičky, vňaťky som obtrhal len lístky, ale možno som nemusel, keď som to potom všetko na záver zmixoval na prášok, len s tou soľou som čakal na odpoveď primiešam do hotového a prehrkám, ďakujem za odpoveď
elixir
Parádne dochucovadlo, a aj pekný darček podľa mňa, keď sa ešte aj pekne zabalí... vyrobené doma s láskou :)
chorvatka
Precitala som si pozorne Vase komentare, zmes je vyborna, u nas vo Francuzsku sa takéto cosi vola "kuchynsky tabak. Co vy na to ??
Taliani zase uprednostnuju svoje "sofritto" co je jemne nakrajana mrkva s rapikovym celerom orestovana na masle a tvori zaklad vsetkych talianskych jedal.
kasius
Pekný recept, určite ho onedlho použijem:-) Aj som sa zasmial, pretože niekto s nickom mijaita to nazval "dochucovadlo" akoby korenie a soľ dochucovadlami neboli:-))) Lenže je rozdiel medzi prírodným dochucovadlom a umelým dochucovadlom:-)) Nuž, niekto varí s láskou, niekto s vegetou a niekto s rozumom:-))