Parené buchty so sušenou slivkou a makom fotorecept

tinca - fotkatinca, 13. novembra 2014
Parené buchty so sušenou slivkou a makom (fotorecept)
Foto: tinca

Ak chcete parené buchty trošku ozvláštniť použite do plnky okrem slivkového lekváru, ktorý je najlepší aj sušené slivky bez kôstok. Dodajú im na chuti Zobraziť celý popisAk chcete parené buchty trošku ozvláštniť použite do plnky okrem slivkového lekváru, ktorý je najlepší aj sušené slivky bez kôstok. Dodajú im na chuti a vaši stravníci vás pochvália.

3-4
porcie
15/45 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
1 ks
150-200 ml
1 PL
50 ml
1 KL
20 g
Plnka:
Posýpka:
50 g (na poliatie)
Na potretie:




Postup

  1. 1

    Z vlažného mlieka,cukru, droždia a trošku múky si pripravíme kvások. Do misky preosejeme múku, pridáme soľ, vajíčko, kvások, olej a mlieko. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré zaprášime múkou a pod utierkou necháme kysnúť na teplom mieste

    Parené buchty so sušenou slivkou a makom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po vykysnutí cesto ešte premiesime a chvíľku počkáme. Dáme na pomúčenú dosku a pokrájame na štvorce, alebo pohárikom vykrajujeme kruhy, podľa toho ako ste zvyknutí. Na každý diel dáme porciu slivkového lekváru a na to položíme sušenú slivku, bez kôstky, zavinieme a vytvarujeme peknú okrúhlu buchtu.

  3. 3

    Hotové buchty naparíme na paráku, ktorý sme predtým potreli olejom, cca 20 minút a po odstavení potrieme olejom.

  4. 4

    Posypeme mletým makom, polejeme prepusteným maslom a posypeme práškovým cukrom. Ja som robila s makom, ale posýpka je len na vás. Výborné sú aj s orechami, tvarohom alebo kakaom. Dobrú chuť želám!

    Parené buchty so sušenou slivkou a makom (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

sracz
... múdra úvaha, krásny rcp milá @tinca a rozhodne "extra šmačný"!!!
mesiar50
Ja som rozmýšľal nad tým či sa tie sušené sa najprv nemusia namočiť do nejakého roztoku aby zmäkli,alebo im stačí para resp.vlaha z lekváru.?
Buchty mám veľmi rád.Tvoje vyzerajú perfektne.
zolik
Uz je v kk. Synom sa takymito vylepsenymi buchtami urcite zavdacim.
martamm
Super nápad s tými slivkami, lepšie ako s lekvárom :)
tinca
@mesiar50 Lacko môžeš si ich kľudne predtým zabariť na chvíľu horúcou vodou,nechať odtiecť a vkladať. Ja to vždy nerobím, mne to nevadí oni sú v tom vákuovom balení mäkučké. Je to na tebe:)
mesiar50
@tinca
Ja som raz v nl.študoval sušené slivky a boli veľmi suché.Zo sušeným mám chabé skúsenosti.Ďakujem ti pekne za odpoveď.
terinka55
Nie som veľmi na sladké, ale určite by som sa ponúkla. Tvoj recept sa mi páči a manželovi urobím, ale v Dia verzií. Dakujem.
smajliqa
milá @Tinca
vyzerajú úúúžasne,, mňam...
ako dlho ti kyslo cesto???
bojím sa robiť parené buchty. robila som ich len raz, a cesto mi kyslo dve hodiny... všetko bolo super, no keď som si ich naložila na tanier, po okoštovaní mi zostali na tvári iba grimasy.. cesto chutilo ako kvasnice. znamená to, že som ho nemala asi dobre vykysnuté, ale koľko preboha potom mám to cesto nechať ešte kysnúť keď ani dve hodiny nestačilo?
anina6
už dlho som nerobila parené buchty, tie tvoje vyzerajú lákavo a so slivkami môžu byť delikatesné. možno spravím zajtra na obed, díky za inšpiráciu @tinca.
jozka2
Super napad,vyborne si pokombinovala urcite by som si dala aj duplu.Keby som mohla.5
frezia
Prekrasne buchty a ten napad so slivkami je super.
viera1
@smajliga cesto je vykysnuté,keď zdvojnásobí objem. Možno ti pomôže zaobstarať si misku-kysku,ak nemáš skúsenosti.Pozri aj iné recepty,napr. tu má @sovka62 recept na buchty a keď ma pamäť neklame,má aj recept na kysnuté cesto a tam je výborná diskusia a aj rady od nej,pohľadaj si.
 varecha.pravda.sk/recepty/parene-buchty-fotorecept/7312-r...

Ja som robievala tieto buchtičky a pridávala som štipku škorice do náplne,len som robila asi menšie,stačilo pariť 8min.Krásne ich máš;5x*
martamm
@tinca , díky za upozornenie, akosi mi to uniklo, pozerala som Tvoj recept v rýchlosti, máš pravdu, ale aj tak musia byť mňamkové :)
tinca
@smajliqa kyslo cca 50 minút, vidíš ako pekne vykyslo, asi si dala veľa kvasníc,keď si cítila v chuti kvasnice.Ja na 300 g múky dávam len pol kocky.Ja nemám ani misku-kisku a vždy sa mi cesto podarí. @viera1 áno je tu veľa rcp na parené buchty, každý si má právo pozrieť aj iné,ale neviem prečo by sa nemala poradiť so mnou, keď recept je odo mňa? @smajliqa ak niečo budeš chcieť vedieť kľudne napíš.Ja som vzhľadom na vek už kysnutého narobila mnoho,ale nie je to veda,často záleží aj od kvality múky. Raz sa pamätám mamina nám pre moju návštevu išla robiť a mala ich spaľasnuté a to bola excelentná kuchárka. V kuchyni sa všeličo prihodí:)
vanilka111
zapojím sa aj ja do debaty o buchtičkách. robievam ich už roky,ale poslednú dobu stále znižujem množstvo kvasníc. aj do chleba a pečiva..na 500-600g múky dávam len asi 14g - to tak od oka dávam tretinu kocky,vypracuje robot aspoň 10-15minút a cesto mám vždy krásne vykysnuté po 20-max.30 minútach a kvások nerobím,len namrvím droždie do múky. Buchty parím 6 minút. Sú akurát. Ak ich nechám dlhšie, tvári sa akoby chceli spľasnúť. Chytro ich popichám špajľou. Posledné dva razy som dala namiesto lekváru bonboniéru
višne v čokoláde. Oplatí sa tiež vyskúšať,aj keď slivkový lekvár je
top. :-)
marijanna
ja ich mam rada aj deti, ale furt sa mi otvaraju a vytečie mi to von...nakoniec jeme naparene cesto natrete plnkou a posypane grankom :(
tinca
@vanilka111 s kvasnicami s tebou súhlasím menej je viac.Pariť treba podľa veľkosti, ja som mala trošku väčšie,ale každá kucháročka už vidí kedy sú hotové:)
tinca
@marijana musíš mať dostatok cesta a dokonale ich zatočiť a zagúľať,tendenciu vytekať má džem, preto sa má do buchiet /aj pečených/ používať buď lekvár alebo marmeláda:)
zdezda
Jeeeeej tie sú vydarené, urobila si mi chúťky na ne, zajtra urobím, dnes je nedeľná klasika :-)
1x tinca
marika21
***** vyskúšam. Veľmi sa mi páči náplň. Včera som robila knedľu z 1kg múky recept od pusty. Hneď som spravila aj parené buchty so slivkovým lekvárom. Všetko sa podarilo. Rada skúsim podľa tvojho receptu, je to fajn nápad. Ďakujem za inšpiráciu. Rada skúšam nové náplne a posýpky.
1x tinca




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia