Babičkine šúľané praclíky

soniatko - fotkasoniatko, 22. novembra 2014
Babičkine šúľané praclíky
Foto: soniatko

... tradičné, nezameniteľné... skrátka babičkine...

Suroviny

1 kg
30 g
3 ks
250 ml
250 g
Poleva:
3 ks
1 hrsť
2 hrste




Postup

  1. 1

    Z uvedených surovín vypracujeme hladké cesto. V prípade potreby pridáme trochu mlieka. Cesto necháme cca 20 min podkysnúť. Rozdelíme na 6 bochníkov.Z každého bochníka vytvarujeme valec a odkrajujeme kúsky vyšúľame a zapletieme praclíky. Pred pečením potierame vajíčkom. Keď začnú chytať farbu vyberieme z rúry a pofŕkame bielkovou slanou polevou vrátime ešte na 2 -3 minútky do rúry.

    Babičkine šúľané praclíky - obrázok 1
  2. 2

    Polevu získame jemným našľahaním surovín.

  3. 3

    Upozorňujem že tento recept je veľmi pracný a trvá hodiny kým našúľame všetky praclíky ale sú tradičné nezameniteľné aspoň v našej rodine. Výsledok ale stojí za to... Z tejto dávky je tak 6 plechov plus mínus

Diskusia k receptu

katka78
Moje nervy, koľko šúľania a ešte to také drobučké a krehké potom vajcom ponatierať.. toľko trpezlivosti žiaľ nemám. Zato ponúkla by som sa hneď, vyzerajú veľmi dobre :-)
soniatko
@katka78 veru veru aj ja musim byt vo "faze" ale su naozaj nicm nahraditelne... dostatocnou motivaciou mi je predstava ze moja 86 rocna babicka to stale zmakne lavou zadnou nehovoriac o tom ze cesto miesi rucne co ja uz samozrejme davno nerobim...tak snad nejake sulkanie uz dam... :o)
katka78
Teda @soniatko , teraz si mi takú dala "po hube" s tou babičkou, že som ich uložila do KK a pri nejakej príležitosti (silvester?) vyskúšam. Však zas nemusím napiecť 6 plechov ako ty :-)
ywett
obdivujem a chválim a recepty od babičky sú vzácne :)
havino
panenka skávava, ako vojaci, rad radom rovnaké, no ta ja nedám @soniatko aj ked budem vo fáze, obdivujem, ani jeden väčší, alebo menší, ale uložím, ak by náhodou prišiel deň ,,D" a fáza ma ráčila navštíviť a kopnúť do zadku, že kde sa stále ponáhľam a rýchlo všetko robím, krásna práca
kukulienka71
veľmi autentické, starodávne:-) babička sa ich už iste našúľala za svoj život, zlaté ruky trpezlivých babičiek obdivujem aj ja. @soniatko , máš určite zdedené gény, keď si taká zručná;-) 5* zaslúžene
zizaster
A dá sa to odložiť do chladničky a dokončiť na druhý deň? Keďže moja dvojročná dcérka nebude ochotná mi pomáhať viac ako jeden plech,tak ktovie koľko sa mi podarí naraz:-) Ale super,toto je pre mňa zatiaľ top mesiaca a ukladám:-)
jozka2
presne taketo pracliky som videla na str.jak tak.cz a presne aj pod tymto nazvom babickine ....,aj som si ich ulozila.Tvoje vyzeraju na vlas podobne,musela si sa s nimi ale potrapit,tolko nasulat.Vyzeraju skvele.
jarunka
Krasne praclicky, neviem ci je niekedy urobim, ale ulozim pre niekoho.
soniatko
@zizaster zamies radsej polovicnu davku. predsa len jedna sa o kysnute cesto neviem co by to porobilo ... nemam vyskusane...
soniatko
@katka78 nikoho tu nechcem bit :o))) ale ked ta to namotivovalo tak sa tesim presne ako pises kludne si zamies polovicnu davku... u nas by ma utlkli lebo by to bolo malo a presne ako pises silvester je isty drzim palce a neboj s cestom sa dobre pracuje... predsa len je to rokmi oslahany milionkrat overeny recept. od mojich 3 rokov ma babicka zapajala do tychto zaujmovych rodinnych cinnosti :o) drzim paste
soniatko
@havino obcas treba trosku spomalit a udrzat si tradicie :o) po dopeceni je ten pocit spokojnosti nezamenitelny... je to skvely antistres :o)))
sovka62
Poznám, poznám, recept (nie celkom zhodný) mám uložený na papieriku a veru som ich už zopár razy šúľala. Takéto maličké, ale potom priateľka priniesla na ukážku praclíky, ktoré jej pečie babička od susedov. Cesto vyšúľané na rovnakú hrúbku ako tvoje, ale praclík z neho má veľkosť asi dlane, takže ten pôvodný šúľok má tak 45-50 cm. Vyzerajú dobre, chutia dobre a roboty je podstatne menej (aj babičky asi vyznávajú moju tézu: leniví ľudia - záruka pokroku). Napiekla som teda aj také, bolo to v poriadku, nikomu sa nezdali veľké ani čudné.
Takže dievčence (tie ktoré sa desia šúľania) hor sa do miesenia. Verte, výsledok stojí za to. Neexistuje taký chips, tyčinka a pod., ktoré by chutili rovnako dobre ako toto.
A, samozrejme, ukladám, keď sa rozhodnem piecť, nemusím sa premŕvať v tých papierikoch.
soniatko
@sovka da sa usulat aj vacsie ale v podstate aj tieto moje su velke tak 3/4 z mojej dlane :o) a vyrok leniví ludia - zaruka pokroku ukladam do osobnej pamate :o))) urobila si mi den he he he
smejkad
tak toto mi bude riadne vrtat v hlave :-)
a ak by som si trufla, ako dlho ich budem moct vytahovat zo skryse ?
zizaster
Ďakujem za odpoveď,jasné,že mi to nenapadlo,veď tam ide droždie. Takže buď sa hecnem alebo dvakrát polovica... Možno tri:-)
soniatko
@smejkad kym ti ich nepojedia :o) ale kludne v doze aj mesiace ja uz sa chystam teraz napiect dve varky na silvestra... potom uz budem len vytahovat
smejkad
toto je pre mna, super
a mozem pouzit krupicovu muku?
tiginko
krásna práca, klobúk dole pred babičkou aj tebou @soniatko - ja už len praclíky s praclíkovou formičkou, mám sa hanbiť asi...ale nie, zase dokážem iné veci :-)
tiginko
len ma tak napadlo, či to nie je nakoniec jednoduchšie takto šúlanim, ako s formičkou...hmmm
afataga
aj mne sa pacia, ale neukladam, lebo isto ich robit nebudem, ibaze by som vyhrala nervy v loterii :-)
smejkad
ta krupica je nieco medzi hrubou a griskou, zacala som to kupovat, lebo vyjde lacnejsie ako griska a tu varime celkom casto na ranajky :-)
gabriele
krasne pracliky...a kolko dobrej energie v nich musi byt ked sa kazdy praclik rucne vysula :)... kedysi nam doniesla pracliky na koštovku synova priatelka...boli neskutocne dobre...tak som vypytala recept...bol podobny ako tento...ale mal viac tuku...vykrajavala som ich formickou na pracliky...tiez riadna babračka...tak som to zjednodusila...bud z cesta radielkom nakrajam male tycinky...alebo malickymi formickami vykrajavam tak, aby ostalo co najmenej odpadu...zo vsetkych dobrot sa pojedia vzdy prve...ale pracliky su pracliky :)
garanco
Takéto praclíky si pamätám z detstva, pekávala ich mamka mojej priateľky a vtedy mi veľmi chutili. Ja ich mám aj v písanke prepísané pod názvom "perecíky", ale ani raz som ich nerobila (dávka je z 300g polohrubej múky a pokvapkala ich zmesou vody, hladkej múky a soli). Možno Tvoj recept a žienky v diskusii ma presvedčia, aby som sa s nimi pohrala!
zinnajdha
aj vykysnuté cesto možno dať do chladničky (prikryté), na druhý deň vybrať, počkať kým znova nakysne a pracovať s ním ako s čerstvým. Vydrží vraj aj viac dní, ale s tým už ani ja nemám skúsenosti.
frezia
Prekrasne praclicky. Viem si predstavit babicku, ako sedi v kuchyni pri stole a sula tie praclicky. Nasi rodicia a stari rodicia mali vsetko ovela tazsie ako my a napriek tomu stihali vsetko. Ja by som na tie praclicky nemala trpezlivost.
alex37
veru páčia sa mi tvoje praclíky, ja už tiež len vykrajovačkou, ale chrobák v hlave nedá tak vyskúšam, ale z pol dávky :-)
soniatko
@frezia presne ako pises rozdiel je v tom ze babicka ma cepuje este aj teraz ze pri sulani mas lepsiu kontrolu nad rukami v stoji :o) je to moja laska uzasna...
soniatko
@alex37 ja som toho nazoru ze s vykrajovackou sa narobim realne viac :o) vyskusaj radsej polovicnu davku... uvidis... verim ze si ich oblubis
katka78
@Soniatko včera som chcela dostáť svojho slova a upiecť tieto praclíky, konečne som si našla potrebný čas, aj sa na šúľanie psychicky pripravila, ale bohužiaľ sa mi nevydarili. Cesto bolo čudné, šúľky sa mi trhali a keď som sa z nich pokúšala urobiť praclík, ten sa v mieste prehnutia zlomil, roztrhol. Urobila som ich horko-ťažko 7, zvyšné cesto radšej už len vyvaľkala (aj to sa mi po krajoch trhalo), povykrajovala kvietky a upiekla. Neviem, kde som s tým cestom urobila chybu. Pozrieš prosím, či je v surovinách všetko správne? Ak sú OK, možno som mala nedobrú múku? Neviem.. možno mi budeš vedieť poradiť, čo sa urobila zle. Tiež sa chcem spýtať na akej teplote a ako dlho sa pečú. Túto info som nenašla, tak som ich piekla na 200°C cca 8-10minút. Ale to už je len detail, skôr ma trápi, to nevydarené cesto. Pripájam fotku, kde je na ceste vidieť ako sa mi to trhalo. Ďakujem.





zdenka1009
@katka78 ja mám rcp na tieto slané praclíky podobný ako uviedla soniatko, tak si porovnaj... 1kg hrubá múka, 2 šlahačky, 300g masla, soľ, 40g droždie, 3 kocky cukor, trocha múky, 2 žltky. Cesto nenechávame kysnúť, spracovať a robiť praclíky alebo tyčinky. Ostatné ako pri tomto rcp. Slaná zmes: 2 bielka, 2 PL soľ, 2 PL voda, 2 PL hl. múka...pani na foto ich má veľmi vydarené...ja ich idem robiť na svadbu :-) dúfam, že sa mi podaria :-)
katka78
Tak dúfam @zdenka1009 , že tie svadobné sa vydarili :-) Ja ďakujem za info, uvidím ešte čo odpíše @soniatko.. s receptom ma čaká reparát, u mňa neexistuje, aby som sa po prvom neúspechu vzdala :-)
soniatko
ospravedlnujem sa za neskoru reakciu ufff no s tym zeby sa mi trhali som sa este nestretla...mozno treba cesto viac vypracovat babka mi stale prizbvukuje ze vsetko ma mat rovnaku teplotu tak si vsetky suroviny vykladam cca 2 hod. pre zaciatkom co sa tyka tej muky teoreticky je tu moznost ze sa niekde stala chyba lebo aj ja som min. tyzden robila langose ktore robim roky rokuce a boli z nich dekle na hrnce tvrde este aj take akoby supky sa mi na nich robili...sama nechapem... mrzi ma to velmi ...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia