Torta Zelený mach

momi - fotkamomi, 26. novembra 2014
Torta Zelený mach
Foto: momi

Verte či neverte, ale táto torta naozaj nemá v sebe ani štipku farbiva. V ceste je obyčajný špenát a vo výsledku ho vobec necítiť. Zobraziť celý popisVerte či neverte, ale táto torta naozaj nemá v sebe ani štipku farbiva. V ceste je obyčajný špenát a vo výsledku ho vobec necítiť. Cesto je lahodné a vláčne, krém svieži a efekt z torty obrovský! Na našom včerajšom večierku padali rozne tipy z čoho je - zelený čaj? pistácie? brokolica? marihuana? Je to špenát a inšpiráciu som našla na poľských kulinárskych weboch, kde je tento dezert hitom.

12
porcií
20 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
1,5 hrnčeka
1,5 hrnčeka
1 bal.
1,5 hrnček
1 bal.
3/4 hrnčeka
6 ks
450 g
Krém:
750 ml
250 g
8 PL
Ozdoba:
1 ks (zrniečka)
Alternatíva:
 rôzne drobné




Postup

  1. 1

    Rozmrazený špenátový pretlak (pretlak, nie sekaný ani listový špenát) necháme odkvapkať v sitku a v miske zmiešame s polovicou oleja. Bielka vyšľaháme na tuhý sneh, postupne pridáme cukor, vanilkový cukor a nakoniec žĺtka. Do masy pridáme zvyšnú polovicu oleja, múku zmiešanú s práškom do pečiva, hrubú múku. Nakoniec vmiešame špenát. V ceste poprechádzame ostrým nožom, čím prerušíme vzduchové bubliny a tak nevzniknú počas pečenia diery v ceste.

  2. 2

    Vylejeme na papierom vystlaný alebo maslom a múkou vysypaný plech. Pečieme na 180 C. (ak pečieme v tortovej forme tak cca hodinu, ak pečieme na obdĺžnikovom plechu, tak cca 40 min).

  3. 3

    Z upečeného a vychladnutého korpusu zrežeme vrchnú časť (z tej si nadrobíme omrvinky na ozdobenie, tak ako sa to robí pri tzv. Krtkovej torte). Zvyšný korpus prerežeme na dva pláty. V prípade obdlžnikovej formy nezrezávame vrch, iba prerežeme na dva pláty a vytvoríme zákusok cesto-krém-cesto-krém.

  4. 4

    Pripravíme si krém. Vyšľaháme šľahačku ochutenú práškovým cukrom do tuha (možeme pridať Smetafix), primiešame Mascarpone. Do polovice krému (ktorú použijeme medzi korpus) možeme vmiešať čerstvé alebo kompótované ovocie. Zvyšnou bielou polovicou potrieme vrch a boky torty.

  5. 5

    Takže ešte raz: Naplníme korpus krémom (cesto-krém-cesto-krém-omrvinky), boky potrieme krémom. Omrvinkový vrch (ktorý pripomína mach) dozdobíme zrniečkami granátového jablka alebo iným drobným lesným ovocím.

Diskusia k receptu

askadaniela
Tento tortový nápad sa mi veľmi páči :-). Je to efektná a veľmi osviežujúca kombinácia. Namiesto mascarpone používam radšej jemný tvaroh - je pre nás ľahší.
leomax
Pred dvoma dňami, na Emíliu, som chcel manželku prekvapiť nejakou tortičkou. Mal som mascarpone, na to som sa zameral. Prekvapko dopadlo slušne, len teraz banujem, @Momi , že si recept nepridala o tri dni skôr. Škoda, bolo by to unikátne prekvapenie. Tak, asi nabudúce. Veľmi lákavé, určite u nás nájde svoje miesto. Máš odo mňa 5*.
momi
ďakujem za milé komentáre a obodovanie. určite skúste, fakt to stojí za to. ano, určite sa dá spraviť krém ľahší, mascarpone aj šľahačka sú dosť tučné, to je fakt. ďakujem za tip s tvarohom, skúsim to nabudúce tak. asi na Veľkú noc a na mach poukladám nejaké veselé krasličky a kuriatka:-)
leomax
@Momi , ja by som použil, keď už tak, nie tvaroh, ale ricottu, alebo, ricottu +mascarpone v pomere 1:1. Ale samotný tvaroh rozhodne nie!
steffik
páči sa mi je to jednoduché a určite lahodné. Ukladám do KK, v sobotu na zabíjačku určite dobre padne ako dezert. K mäsíčku musí byť aj niečo sladké . Takže je to za 5 +
leomax
@stefik , ja žasnem! Ja som myslel, že to len u nás naše baby pri zabíjačke vymýšľajú s "dezertom". Nám chlapom to dobre padne, ale frfľať si neodpustíme, kým nedostaneme mozočky s vajcom /a aspoň pol deci/.
babav
Zaujimavy recept, krasna torta.Spenatom na zeleno , cviklou na cerveno
bez umelych farbiv:-).Vdaka za inspiraciu.
momi
jeej! to je super nápad - zelené cesto a cviklou ofarbeny kriklavo cerveny krem! dakujeme babav:-)
tinca
ja robím na Veľkú noc špenátovú roládu teda na slano, síce nie hrnčekovú, mám iný rcp,ale táto tvoja torta ma dostala,ukladám a 5*. Pekná prezentácia:)
martamm
Bezvadný nápad, myslela som, že špenát sa dá použiť len na slano :)
frezia68
Veľmi zaujímavý recept,nesľubujem,že ho vyskúšam,ale máš ***** a ukladám do KK :-)
renfri
ja som nadsena :D sestra ma dnes narodky ked pridem domov peciem :) krasna obmena Red Velvet :) uzasne, krasne, originalne :)
momi
frezia68 - ja som tiez nestastna z toho, ze sa neda vsetko vyskusat:-) su tu vynikajuce recepty a keby som mohla tolko casu stravit v kuchyni a tolko jest bez nasledkov, tak to vsetko skusim:-)) drzim palce vsetkym co vyskusaju, vcera som zbaštila posledny kúsok a tuším taká v chladničke oddýchnutá dvojdňová bola ešte lepšia ako v deň vzniku. už sa teším ako niekto príde z Red Velvetom z cvikle, to bude pecka.
adkas
paci sa mi to, super napad...palec hore :)
mildik
Tak nevím jaký objem hrnečku má být?Dnes jsem pekla, korpus mi vytekl do trouby.Zvolila jsem 200 ml hrneček.Bylo by dobré velikost hrnečku upřesnit.Děkuji moc.
2x mildik a nemo
tigriske
Ahoj Momi, aku velku formu na tortu si pouzila? Dakujem! :-)
momi
Ahoj, prepac ze sa ozyvam az teraz. Klasicku z ikey s priemerom 22 cm. @Tigriske (21.3.2016 13:45)

silvia68
Včera som ho robila. S malými úpravami. Kombinácia 750 ml smotany na šľahanie a 250 g mascarpone sa mi zdala veľmi mastná a kalorická. Dala som 250 g mascarpone, 250 ml šľahačky a 500 g jemného tvarohu, 5 PL práškového cukru a jeden želatínový stužovač, torta mala cestovať, tak pre istotu. Plnka bola ľahká , nepresladená, vynikajúca. Meranie na hrnčeky nemám rada, upravila som si to do gramov. Múky bolo veľa, dala som menej, korpus vyšiel dobre. Závisí to aj od špenátu, ak z neho vytlačíte všetku vodu, treba menej múky. Celkovú chuť som vylepšila ovocím do krému, na spodnú vrstvu som dala jahody a na vrchnú čučoriedky. Torta zožala chválu, za vzhľad aj za chuť, chuťovo je korpus veľmi chutný. Vďaka za inšpiráciu.


monika046
Je to super receptík, ja som spravila Salko krém a jahody, fajnotka


mamka4
Robila som ju teraz 2.krát v živote, moje dvojičky mali 25 a mala úspech, aj keď možno nebola dokolana a krásna




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia