Chuťovka s olivami

elixir - fotkaelixir, 21. decembra 2014
Chuťovka s olivami
Foto: elixir

Rýchle predjedlo, opäť odpozerané z talianskej reštaurácie.

Suroviny

8 ks bez kôstky
2 PL extra virgin
1 štipka
1 strúčik
 zopár guličiek
1 štipka sušená




Postup

  1. 1

    Cesnak ošúpeme a nakrájame na drobno, nastrúhame na jemno približne jednu lyžicu mrkvy, dáme ich do misky a zalejeme olivovým olejom. Pridáme štipku soli, petržlenovú vňať, korenie podrvíme a tiež pridáme. Primiešame olivy a necháme zo 20 minút postáť.

  2. 2

    Podávame s pečivom, ktoré máčame v oleji a naberáme naň zeleninu.

    Použite kľudne aj čierne olivy, bude to tiež chutné a viac farebné.

Diskusia k receptu

elixir
Som rada, že sa vám recept páči. :) Prvý krát som ochutnala, keď sme sa išli najesť po prechádzke lesom, bolo tak chladno, človek "primŕzal"... Vtedy som mala super apetít, zdalo sa mi v tej chvíli, že je to asi najlepšie jedlo na svete. Tá spomienka sa mi akosi zafixovala. :) Mám toto predjedlo veľmi rada.
mijaita
Tak mi to nedalo a olivy jsem nalozila. Dala jsem olej cesnekovy, bohuzel, pridala jsem i olivac, ktery nemam rada. Olivy jsou dobre, mrkev je neskodna, s limetkou a soli je to dost dobre. Ale ty bylinkove, ktere delam mi chutnají víc. Resp jsou zajimavejsi. Presto pro ty, kteri maji radi olivac, je to hezky recept. Pridala bych do surovim ten citron.


1x elixir
elixir
@mijaita ďakujem za odskúšanie :) Recept je veľmi variabilný. Zaujalo ma ešte čo píšeš o oliváči, totiž, ono tie oleje chutia tak rozdielne... Keď tu bolo Grüne Woche, kúpili sme si u mladej gréckej rodiny olivový olej, ktorý údajne vyrábajú kompletne sami, vrátane zberu a olivy rastú na ich pozemkoch. Tam na Grüne Woche boli rôzne miestnosti, všeliak dekorované a títo boli v takej najzastrčenejšej, kde oproti tým ostatným nebola žiadna vábna prezentácia, len zopár malých podnikateľov so svojimi výrobkami. Mne sa míňal oliváč, tak som ich chcela podporiť a jeden si zobrať, nevyzerali že predali veľa a mne aj tak bolo treba. A teraz mám doma najlepší olivový olej, aký som kedy ochutnala. :) Keby som mala opísať chuť, myslím, že najlepšie to vystihne prívlastok "ovocná"... Produkt je Lesbian Donkey,  www.lesbiandonkey.gr/index.php/en/the-olive-oil...
...Myslím, že aj cez internet sa dá u nich objednať.
mijaita
Díky @elixir za hezky psani! Mela jsem i moznost ochutnat primo lisovany v jedne rodine, jedna kamaradka tam zije a i priveze. I presto mam radsi lehke olejicky ochucene. Bud si ochutim sama, vyrabim si kazde leto a od Estermanna miluju cesnekovy a citronovy. A kdyz potkam nejaky zajimavy olej (a ze jich je!!) tak si ho koupim. Olivac je u me na poslednim miste a i kdyz vim, ze nektery je i chutnejsi, nepouzivam kdyz nemusim. Ted jsem na ty olivy dopotrebovala a dalsi kupovat nebudu. Ale tvoji nabidku vyuziju jako darek, diky!!!
Ted jsem otevrela jeden z mych bazalkovych - delikatesa!
 varecha.pravda.sk/recepty/sterilovana-bazalka-a-estragon/...
elixir
@mijaita tiež som veľký fanúšik olejov :) Tento olivový tiež používam tak striedmo, do jedál, kam mi vyslovene pasuje. Tiež nie je vôbec vhodný na tepelnú úpravu... skôr tak na mlsanie (teda, komu taký olej chutí :) ) alebo do šalátov. :)
eviana
@elixir , toto sa mi veľmi páči... skvelé, jednoduché na prípravu... presne podľa môjho gusta ;)
1x elixir




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia