Ázijské kuracie s rezancami fotorecept

chutimi - fotkachutimi, 4. januára 2015
Ázijské kuracie s rezancami (fotorecept)
Foto: chutimi

Vlastný recept, ktorý vznikol z toho, čo bolo k dispozícii. Nakoniec veľmi podarený obed :)

4
porcie
45 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
1 ks
3 ks červená
1 ks
1 ks
 neslané
3 ks kafirovaný
 sušený
1 bal.
1 ks




Postup

  1. 1

    Pripravte si všetky suroviny.

    Ázijské kuracie s rezancami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Namočte huby do vody. Všetky suroviny nakrájajte na tenké pásiky. Mrkvu nakrájajte škrabkou na tenko, aby jej príprava netrvala dlho. Cesnak, zázvor a chilli papričku nasekajte nadrobno.

    Ázijské kuracie s rezancami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na suchej panvici si opražte nahrubo podrvené arašidy.

    Ázijské kuracie s rezancami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dajte variť cestoviny podľa toho aké máte radi. Zároveň vo väčšom hrnci osmahnite na oleji zázvor a cesnak. Pridajte mäso, zastreknite kvalitnou sójovou omáčkou a rybou omáčkou. Premiešajte a nechajte mäso zatiahnuť. Znížte intenzitu a pridajte všetky ostatné suroviny a nechajte dusiť cca. 10 minút. Použite aj vodu z húb, je plná ich chuti. Dochuťte čiernym korením, sójovou a rybou omáčkou. Nepoužívajte soľ, obe omáčky jej obsahujú dostatok.

    Ázijské kuracie s rezancami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na záver vmiešajte pripravené rezance a ozdobte opraženými arašidmi. V prípade, že Vám na dne hrnca ostalo väčšie množstvo tekutiny, buď ju zredukujte (ale riskujete rozvarenie surovín), alebo poprášte trochou jemnej krupice, ktorá na seba tekutinu aj s chuťami naviaže. Dobrú chuť!

    Ázijské kuracie s rezancami (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

marcel83
Nazov jedla je Azijske rezance s bla bla bla, ale postup na ich pripravu nikde... Len uvarit? Oprazit uvarene na olivaci + vajce?
remcula
Některé ingredience vůbec neznám. Např. list limetkový, lievik trubkovitý a rýžový ocet, ale možná, že ten mají v Kauflandu. Moc se mi líbí takové receptíky :-)
chutimi
@marcel83 Myslim, ze ten, kto sa pusti do tohto receptu si zvladne odvarit cestoviny aj bez navodu. Navyse som druh nespecifikoval, takze ani postup. Pokial viem, vsetky cestoviny sa robia vo vode, dlzka varenia a dalsie detaily sa lisia od druhu (uvedene na obale). Vidis niekde v zozname surovin vajco?
2x zizizi a amia
chutimi
@remcula Tie listy som kupoval v DE, ale uz som to videl aj u nas niekde. A ten lievik, to je huba, co som nazbieral, u nas celkom hojna. Da sa nahradit aj uchovcom bazovym.
pusta1
krásny recept.
lievik trúbkovitý mám, ešte kúpiť ryžový ocot a spravím.
cestoviny ázijské tiež nie sú problém, ani ich varenie. :-)
*****
marcel83
@chutimi ty si ako u nás "Ázijské bistrá". Nedbajú ti dať do jedla špagety uvarené vo vode. Toto tu nemá nič spoločné s Ázijskými rezancami...

Rezance sa najskôr uvaria vo vode, hodia sa na wok, olivovy olej, opražia sa. Vo vedlajšom woku sa spraví omeleta z jedného vajca, porthá sa na kusy, prihodia sa rezance. Prehodí sa všetko spolu.

Žil som pol roka v Ázií. Toto s ňou nemá nič spoločné.
afataga
tymto rcp si ma dost prekvapil, u teba som zvyknuta na iny level, najskor napises ze azijske rezance a potom v postupe cestoviny ake mate radi a dalsia vec, co mi nesedi, maso sa predsa zatahuje bez tekutin, teda omacky az na zatiahnute maso, inak sa zacne dusit, co si asi nechcel, mozno ma teraz ukamenujes, ale nedalo mi to
1x babav
zinnajdha
lievik trúbkovitý latinský názov Craterellus cornucopioides z čeľade kuriatkovitých - výborná huba aj na dochucovanie rôznych jedál.

fajn recept, iba rybaciu omáčku nemáme radi, dúfam že nevadí ak to bude bez rybacej omáčky.
chutimi
Vidim, ze som spravil dost chybu s tymi rezancami :D , ze som nedal konkretne ale inak pripravite udon, inak nitove ryzove, takze tak...

@marcel83 @afataga Re: Slovicka
Prosim vas, odpustite si to slovickarenie - rezance/cestoviny - nemyslel som ziadnu pastu, to ste si dufam vsimli.

@marcel83 Re: vajco
Co mas furt s tym vajcom? Si ho tam daj ked moc chces, ale nepatri do kazdeho jedla. A aj povies kde v Azii si zil? To je trosku siroky pojem... To jak ked ti poviem ze som zil v USA alebo Europe - co ti to pomoze?

@afataga Dusit bolo treba, lebo mrkva by bola prilis chrumkava. S tym zatiahnutim mas uplnu pravdu. Tej omacky tam islo minimum len aby sa maso nepripalovalo, dusil som az potom.
marcel83
Južná Kórea. Najskôr Incheon - provincia Juan, neskôr Seoul - provincia Yegwan-dong.

Nabudúce napíš názov "Kuracie kúsky po Ázijsky" a do postupu daj, poznámku, že kto chce, nech si k tomu spraví "písmenká" :)

Z názvu som pochopil, že sa prioritne jedná o rezance, ale v recepte si o ich príprave nenapísal práve veľa.
2010
V podstate mate vsetci pravdu, a na tomto recepte sa odzrkadluje rozdielnost azijskej a slovenskej kuchyne. Problem je ze v azii sa jedlo vari na porcie - samostatne, maximalne 2 porcie-preto sa daju slize atd. rychlo oprazat - stir fry.
Na slovensku sa vari vecera - naraz pre vsetkych a slize, zelenina, maso sa nedaju oprazat vo velkom mnozstve - dusia sa, takze @chutimi to spravil ako sa tradicne vari v europe aj ked pouzil azijske suroviny. @marcel83 v azii bezne pouzivaju pastu na taketo recepty v ich bistrach - ked je cena urcujuci faktor ( co je na akcii to tam strcia).
eviana
Mne by toto jedlo veľmi chutilo... pekvapil si ma pridaním lievika, ktorý mám veľmi rada. Toho roku sa mu zasa darilo aj na Slovensku (síce nie až tak ako v 2010) takže ukladám, príde čas na vyskúšanie ;) Vďaka za peknú inšpiráciu.
chutimi
@2010 Diky za komentare a k veci obrazok. Dufam, ze v tom uz ma kazdy jasno. Btw., ako sa tu da pridat obrazok do komentara?
marcel83
@2010 jasne, druhov maju vela. Ale este som nikdy nedostal len uvarene rezance, zamiesane s masom a zeleninou. Ci to boli rice, udon, cestovinove, vzdy boli oprazene na olivaci. V tom je pre mna ten rozdiel. A daju sa robit stirfry porcie aj u nas - ked sa cloveku chce a nemate dvanast deti ;)
chutimi
@marcel83 A to si nevedel napisat hned ako odporucanie? Ak by si napisal, "jedol som to tak, ze cestoviny boli este pred tym oprazene, je to tak lepsie" tak ti nenapisem krive slovo... Nabuduce miesto rypania skus ponuknut priamo riesenie ako to vylepsit (otazka nie je navrh). Tak sa tu moze kazdy nieco naucit a recepty zlepsovat. S tym oprazenim to urcite vyskusam ked budem robit 1-2 porcie.
marcel83
@chutimi Normalne som sa spytal, co s tymi rezancami. Ty si odpovedal, ze " kazdy si zvladne odvarit cestoviny aj bez navodu". Podla mna si dovrzal cele rezance a este si chcel spravit debila z druheho. Za to chces ponuknut riesenie? :)
1x babav
chutimi
@marcel83 Zobud sa a precitaj si co si napisal a moje reakcie, na prvy koment som ti slusne odpisal (tiez uz s podpichnutim sice ako si zacal ty) tak ako som to robil a potom si spustil, ze som ako azijske bistra u nas. Sice si potom napisal "ako sa to ma" ale az po rypani a urazkach. Neslo to hned v prvom komente? Debila z inych tu robis len ty, ako by si mal potrebu si nieco kompenzovat alebo dokazovat lebo si chvilu zil v JK (co je mimochodom len velmi maly kus Azie).

Ja na druhej strane uznavam, ze toto nepatri k mojim top receptom a je tam co zlepsit - hlavne to s rezancami, preto ho upravim/nahradim, hned ako to budem robit znovu 1-2 porcie. (pri 4+ porciach to nie je v mojich silach a 2 woky nemam, ani 1 zatial)
marcel83
Tak ešte raz. Takto to dúfam pochopíš.... Názov jedla je Ázijské rezance s kuracím mäsom. Preto som napísal v prvom komente: "Nazov jedla je Azijske rezance s bla bla bla, ale postup na ich pripravu nikde... Len uvarit? Oprazit uvarene na olivaci + vajce?"

Príprave mäsa si venoval celý recept, príprave rezancov dve vety: "Dajte variť cestoviny podľa toho aké máte radi. Na záver vmiešajte pripravené rezance a ozdobte opraženými arašidmi."

Narážal som na to, že sa recept volá Ázijské rezance s ..... /bla bla bla/ a nie Ázijské kuracie kúsky s ..... /bla bla bla/. Preto som očakával postup na rezance nie na mäso.
chutimi
Takze vsetko v podstate vyriesi ked zmenim nazov :D
chutimi
@marcel83 Alebo :D Toto premenujem na azijske kuracie s rezancami a novy recept budu azijske rezance tak jak maju byt ;)
marcel83
Používajú arašidový (kvôli možnosti dostiahnutia vysokej teploty bez prepálenia. Tuším cez 300°C). Ale aj oliváč stačí (niečo nad 200°C). Osobne som to x-krát videl na vlastné oči. Samozrejme, nie virgin...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia