Drožďovo-šampiňónová praženica fotorecept

gordonko - fotkagordonko, 18. januára 2015
Drožďovo-šampiňónová praženica (fotorecept)
Foto: gordonko
10 minút
príprava
5 - 10 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 ks
1 kocka (42 g)
1 - 2 plátky
1/2 - 1 ks
4 - 5 strúčiky
1 lyžička
2 - 4 ks




Postup

  1. 1

    potrebné suroviny .... maslo , horčica ,vajíčka , cesnak , droždí , cibula ,žampiony , čierné korenie a soľ

    Drožďovo-šampiňónová praženica (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    roztopíme si maslo a naň pridáme nasekaný cesnak , pokrájanú cibulu žampiony a orestujeme

    Drožďovo-šampiňónová praženica (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    potom pridáme rozmrvené kvasnice a miešame kým sa nerozpustia

    Drožďovo-šampiňónová praženica (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pridáme lyžičku horčice

    Drožďovo-šampiňónová praženica (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pridáme vajíčka

    Drožďovo-šampiňónová praženica (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    okoreníme

    Drožďovo-šampiňónová praženica (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a osolíme ..... potom už len miešame do takej hustej konzistencie ako lúbime

    Drožďovo-šampiňónová praženica (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    DOBRÚ CHUŤ

    Drožďovo-šampiňónová praženica (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

sovka62
Vieš čo? Keď mi konečne vyoperujú žlčník, spravím si praženicu s droždím konečne aj ja. Neuveriteľne dobré jedlo, naučila som sa ho kedysi, keď som pracovala vo výskumnom ústave, kde bol síce malý plat, ale riadne sme sa nasmiali a v robote sme tiež veľmi nepretrhli, hoci sme zadané úlohy plnili. Skrátka, asi nás bolo priveľa. Čas bolo treba nejako vyplniť, tak sa kuchtilo, na jednej elektrickej platničke.
Túto praženice robievam len s cibuľkou, huby nemám rada (aj keď aj droždie je vlastne huba, ak to vezmeme do dôsledku), ale aj s nimi to musí byť výborné
brambora
Pred x rokmi v škole v prírode som sa išla ubiť za nátierkou z droždia. Milovala som ju. Odvtedy som ju skúšala pripraviť len raz doma ale nebolo to ono, akurát mi smrdela celá kuchyňa z toho. Určite by som si pochutnala na tvojej praženičke, musela byť skvelá.
gordonko
@brambora ... ja som zasa droždie za mladi nemusel , nechápal som spolužiaka čo si kúpil droždí a samotné ho jedol .... dnes to dokážem aj ja .............. ak nevieš ako smrdí kuchyňa poriadne skús vysmážané olomoucké syrečky - vetrali sme 3 dni
rea1
praženicu s kvasnicami, s cibuľkou, s horčicou, to robievala aj moja mamička a ja tiež už niekoľko desaťročí, nesmierne to mojim deťom aj mne chutí. ale pacnúť tam hríby, či už šampiňóny či akékoľvek iné, to ma ešte nenapadlo. takže ti ďakujem za inšpiráciu, v sobotu spravím na raňajky. :-))
mezi
Ubral by som 2 vajcia, a hned by po vychladnuti bola drozdova natierka na hrianku. A tip na perfektnu prazenicu - ziadna cibula, sol, iba sa urobi prazenica z vajec a do hotovej vmiesajte bryndzu. Este vacsia lahodka-prazenicu urobte do tej bryndxe len z bielkov. Pripafne ruza zo sunky, paradajka a az to podate na svadbe-mozte vyhlasit sutaz, kto na to pride, co za biela kasa sa to jedla.
1x steffi
jozka2
jaj drozdovka je skvela ale ten narez k nej by som si nedala,zmenilo by mi to chut tej prazenice,no co, ty si muz,tak bez masa ani na krok.
jozka2
a ten rohlik by som sa nebala ukradnut hoci aj z obrazovky.daaavno som ich nevidela.
gordonko
@jozka2 tak si upeč .... recept z FB

V jednom časopise o jídle byl článek o velmi módním pražském pekařství majitele pana Antonína, který prý umí péct nejlepší rohlíky a sjíždí se k němu na ně celá Praha. V závěru byl i recept. Což je pro mě samozřejmě vždycky výzva. Tak tady je máte -
Tondovy rohlíky - bez lepku, mléka i vajec
400 g Schaer Mix Bread
100 g Jizerka nebo pohanková mouka hladká + na posypání válu
1/2 prášku do pečiva (6 g)
21-23 g čerstvého droždí + lžička cukru+lžička mouky na kvásek + 100 ml teplé vody
60 g rozpuštěného sádla
400 ml teplé vody
2 lžičky máku do těsta + na posypání
1/5 lžičky soli cca 10 g
mísa s poklopem na kynutí nebo potrav. fólie na přetažení mísy + vál +váleček+ plech+ pečící papír
1. Kvásek rozdrobíme do hrnečku posypeme cukrem a moukou, zalijeme teplou vodou. Vše rozmícháme vidličkou, aby vznikla řidší kašička. Na teplém místě necháme cca 10 minut vzejít. Mouky v míse na kynutí (s poklopem) smícháme s kypř. práškem, solí a mákem. Přilijeme vzešlý kvásek, celý objem teplé vody a rukou vymícháme těsto (cca 2 minuty).
2. Těsto přiklopíme a necháme na teplém místě 1,5 hodiny kynout. Pak přilijeme rozpuštěné sádlo a opět prohněteme rukou, až se tuk do těsta "vpije". Do trouby na dno dáme hrnec s cca 1 l vody, troubu nahřejeme na 250°C.
3. Těsto rozdělíme na polovinu, z každé poloviny vyválíme na posypaném vále kolo o výšce těsta cca 1 cm, které rádélkem rozdělíme na čtyři čtvrtiny. Z každé čtvrtiny vytvarujeme rohlík - od širšího kraje trojúhelníku těsta, zahrneme růžky a rolujeme směrem ke špičce. Celkem na plech klademe 8 rohlíků. Potřeme je směsí horké vody se zbytkem sádla v mističce (ve které se sádlo rozehřívalo). Posypeme mákem.
4. Rohlíky na plechu vložíme do velké čisté igelitové tašky (nebo zahryjeme potrav. folií) a přisuneme k nahřívající se troubě odpočinout na cca 20 minut. Vyndáme z igelitu a pečeme ve vyhřáté troubě s vodou v hrnci cca 15 minut. Po upečení vyndáme rohlíky vychladnout opatrně na mřížku. Díky sádlu, zůstanou vláčné i druhý den....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia