Makové rezy - zemiakové fotorecept

pivonka - fotkapivonka, 22. februára 2015
Makové rezy - zemiakové (fotorecept)
Foto: pivonka

Už oddávna mám vo svojich receptoch tri koláče, kde do cesta idú zemiaky. Mala som k nim nedôveru a až @Mijaita ma svojim receptom Zobraziť celý popisUž oddávna mám vo svojich receptoch tri koláče, kde do cesta idú zemiaky. Mala som k nim nedôveru a až @Mijaita ma svojim receptom na "bramborové bábovičky" povzbudila, aby som ich vyskúšala. Toto je prvý z nich a má veru niekoľko výrazných plusov: jednoduchý, chutný, lacný a ešte sa môžeme pri maškrtení utešovať, že je zdravý, veď je tam mak. Ak by vám nebodaj ostal, neostarne, nevysuší sa, zachováva si čerstvosť.

60 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

2 ks
200 g
1 dcl
300 g
80 g
100 g
0,5 balíček
1 balíček
trocha
3 ks
Plnka:




Postup

  1. 1

    Zemiaky si uvaríme deň vopred. Teraz ich pretlačíme. Mak zomelieme, rozmiešame s PDP, vanilkovým cukrom, škoricou a klinčekmi. Žĺtky, práškový cukor a trošku mlieka si vyšľaháme. pridáme zvyšné mlieko a rozmiešame.

    Makové rezy - zemiakové (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme pretlačené zemiaky, krupicu (v recepte nebola špecifikovaná, ja som použila detskú), mak a postrúhanú citrónovú kôru.

    Makové rezy - zemiakové (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Naostatok opatrne primiešame z bielkov ušľahaný tuhý sneh.

    Makové rezy - zemiakové (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na plech (30x40) dáme pečiaci papier a cesto naň nanesieme.

    Makové rezy - zemiakové (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vo vyhriatej rúre upečieme do ružova - u mňa asi 15 min/180°C.

    Makové rezy - zemiakové (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Z vychladnutého koláča stiahneme papier, potrieme ríbezľovým lekvárom, prekrojíme napoly a preložíme na seba. Vrch poprášime mletým cukrom. Pokrájame na rezy. Ja na tom krájaní musím ešte popracovať.

    Makové rezy - zemiakové (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

pivonka
Áno, @Kukulienka71 , je vláčny aj na druhý deň, to robia tie zemiaky. Som rada, že sa Ti moje fotky páčia, ale som si vedomá, že mám rezervy aj vo fotení aj v krájaní na rezy.
srnkas
Krasny recept, urcite skusim! A napadlo ma supnut tam aj sladke zemiaky ;) ktovie ake by to bolo ;)
salinka
Pútavé úvodné foto. Teraz som v pokušení, takéto niečo som ešte nevyskúšala. To treba napraviť:-)
pivonka
@farbuska , Mak kupujem celý a meliem zásadne doma. Uvoľní sa olej a vôňa. Ak sa Ti nechce mlieť, popros manžela, lebo kupovaný mletý mak je vysušený ako piliny.
@srnkas , tak to vôbec netuším, sladké zemiaky som ešte nejedla. Ak vyskúšaš, daj vedieť, aký bol výsledok.
Nech sa vám koláčik vydarí.
kukulienka71
to krájanie sa z mrvivého cesta nepodarí dokonale,čím tuhšie cesto a plnka, tým rovnejší rez, to je jasné. Aj posledná fotka je peknučká. Mala si vystrihnuté pásiky na prikrývanie? či to je mriežka?
pivonka
@kukulienka71 , je pravda, že štruktúra cesta je trochu iná, to spôsobujú tie zemiaky. Na poslednej fotke som nastrihala pásiky a poprikrývala. Som veľmi rada, že sa ti to páči. "-))
pivonka
&salinka, vyskúšaj, je to taký jednoduchý koláč, ale chutný. Nejde tam žiadny tuk a predsa nie je suchý, ale vláčny. Som veľmi rada, že moja snaha o zlepšenie fotiek je na dobrej ceste, keď sa varecháčkam fotky páčia.
pivonka
@terinka55 , @zuzanka1367 , ďakujem za milé komentáre. @1alicia1 , áno, uvaríš deň vopred v šupke, na druhý deň očistiť, pretlačiť alebo jemne postrúhať alebo pomlieť na mäsovom mlynčeku. Ďakujem ti za nahliadnutie.
havino
makové je moje a so zemiakmi som ešte nepiekla, ukladám, veľmi sa páči
evelyna
@pivonka ,koláč je už aj zjedený,včera som ho robila,išlo to rýchlo a rýchlo sa aj zjedol,je fajnýýý.Nabudúce dám do menšieho plechu aby bol vyšší,navrch citronovú polevu.Máš 1*****
zolik
tak toto je pekny kolacik, taky chaluparsky. uz aj je v kk. priznam so zemiakmi som este nepiekla.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia