Šalát Mimóza fotorecept

mariamka - fotkamariamka, 26. apríla 2015
Šalát Mimóza (fotorecept)
Foto: mariamka

Starý známy ruský recept. Nič ťažké, obyčajná skladačka. Naspodok tuniak alebo sardinky, varené zemiaky, mrkva, vajcia, cibuľka, prekladáme majonézou. Nič pre dietárov :)

4-6
porcie

Suroviny

4 ks
2-3 ks
4 ks
4 ks
4 PL
 (alebo petržlen)
1 konzerva
1 konzerva




Postup

  1. 1

    Už uvarené suroviny - zemiaky, vajcia, mrkva, všetko necháme vychladnúť. Plus cibuľka jarná, /ak nemáte, iba obaríte klasickú/, majonéza.

    Šalát Mimóza (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Všetko sa nastrúha. Žĺtka si necháme na záver.

    Šalát Mimóza (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Už len peknú misu. Naspodok ide tuniak, sardinky, alebo niečo podobné.

    Šalát Mimóza (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cibuľa jarná alebo obarená.

    Šalát Mimóza (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zemiaky.

    Šalát Mimóza (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Majonéza.

    Šalát Mimóza (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Bielky.

    Šalát Mimóza (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Mrkva.

    Šalát Mimóza (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Majonéza.

    Šalát Mimóza (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Syr nebol v pláne, ale môže byť.

    Šalát Mimóza (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pokladieme a pomažeme majonézou. Nebojte sa to troška utláčať.

    Šalát Mimóza (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Navrch postrúhame žĺtky. Ako ozdoba má byť kôpor, a´la mimóza, keď nie je, nevadí, nie každému pasuje. Šalát treba nechať postáť hodinku-dve v chlade, nech sa scelí a prepoja chute, až potom je to lahôdka. Nechajte si chutnať.

    Šalát Mimóza (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

zuzkacho
Tak to som este v zivote nevidela ani nepocula...krasny az neskutocne tento "salat"...mozem sa prosim opytat ci mrkvicka ma byt surova? Ale asi ano...♡ mnam
vybusna
ja som o tomto salate veru nikdy nepocula....krasny recept....fakt krasny. A ako sa to serviruje???
mariamka
ono je ta historia receptov naozaj pekna a niekedy aj zahadna,, patrala som po historii tohto salatu a len, ze "oblubeny v sovietizme, v 70tich rokoch, od domu k domu obmena, sovietske zeny zname pohostinnostou ho takto "vychlachtili"
amelie
@mariamka , šalát mimosa je populárny aj inde (už dávnejšie som ho videla na francúzskych a kanadských stránkach) , tebe sa podaril veľmi pekne:-))) a ešte si aj perfektne dodržala receptúru, čo nie je až také bežné:-)))
mariamka
@amelie snazila som sa :) ked uz nieco kopirujem, tak nech to je autenticke :) to boli asi dva dni studii, kym som sa odvazila to sem dat, diky..
kukulienka71
Páči sa mi tá fotka, @mariamka , ty si vňaťová, dobre si to naaranžovala. O tomto šaláte som tiež nešípila, teda suroviny v kúskoch spojené majonézou jedávame bežne, ale vrstvenie je novinka.
zuzaniatko
vyzerá chutne... neskúšali ste niekto nahradiť majonézu niečim ľahším, napr. kyslou smotanou??
svedka
Ja kupujem origos mimoza salat a je s creme fraiche, mandarinkami, ananasom, ceresnami, majonezou....atd atd...je vlastne na slano :) zaujimave
amelie
@mariamka , vôbec som to nemyslela tak, že by si niečo kopírovala, jednoducho si dala správny a veľmi pekný recept na šalát mimosa:-))) niektoré jedlá sú také populárne, že sa stali svetovými a tento šalát medzi ne patrí. naopak, nepáči sa mi, ak niekto vymyslí možno zaujímavú verziu jedla, ale pomenuje ho názvom, ktorý tomuto receptu nepatrí.
mariamka
jaka debata :) to iste som prezivala na YT.. :) kazda novacia vitana...@svedka troska odvazne,, uz troska cez,,
@zuzaniatko presne tak som planovala, mala som aj dobry husty jogurt v chladnicke, ze ho nejak "nadstavim" ale bola tato dobra majoneza, tak vyhrala :)
motyka
Ešte som tiež o takomto šalátiku nepočula. Pre mňa novinka. Určite výborný. Urobím domácu majonézu a nadstavím, ale určite vyskúšam. Podľa zloženia musí byť suprový.KK5*.
havino
no teda, ja by som si isto naložila lyžicou, samé dobré veci v mimoze. Foto lákavé. Som zavolala manžela, že nech kukne čo bude v Rusku jesť, Laky mi ide na Majstrovstva Sveta do Moskvy, :( :(
tiginko
no páni, tak takáto kombinácia by ma asi nenapadla ani vo sne... ale ak teda tvrdíš, že je to jedlé, tak uverím. Príznačný názov :-)
mariamka
@havino a preco tak smutne? :) snad len, ze ti bude,, budu chybat :) mozno ho tam niekde objavia a ked nie, nevadi, urobis doma na oslavu uspechu :) drzim palce sikovnemu havinovi aj jeho panickom :)
@tiginko ved ani mna, este ze mame tych bratov :)
@jarunka aj je :)
marijanna
..ja osm to videla a jedla so sunkou, tak robia Srpsku, republike Srpskej v BiH..namiesto ryb daju sunku...
afataga
no na moj veru, riadna patlama patlama :-), mne sa tento salat este nestihol predstavit, neviem si tu chut vobec predstavit
evanaaa
Nie je šalát ako šalát, čo je v ňom, je všetko dobré, jedlé:), @mariamka , myslím si, že je aj sýty, dal by sa jesť s pečivom, tuším by som si spravila pre seba v malom, na skúšku.
A aj @2010 dal dobrú inšpiráciu, v skle je to ešte aj estetické a vidno, ako je to naskladané.
mariamka
diky odvazlivci :)
@marijanna dalsi zaujimavy tip, @afataga neostava, len si upatlat :) @2010 Nataška to ma pekne, jedna z prvych stranok, co mi vyskocila, skoda, ze mi zhaproval fotak akurat pri fotke zboku @cesminaz mne to nieco matne hovorilo, tak som isla patrat, @evanaaa syty je veru dost, a pecivo ani nechyba, mozno opeceny toast, aby to bolo lahsie, @janger @frezia68 , dakujem dievcence ako aj vsetkym za zastavenie a mile komenty :)
marianne
@mariamka ďakujem, je famózny..moja stálica. Akurát som vymenila majonézu, za moju majonézu, robenú z pochúťkovej kyslej smotany. Ja som sa už naučila kôpor jesť, ale môj nie, tak kompromis. Dala som petržlenovú vňaťku. Inak povedal, že až už nerobím klasický zemiakový šalát, ale toto..:-) Veľmi nám chutilo.


mariamka
@marianne tak to mam radost, vdaka za spatnu vazbu, a ved vnatka je zdrava :) manzel ma moje sympatie :) inak aj u nas je viac oblubena domaca "tatarka" z kyslej smotany, rychlovka, bez vajec, a vies, co tam mas... diky pekne! aj za obraztek :)
marianne
@mariamka robila som ho vcera opatovne a musim Ti napisat vylepsenie:-) skus ho spravit namiesto s tuniakom, ci sardinkami s udenym platkovym lososom,natrhanym na drobne kusky ale bez syra,inak ten isty postup. poviem Ti bomba mimoza:-) zaprasilo sa a aj take slavnostnejsie to bolo..fakt vyborne
radost
dievčence moje..tak ste ma dostali..
doobeda som ten šalát urobila-ryby na dno aké boli..tuším slede v oleji..najviac som sa trápila strúhaním mrkvy a vajec..zemiaky strúhať bolo o.k...ostatné hračka..
ale čo ma očarilo:
teraz som to krájala ako tortu..dala na tanier..no-farebná peknota..k tomu rajčiny..paprika..aj chuť jasá..
baby moje-byť na VARECHE-to je krása..
vďaka @mariamka aj @marianne.. :-)
mariamka
@marianne tak to je iny level! diky za tip, som rada, ze si mu dala doveru aj na taku slavnostnu udalost a este aj chutovo povysila,, pripajam sa ku gratulantom :)
@radost ty sa nezdas,, tesi ma, ze mas odvahu skusat aj nove veci, na zdravie, nech vam chuti tato mozno aj zdravsia torticka, dakujem baby, pekny vecer :)
kimlo
No keď to tak baby vychvalujete, vyskúšam aj ja...
katka78
@mariamka šalát mal u nás veľký úspech, aj tuniaka som (ja nie milovník rýb) prežila :-) Kôpor som nedala, lebo čerstvý nemám a sušený nedám. Je tam vrstva pažítky navyše. Ďakujem pekne za recept! :-)


mariamka
@katka78 ty si mu dala iny rozmer!, uplne som mimo z tvojej mimozy:), viem o tvojej rybacej fobii, o to viac ma to tesi, pazitka urcite este rozmer aj chut naviac, sikulka si, dakujem za vyskusanie a krasnu fotku, presne takto to ma vyzerat, moze ist rovno do citanky :)
katka78
Hihi, že do čítanky :-) ďakujem mariamka. Keď budem mať čerstvý kôpor vyskúšam aj s ním nabudúce.
cosmopolitan
@marianne (7.9.2015 09:12)
pravy rusky salat Mimoza sa robi naozaj s lososom a nie s tuniakom ci sardinkami a robi bez syra. Takze ty si nevedomky urobila ten pravy recept mimozy.

Niekto tu spominal, ze salat sa vyvracia. Ja kto mu dodam, ze ano ale normalne salat sa robi v tortovej nadobe.

Salat sa robi na oslavy vyslovene spolu este s niekolkymi inymi, ak chcete dam recepty

Ospravedlnujem sa za ortograph (nevlastnim slovensku klavesnicu)
marianne
@cosmopolitan (9.12.2019 17:31)

to bola, že čistá intuitívna improvizácia, ale bol to trošku vyšší level o máličko:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia