Bavorské knedle fotorecept

pusta - fotkapusta, 16. mája 2015
Bavorské knedle (fotorecept)
Foto: pusta

Bavorské knedle sú typickým tradičným jedlom Bavorska v Nemecku, majú tradičný spôsob prípravy so svojimi špecifikami, po uvarení sa roztrhnú vidličkou alebo rozkroja, sú Zobraziť celý popisBavorské knedle sú typickým tradičným jedlom Bavorska v Nemecku, majú tradičný spôsob prípravy so svojimi špecifikami, po uvarení sa roztrhnú vidličkou alebo rozkroja, sú výborné a podávajú sa ako príloha, najmä k mäsám na šťave, k hubám, ku kapuste alebo sa len prelejú maslom ev. posypú syrom a sú ako samostatné jedlo, jedla som ich u rodiny v Bavorsku, pridávam recept, ktorý nám doma veľmi chutí.

6-8
porcií
380 minút
príprava
20 minút
na 80-90 °C

Suroviny

10 ks
100 g
150 ml
10 ks
4 ks
4 zarovnané PL
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
1 zväzok
podľa potreby




Postup

  1. 1

    V hrnci som rozpustila čerstvé maslo, na rozohriatom masle som orestovala cibuľu a nechala úplne vychladnúť.

    Bavorské knedle (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pečivo som pokrájala na kocky o hrane asi 1 cm, nechala voľne preschnúť, posypala som múkou, ide tam skutočne len tak málo múky, v niektorých domácnostiach ju vôbec nepridávajú, pridala som soľ, čerstvo nastrúhaný muškátový orech a čerstvo mleté čierne korenie, premiešala opatrne,...

    Bavorské knedle (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...pridala som vychladnutú orestovanú cibuľu aj s maslom,...

    Bavorské knedle (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...posekanú petržlenovú vňať, premiešala, potom som pridala dobre rozšľahané vajcia,...

    Bavorské knedle (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...pokropila som studeným mliekom, má ho byť len tak málo ako je uvedené v recepte, žemle nesmú byť mokré, len málo navlhnúť, v niektorých domácnostiach používajú miesto mlieka len vodu,....

    Bavorské knedle (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ..všetko som poriadne, ale opatrne premiešala, aby sa kocky žemlí nerozbili, pozor - tieto kocky žemlí sa nesmú opražiť na masle, knedle by sa počas varenia rozpadli, pri bavorských knedliach sa to vyslovene nesmie robiť ako pri iných žemľových knedliach ako napr. kysnutých a iných,túto zmes som odložila odpočívať na 4 hodiny do chladničky, aby sa dobre rozvinuli chute a zmes dobre spojila, za ten čas primerane nasiakne,...

    Bavorské knedle (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...zmes som vybrala z chladničky a jemne navlhčenými rukami vodou som tvarovala guľaté knedle o priemere asi 5 cm, viac netreba, lebo počas varenia krásne zväčšia svoj objem a budú nadýchané a ľahučké, je dobre vidno, že kocky žemlí pekne nasiakli a hlavne, že zostali vcelku a neporušené,...

    Bavorské knedle (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...osolenú vodu som priviedla do prudkého varu, ked voda prudko vrela, stiahla som plameň na minimum, opatrne som vložila knedle po jednom, nie viac ako 4, aby sa voda prudko neochladila a varila som ich odokryté len naozaj miernym varom za občasného otáčania asi 20 minút, potom som ich vybrala dierovanou naberačkou,...

    Bavorské knedle (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...nechala dobre odkvapkať z vody, aby neoslizli, dala som ich na tanier, je dobré uvariť na skúšku najprv jednu knedľu, ak sa nerozpadne, tak postupne uvariť všetky,...

    Bavorské knedle (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...tieto knedle sa podávajú jednak ako príloha, najčastejšie k mäsám na šťave, k sviečkovej, k rôznym omáčkam, k hubám, k dusenej kapuste a podobne, ale podávajú sa aj ako samostatné jedlo jednoducho len preliate maslom alebo posypané syrom, po uvarení a vybratí sa roztrhnú vidličkou alebo prekroja nožom, aby sa odparili, bavorské knedle sú veľmi chutné, jemné, ľahučké ako pierko a nadýchané, priam sa rozplývajú v puse, sú známe viaceré obmeny, ktoré sa odlišujú len v maličkostiach, snažila som sa previesť vás úskaliami prípravy a špecifikami, prajem vám, aby sa vám vydarili a výborne chutili, v Bavorsku sú mimoriadne obľúbené a známe aj mimo Bavorska.

    Bavorské knedle (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

tassiedevil
podobné knedliky boli veľmi populárne v Rakúsku, kde som strávil rok pred príchodom do AUS. V penzione kde sme bývali boli ta jedálničku takmer každý druhý deň.....tak som sa ich dojedol na celý život...:) ale boli skutočne veľmi chutné...zaslúžia *****
marika21
Zaujimavý recept chutný, dobrý. Perfektne popísané, sfotené. KK5*
klukodvody
@pusta1 máš pravdu ty knedle se liší ne však moc a ani to není tak důležité jako to ,že se Ti vydařily a opět jsou pečlivě nafocené a je dobré rozšiřovat obzory a knedlíků je strašně moc druhů ale protože bych baštil jen knedle tak je nedávám ,ale pokud vím tak 30 a 40 druhů a to nedám s focením ale zato Tobě dám ***** .Krásnou noc přejeme .
bubaya
Toto sú rakúske Semmelknödel, tie sa robia zo žemľových kociek. Bavorské sa robia zo žemlí, nakrájaných na tenké plátky a usušených - kocky nedostať v žiadnom bavorskom obchode, len Knödelbrot - plátky žemlí.
10 vajec na 10 žemlí je strašne veľa. Na pol kila sušených kociek je podľa všetkých receptov 5 vajec. Cibule ani Bavoráci ani Rakušáci nedávajú veľa, na pol kg sa uvádza 90 g, jedna malá cibuľa. Ani vo Vinzenzmurre v Mníchove necitiť v nich cibuľu. Zarábajú sa teplým mliekom.
Cesto nemusí stáť 40 minút, je to potom rozblemcané, stačí od zarobenia cesta pokým zovrie voda - 10 - 15 min.. 40 minút sa necháva stáť cesto na Serviettenknödel z kociek- varený valček v obrúsku.
Môže sa pridať jablko - nasladko, to sú tirolské - potom bez cibule, alebo hríby, mleté mäso.....ako hlavné jedlo. Knedle treba robiť mokrými rukami a dobre a pevne ich postláčať, aby neboli knedlové ježky, ale pekné gulky. Stačí variť 12-15 minút podľa veľkosti.
Za 11 rokov v Rakúsku a 4 roky v Mníchove som uvarila tisíce knedlí.
tassiedevil
neoponujem.... bolo v Oberösterreich, blízko nemeckých hraníc, tak preto som myslel, že to bude niečo podobné, ved influencie sa prenášajú z jednej krajiny do druhej, tak ako na Slovensku sa robí kolozsvári káposta....a v Austrálii slovenské halušky, žiaľ nie z bryndzou, ale s fetou alebo s kyslou kapustou...nič po zlom...:) prajem pekný deň
pusta1
@bubaya , Semmelknodel, je všeobecné označenie žemľových knedlí, ak vieš po nemecky, potom sa píšu ich špeciálne názvy, sú rôzne varianty.
dala som recept tak, ako som ich jedla v bavorskej rodine v Nemecku, a áno, patrí tam 10 vajec, čas varenia som dala pravdivo.
pokiaľ viem, tirolské knedle sú rakúske a sú o inom.
tvoje knedle sú reštauračné, moje z rodiny.
pusta1
@zolik , 23 rokov prežitých v Rakúsku z teba eštenerobí rakúšanku a tobôž nie bavoráčku, píšeš len o variantoch, ktoré poznáš ty, ja som dala recept tak, ako som ho v Bavorsku u rodiny jedla.
pusta1
Milý@tassiedevil , ja som to nebrala ako oponentúru od teba, len ma prekvapilo, že v Rakúsku si jedol bavorské knedle, ale prečo nie??? vedia ich variť aj mimo Bavorska.
len som sa spýtala, či si nejedol náhodou Viedenskú knedľu, nič zlého som tým nemyslela.
nebola by som rada, keby si to pochopil takto, veľmi by ma to mrzelo
a s tými porovnaniami si to pekne vystihol, máš pravdu :-)))
súhlasím s tebou vo všetkom.

máš TS.
pusta1
@marika21 , som rada, že teba sa môj recept páči, a najmä, že oceňuješ popis a foto.
dakujem za pochvalu, za uloženie do kk a za 5*
pusta1
Milý@klukodvody , ta ma vždy tak milo rozosmeješ :-)
súhlasím s tebou do bodky, variantov ne chutné knedlíky je nekonečne veľa a ak vidím jeden recept, neznamená to, že je to ten jediný správny a práve to je ten originál, lebo sa naozaj líšia v maličkostiach, dokonca v rámci samotného regionu, znamená to len toľko, že ja som sa stretol práve s týmto receptom z tej oblasti a ten pridávam :-)))
iste sa ináč varí v rodinách a ináč v reštauráciách, dokonca nenájdeš dve reštaurácie vedľa seba, kde by sa ten istý recept varil rovnako.
ja tento recept poznám od rodiny v Bavorsku a tak som ho aj pridala.
pridala som ho preto, lebo je dobrý a takto ho poznáma robím, nie preto, aby som sa s kýmkoľvek hádala.
komu sa páči, ten vyskúša, komu nie, ten si bude robiť podľa seba.
dakujem ti za krásne hodnotenie, za povzbudenie, za milý úsmev a za tvojich 5*, to všetko si veľmi vážim od teba.
Prajem ti krásnu Nedeľu, nech sa ti vydarí k tvojej spokojnosti.
pusta1
@meraxe , ty si tam nežila, tie infonie sú zo zdroja,ale sú z reštaurácie, moje knedle sú priamo z bavorskej rodiny, a posúdili ich tu znalci, ---UPRAVENE REDAKCIOU---tieto bavorské knedle a také podobné tu má aj @archaaa a tá v bavorsku žije, ako aj ja som tam žila a viem, čo som sem dala, ako aj @archaaa .
---UPRAVENE REDAKCIOU---
pusta1
@2010 , nemám recept od @vybu šnej ---UPRAVENE REDAKCIOU---
ja mám autentický recept od mojej rodiny z Bavorska a taký podobný ako ja, tu má aj @archaaa a tá v Bavorsku žije, prečo tam nereklamuješ a u mňa áno :-)
tiež ho nemá od @vybu šnej
1x pusta1
marcel83
@redakcia dakujem. O jedno "a" menej. Tam bol pes zakopany ;)

Tie od @archaa vyzeraju vyborne a aj pomer surovin je realny... Ulozene v KK.

Vdaka.
pusta1
a pomer surovín na kńedle je takmer detto :-)
fajn, že ho považujete za správny :-)))
1x cucka
evanaaa
Ja som náhodou našla v Kauflande už na drobné kocočky nakrájané suché pečivo práve na podobné knedle, či už bavorské, viedenské alebo karlovarské, myslím si, že sa ani veľmi nelíšia od seba, preto nechápem to dohadovanie tu, a obhajovanie si svojho receptu, že práve to je ten pravý a nie iný. Veď sme príbuzné krajiny a myslím si, že recept "putuje", u nás sa zasa podobne robí plnka do hydiny a aj to nie podľa predpísaného receptu, ale každý si robí svoju verziu. A vy sa tu predbiehate, kto má pravdu.......dospelí ľudia.
pusta1
@evanaaa , ja sa nepredbieham s nikým, to mne tu stále dokazujú, že to nie je pravý recept a že som ho niekomu vzala alebo že ten iný je práve ten pravý, lebo ja mám pečivo krájané na kocky, lebo mám v prepočte 1 vajce na 1 pečivo... a pod.
sama som napísala, že recept má varianty, ktoré sa odlišujú v maličkostiach, podľa toho sa aj mení ich názov, v zásade sú to stále žemľové knedle, ktoré odlišujú práve tieto maličkosti a potom majú svoje špeciálne názvy.
dala som recept s dobrým úmyslom nie preto, abxy sa viedli akékoľvek hádky, dala som ho tak, ako som sa ho naučila pred mnohými rokmi u mojej rodiny v Bavorsku a nie v reštaurácii.
nepotrebujem od nikoho odpisovať, o toto tu ide.
pozri moju odpoved napr. včera o 5,19 pre @bubaya , včera o 5,35 pre @tassiedevil , a ako pekne sme sa o tom porozprávali včera o 6,24 s @klukodvody , k tým napadnutiam sa radšej vyjadrovať ani nebudem. len si to pozorne prejdi ešte raz.to aj o pagáčoch a bryndzových haluškách sa dohadujú???
marcel83
@pusta vy ste treskla na jednu zemlu jedno vajce. Spravila ste z toho uplne nieco ine, ako @archaa. Vajce tam je pravdepodobne len ako pojivo, nie ako hlavna surovina. Toto Vase je taka zemlova varena prazenica.
cucka
k receptu, názov ,,bavorské knedle po mojom" by bol výstižný a akceptovateľný. Váš recept sa líši od viedenských len počtom vajec, ktorý vo vašich bavorských nie je v pomere s pečivom a obrovským množstvom cibule bežne zaužívaný. Ak ste taký recept s takým množstvom cibule prevzala, už to nie originál recept bavorský, ale vašej rodiny, čiže po ich chuti a po vašej chuti. Odvolávate sa na recept od @archaa , v ktorom ona má 300g pečiva a 3 vajcia a píšete, že : a pomer surovín u @archaa , na kńedle je takmer detto :-)
fajn, že ho považujete za správny :-)))
Mala by ste napísať váhu vašich žemli, nakoľko štandartná žemľa váži 50 g, čiže @archaa na 6 žemli dala 3 vajcia, čo je v pomere na bavorsko-viedenske knedle o.k. Takže, neporovnávajte, neodvolávajte sa na neporovnateľné. Pretože, je to zavádzajúce pre tých čo ich budú variť, na 10 žemli váhou 50g, je 10 vajec veľa.

 potravinydomov.itesco.sk/sk-SK/ProductDetail/ProductDetail/20020...


aký je rozdiel od viedenských a bavorských knedlí podľa vás? len v počte vajec?
pusta1
@cucka , neodvolávam sa na @archaa , len som napísala, že jej recept je dosť podobný, nie identický.
recept je autentický od mojej rodiny z Bavorska, počet vajec je správny, ja som tie knedle robila a robím roky a vždy sa vydaria.
písala som, že je veľa variant, a líšia sa v rodinách v Bavorsku skoro od domu k domu, popísala som aj niektoré rozdiely.´
nepáči sa vám recept, prosím, spravte si taký, aký vám osobne vyhovuje.
nemám námietky.
vaša snaha bola úplne zbytočná, nepresvedčila ste ma a ja nemám v úmysle presviedčať ani vás a nikoho.
komu sa môj recept páči, ten ho spraví podľa mňa, komu sa recept nepáči, ten spraví spokojne podľa seba.
Viedenské knedle nájdete v kuchárskych knihách, môžete si recepty porovnať, ja ho mám z receptu od Fialovej: Medzinárodná kuchárka.
marcel83
@pusta zasa klamete:

"pusta1, včera 14:41
a pomer surovín na kńedle je takmer detto :-)
fajn, že ho považujete za správny :-)))"

a tu zas:

"@cucka , neodvolávam sa na @archaa , len som napísala, že jej recept je dosť podobný, nie identický."


Nieje ani takmer detto. Takmer detto by bolo, keby @archaa dala vajec na 10 zemli 5 a Vy na 10 zemli 6. TO je podla mna takmer detto. Vy ste dala nie detto, ale duplu.

Ale ved co ine sa od Vas dalo cakat...
pusta1
---UPRAVENE REDAKCIOU---nemám prečo klamať, recept so zadala tak, ako ho poznám a roky robím. mne sa knedle vždy vydaria.
nepísala som, že môj recept je identický s receptom od @archaa , len dosť podobný = takmer detto :-)
písala som, že je viac variant, aj v samotnom Bavorsku je snád od domu k domu iný.
komu môj recept vyhovuje, ten ho spraví a komu zase nie, ten si vyberie iný, vy ste si ten svoj už vybral :-)
nemám námietky voči vášmu výberu.
1x pusta1
evanaaa
@pusta , zle si porozumela, to.....a vy sa tu predbiehate......som neadresovala tebe osobitne, ale všeobecne skoro všetkým zúčastneným. A čítala som aj tie komentáre na ktoré ma upozorňuješ, aj ostatné.
Apropo - aj mne sa zdá ten pomer vajec, pečiva a cibule neúmerný, ale to je už tvoja vec, ako si to spravila, ja by som inak, a to už je moja vec........
pusta1
@evanaaa , pochopila som to dobre, viem, že si to neadresovala mne osobitne, aby som napísala svoj názor, príde mi zbytočné celé to vymýšľanie, slovíčkárenie, porovnávanie a napádanie, lebo ja som pridala v dobrej viere autentický recept od mojej rodiny z Bavorska, nie preto, aby som vyvolala hádky a preteky akéhokoľvek druhu či urážky, ale pridala som ten recept tak, ako ho poznám a robím, vždy sa mi tieto knedle vydarili, nikomu recept nevnucujem, každý si môže vybrať a urobiť podľa seba, to neznamená, že tento recept je najlepší alebo že je zlý, je to len jedna,u nás doma osvedčedná varianta týchto knedlí z Bavorska, kto chce, ten spraví, kto nie, tak nespraví, a nie aby sa ma vypytovali, či mám rodinu v Bavorsku, a iné...
však sa tu nešpiritizuje o perkeltoch, gulášoch, bryndzových haluškách, pagáčov a sú tu celé desiatky, možno stovky takých takmer podobných, dokonca rovnakých receptov
to je celé.
bubaya
Ja neivem, ako ty, ale ja som bola v Hornom Rakúsku, Viedni a Burgenlande pracovne, a ako hosť párkrát v Tirolsku, a tam som všade natrafila na žemľové knedle z kociek. Zato v Mníchove som sa s kockovanými knedlíkmi nestretla, ani moja sestra, ktorá tam žije 14 rokov. Pravda, čo je to, ty posurfuješ po nete a už si expert, my čo tam žijeme ***** vieme. Pa. ---UPRAVENE REDAKCIOU---
bubaya
PS: Pojem Wienerknodel - viedenský knedlík, sa používa v Nemecku, označuje knedle z kociek. V Rakúsku žiadnu knedľu pod týmto názvom nepoznajú. Tak ako nepoznajú viedenskú kávu.
1x leomax
pusta1
@bubaya , ja som žila dlhé roky v Bavorsku, recept som zadala pravdivo, nie je z netu, to sa veľmi mýliš.
sú tu aj iné recepty týchto knedlí, líšia sa tiež a tiež som ti napísala veľmi slušne, že je to domáci recept, nie reštauračný a že sa líšia v Bavorsku od domu k domu.
napísala som aj to, odkiaľ som vzala recept na Viedenskú knedľu, nič o tom, kde a ako ju nazývajú.
neprajem si, aby si ma akýmkoľvek spôsobom urážala, ked som k tebe slušná.
dakujem.
bubaya
Vysvetlenie pojmov:
Viedenská knedľa - Wiener Semmelknoedel, alebo Semmelknödel Wiener art - je nemecký názov pre rakúsku knedľu zo žemľových kociek.
Wienner Semmelknoedel v Rakúsku nepoznajú.
NEMECKÝ výraz Semmelknödel znamená knedľa z
Knödelbrot - žemle nakrájané na tenké plátky. Kocky sa takmer nepoužívajú.
RAKÚSKY výraz Semmelknödel je vždy knedľa zo žemľových kociek.
Treba rozlišovať nemčinu rakúsku a nemeckú.
Z hľadiska technologického to, že sa do knedlí dáva málo tekutiny a nenechávajú sa odležať, spôsobí, že kocky len zvlhnú, nerozmočia sa. Po uvarení je vnútrajšok knedle ako čerstvá žemľa, mäkký, kyprý, nadýchaný. Tento efekt sa pri premočení 10 vajcami na 10 žemlí nikdy nedosiahne a knedle sú gatschig. Niekedy je menej viac, obzvlášť pri knedli. Sám Ewald Plachuta, hádam najznámejší rakúsky Sternkoch dáva na 250 g suchých !!! žemľových knedlí len 3 vajcia. A to je 5 hviezdičkový kuchár, ten nerobí reštauračné blafy.
PS: Nikdy som nepracovala v reštaurácii, takže knedle ma naučila robiť známa, ktorej patrila mäsiareň a reštaurácia. Ak si bola niekedy v Rakúsku v reštaurácii, tak si zistila, že reštauračná strava tam je rovná slovenskej domácej - máloktorá slovenská gazdinka má doma kýbel Butterschmalzu a robí 300 gramové teľacie rezne.
bubaya
PS: Slovník pre tých, čo nemajú Goethe-Zertifikat C1:
Gatschig, matschig, schlickerig, quatshig - výraz pre niečo rozmočené, rozprplené, mäkké, nechutné
Sternkoch - kuchár, ktorý dostal michelinovské hviezy za kvalitné remeslo
Butterschmalz - prepustené maslo
pusta1
@bubaya , pekný príspevok, dakujem.
lenže ja som tu nepridávala recept na Viedenskú knedľu, ale na Bavorské knedle tak, ako som sa ich naučila u mojej rodiny v Bavorsku, teda v jednej z domácností v Bavorsku a Bavorsko nie je v Rakúsku, ty si pracovala v Rakúsku. aj ked si pracovala, kde píšeš, pokiaľ viem, reštaurácie v Rakúsku, vlastnia rodinní príslušníci. súhlasím s tebou, že je veľký rozdiel medzi nemeclkou Nemčinou a rakúskou Nemčinou. ak si chcela napísať o Viedenskej knedli, pekný recept tu má @jerica a tiež krája pečivo na malé kocky.
nemám v úmysle spochybňovať tvoje skúsenosti a tvoje vedomosti, len znovu dodávam, že ide o žemľové knedle, ktoré majú mnoho variant a odlišujú sa v maličkostiach.
na potvrdenie toho, čo som napísala, ja som zdroj môjho receptu na Viedenskú knedľu z Medzinárodnej kuchárky uviedla, pani Fialová bola veľmi uznávaný autor a tu je link na Viedenskú knedľu od @jerica , kde je pečivo na malé kocky pokrájané

 varecha.pravda.sk/recepty/viedenska-knedla-fotorecept/625...


preto nevidím najmenší dôvod na spor a dokazovanie toho, ktoré sú tie "echt" pravé knedle, či tvoje, či od @archaa , či od @jerica , či iného autora, ktorý recept na Varecha.sk pridal.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia