Torta

dr - fotkadr, 23. mája 2015
Torta
Foto: dr

Toto je recept na tortu, ktorú piekla moja mama vnúčatkám a teraz ju pečiem zasa ja mojim vnúčatkám, čiže dedičná torta :-). Je to Zobraziť celý popisToto je recept na tortu, ktorú piekla moja mama vnúčatkám a teraz ju pečiem zasa ja mojim vnúčatkám, čiže dedičná torta :-). Je to veľmi jednoduchý recept, ale nám v rodine veľmi chutí a hlavne ju môžu všetci, aj tí, ktorí majú alergiu na orechy, lebo v nej žiadne nie sú :-).

16
porcií
45 minút
príprava
100 minút
na 175 °C

Suroviny

Suroviny na piškótový korpus:
6 ks
300 g prosiaty
300 g
1 bal.
9 PL horúca
Suroviny na kakaový korpus:
3 ks
150 g preosiaty
150 g
1/2 bal.
2 PL horúca
1 PL
4 PL
Plnka:
300 g
200 g preosiaty
1 bal.
250 ml
Poleva:
200 g
1 PL
 horúca
Ozdoba:




Postup

  1. 1

    Upečiem si korpusy - vyšľahám žĺtky s cukrom, pridám horúcu vodu postupne po lyžiciach a vždy prešľahám. Múku vmiešam vareškou a taktiež nakoniec do tuha vyšľahané vaječné bielky so štipkou soli zľahka zapracujem. Formu na tortu vyložím papierom na pečenie a to tak, že rozdelím formu (zatváraciu), na spodnú časť formy položím papier, priložím boky formy, zacvaknem, papier zostane vo forme na pevno a potom už len obstrihám dookola, ale nie až celkom po formu. Potom už formu nevymazávam ani boky, ani papier, len vylejem cesto do formy a dám piecť na teplotu 175 stupňov, na dobu 60 minút (treba vyskúšať špajdľou či je cestou dobre prepečené). Tak isto upečiem aj kakaový korpus z 3 vajíčiek, do ktorého použijem suroviny podľa rozpisu na kakaový korpus. Kakaový korpus som piekla 40 minút, ale tiež treba skúšať.

  2. 2

    Plnku si pripravím tak, že uvarím pudingový prášok v mlieku, po odstavení miešam do vychladnutia, až je puding vlažný (pre urýchlenie si pomôžem tak, že hrnček dám po uvarení pudingu do studenej vody). Maslo vyberiem z chladničky a počkám pokiaľ má maslo a puding približne rovnakú teplotu (stačí hodina). Potom si preosejem práškový cukor, pridám maslo a vyšľahám. Do vyšľahaného masla s cukrom pridávam postupne po lyžiciach puding a vždy dobre prešľahám. Nakoniec ochutím rumovou príchuťou (množstvo podľa potreby každého je individuálne).

  3. 3

    Piškótový korpus po vychladnutí (najlepšie je korpusy si upiecť deň vopred a na druhý deň plniť, ja to tak robím) rozrežem na polovicu, nanesiem krém, priložím kakaový korpus, znova nanesiem krém a priložím piškótový korpus. Plnkou natriem aj vrch a boky torty. Tortu vložím do chladničky a nechám poriadne plnku stuhnúť. Potom už dám na tortu len polevu (viď bod č. 4) a ozdobím lentilkami (na detskú oslavu), prípadne rumovými pralinkami (na oslavu dospelého člena rodiny), alebo plnkou za pomoci cukrárenského vrecúška s ozdobným prípravkom.

  4. 4

    Polevu pripravujem vo vodnom kúpeli, do hrnčeka dám zovrieť vodu a do nej vložím druhý hrnček, do ktorého dám lyžicu masla a nalámanú na kúsky čokoládu. Keď sa čokoláda s maslom roztopí a spojí, opatrne po trošičke pridávam horúcu vodu a miešam, až kým nedosiahnem potrebnú hustotu (nie hustú ani riedku), aby sa čokoláda ľahko rozotrela, ale nestekala z torty.

  5. 5

    Upečené korpusy je najlepšie nechať vychladnúť vo forme, až potom formu odstrániť a korpus vybrať.

  6. 6

    Čas pečenia som udala pre obidva korpusy spolu.

    Torta - obrázok 6

Diskusia k receptu

orchidea
Výborná torta... doma nám taká najviac chutí... preto takú najčastejšie pekávam aj ja...jednoduché korpusy aj krém, akurát niekedy urobím vanilkový a do polovice primiešam kakao a čokoládu... poleva musí byť tiež čokoládová. Aj pre mňa je to náš rodinný recept a len veľmi máličko sa líši od tohoto, pridávam do cesta aj olej 1-2 PL. Chválim.
2x elixir a dr
janger
Tieto 'dedicne' recepty byvaju vyborne. Pekna torticka. Vodu do polevy som este nedavala, takze to je trosku nezvykle pre mna. Niekedy to tak skusim.
2x elixir a dr
kukulienka71
jéééj, to je presne taká, akú má aj sestra na fotke, keď mala rok, vysokánska, s čoko polevou a lentilkami:-) ja dávam 5* za perfektný popis, aj fotky máš pekné, veľmi pekná je aj v reze. Naozajstná klasika. Polevu s vodou skúsim.
jarunka
Taketo torty pekavala aj moja mama, pekne vysoke a jednoduche, zdobene lentilkami, to boli take narodeninove, na Vianoce vyzdobila pekne kremom
2x elixir a dr
honestka
@Dr : verim ze je "dedicna" aj dobre odskusana ked sa odvazis dat do cokoladovej polevy vodu!
Rada by som sa z nej dala ponuknut - to je klasika, ktorea sa nepreje ziadnej generacii.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Všetkým vám ďakujem :-). Ja som hlavne spokojná, že chutí mojím vnúčatkám, netešia sa len zo sfukovania sviečok, ale aj na papanie tortičky. Vodu, ktorú pridávam do polevy mám rokmi odskúšané, len sa musí pridávať po toške.
1x elixir
mesiar50
Maslove kremy nastavene s pudingovymi praskami
byvaju velmi chutne.Tvoju nemusime ani ,len ochutnat
staci posudit zmyslovo, ze piskotove cesto mas pekne
a torta je v reze prekrasna.Jednoducha vyzdoba torty
ju robi, len,, sympatickejsou".Gratulujem.
elixir
Páči sa mi Tvoja torta, takáto nikdy nesklame. :)
1x dr
pusta1
krásna torta, klasický tvar, výborná náplň, pekne vysoká, bohatá, ako má byť, takéto obdivujem a milujeme.
*****
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Ďakujem Vám všetkym :-).
marienka44
@Dr , pekná, klasická torta.
Upečené cesto, ako píšeš, nechávaš vychladnúť vo forme. Ja by som odporučila, aby sa okraje torty popri ráme formy nožíkom oddelili, aby torta počas chladnutia nezmenila tvar a veľkosť.
Tie 4 PL rumu uvedené pri tmavom korpuse použiješ do surového cesta alebo na polievanie korpusu po upečení?
Ukladám do KK pre budúcnosť. :-)
1x dr
tatranka
Krásna a určite veľmi chutná tortička.Ten rez to nasvedčuje.
1x dr
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@marienka44 , rum pridávam do surového cesta, kakao je ťažké a rum v tomto množstve cesto nakyprí. Toto cesto mám overené a netreba po upečení od krajov oddeľovať, po vychladnutí je korpus nezmenený, vrch korpusu bude spodná časť torty a spodok bude vrchná pekne rovná časť torty, a stred ja kakaový korpus.
danielas
Cesto u nás tiež "dedičný" a veľmi vďačný a často robený recept. Spomienka na moju maminu. Nesmie chýbať pri rodinných oslavách.
1x dr
zdenka1009
Často robievam torty, na narodeniny, do škôlky,oslavy...je to také slávnostné, nerobím poťahové, lebo to neviem, aj tak sa mi páčia tieto klasické...tvoja je už v KK a najbližšie bude na programe. :-)
1x dr




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia