Bravčový bôčik fotorecept

patroveckypitrs - fotkapatroveckypitrs, 30. mája 2015

Bravčový bôčik pečený je nádhera no niekto ho nemôže je dosť kaloricky. Tak ho občas robím aj pre druhu nežnejšiu polku rodiny trochu netradične. Zobraziť celý popisBravčový bôčik pečený je nádhera no niekto ho nemôže je dosť kaloricky. Tak ho občas robím aj pre druhu nežnejšiu polku rodiny trochu netradične.

6-8
porcií
30 minút
príprava
180-240 minút
na 130-150 °C

Suroviny

1300 g
1 l
2 ks
4 - 5 ks
1 hlavička
2 PL
3 ks (kto chce)
Príloha:
200 g
6 ks
80 g




Postup

  1. 1

    Bravčový bôčik si vykostím a zrežem kožu preč ( nevyhodím použijem napr. na kapustu). Bôčik prstami poriadne nasolím všetky strany. Dám do misy mastnou častou dolu. Cesnak hlávku nakrájam na kolieska asi štyri a rozmrvím na mäso. Ďalej pridám vetvičky rozmarínu a nakoniec posypem čerstvo zomletím korením (4 druhy korenia). Prikryjem misu a dám do chladu na 48 hodín aj viac.

    Bravčový bôčik (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Misu s bôčikom vytiahnem s chladničky. Bôčik dám na bok z misy tu umyjem od soli a spodnú časť bôčika opláchnem od veľkej vrstvy soli. Naspäť ho vložím do misy. Nakrájam si zelenú papriku.

    Bravčový bôčik (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Papriku podávam okolo mäsa a pridám aj nejaký čípoš nech to ma aj grady. Paprika dodá celej omáčke dobrú vôňu a príchuť.

    Bravčový bôčik (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď to mám takto pripravené zoberiem si paradajkovú šťavu 100%.

    Bravčový bôčik (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Všetko to zalejem paradajkovou šťavou až po vrch mäsa. Horčicu rozmiešam asi 1dcl vody a prilejem k do misy. Vrch misy zavriem a dám do vyhriatej rúry piecť na 3 - 4 hodiny pomaly piecť na 130°C - 150°C podla typu rúry.

    Bravčový bôčik (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zatiaľ si urobím prílohu. Fazuľu som si opláchol v sitku a večer pred varením som ju zamočil vo vode a nechal do druhého dňa.

    Bravčový bôčik (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Fazuľu varím v hrnci prvú bez soli až do mäkka až potom pridám zemiaky a osolím. Keď mám všetko uvarené vodu zlejem z hrnca preč a dám na to plátky masla.Všetko to riadne popučím a premiešam. Hustotu kaše si zvolíme akú máme radi ak je moc hustá tak prilejem trochu vody znej ktorú som zlial do inej nádoby. Môžeme do nej pridať nakrájanú petržlenovú vňať.

    Bravčový bôčik (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A tu je už hotová kaša.

    Bravčový bôčik (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Teraz sa venujem opäť bôčiku asi po troch hodinách ho pozriem aký je ak je už mäkký tak ho otočím a nechám tu časť kde bola koža pripiecť v rúre na 220°C na 30 minút bez vrchnáku. Robím to v tej mise a šťave. Po toľkom pečení sa bôčik zbehol, že vrch mäsa je nad omáčkou. Tak a môžeme servírovať. Mäso je tak mäkké že aj pri krájaní sa rozpadá. Takto upravený bôčik nie je na toľko mastný. Ta paradajková šťava to zmierni a má vynikajúcu chuť. Na tanier dáme mäso kašu nejakú oblohu polejeme omáčkou a už len dobrú chuť zaželať. Ešte jeden záber ako sa mäso úplne rozpadá.

    Bravčový bôčik (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Zo zvyšnej omáčky z mäsa, kosti a kože z neho som uvaril kapustovú polievku. Pridal so kapustu hríby sušene a slivky aj z nálevom, ktoré zvýšili dva zemiaky plus voda s fazule a zemiakov. Tak som využil všetko. A zaber kapusty. Budem rád ak som Vás inšpiroval na netradičný bôčik. A foto na záver kapusty.

    Bravčový bôčik (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

katka78
Bôčik mi veľa nehovorí, keď poviem, že som ho za celý svoj život pripravila 3 krát, asi preháňam. Táto verzia sa mi však celkom páči, uložím si pre inšpiráciu do KK. Akurát nerozumiem tomu bodu 2. Nechám mäso 48h osolené postáť, asi pustí trochu šťavy a to potom vylejem aj so stečenou soľou? Nebolo by potom lepšie marinovať bez soli, len rozmarín a cesnak? Soľ pridať až pred pečením? Ďakujem za info :-).
patroveckypitrs
Pre @katka78 bôčik keď sa pred pečením osolí je slaný, ale len na povrchu a keď postoji v soli tak prejde celý. Potom už počas pečenia nejde soľ.
evusik
tvoj recept sa mi veľmi páči... priznám sa, že málokedy varím mäsové recepty podľa iných receptov ako svojich, maximálne sa nechám inšpirovať... tvoj recept mám ale chuť vyskúšať celý aj s kašou, podľa použitých surovín verím, že nám bude chutiť...
frezia68
Fazuľovú kašu som ešte ako prílohu nerobila,načim vyskúšať.A z pečeného bôčika mám práve kožu rada,nakrájanú na kocky,pekne chrumkavú.Ale ukladám recept a počká na vyskúšanie,lebo recept sa mi páči :-)
pivonka
Tiež mám problém s odstránením kožky, ako @frezia68l , ale zbytok sa mi preveľmi páči, a tá príloha - super! KK
salinka
No mne sa to páči celé, koľké je. Poprosila by som si tú úvodnú porciu:-)
patroveckypitrs
Ďakujem Vám všetkým. Pre @salinka nech sa páči treba si objednať pri ceste okolo Tn a urobíme. Pre @frezia68 tieto kaše robím rôzne netreba sa báť ich vyskúšať výhoda je pri nich dajú sa jesť aj samotne, pri tejto som vychádzal z Petrovej kaše, tu som už opísal.Čo sa týka kožky tú mám aj ja rád chrumkavú, len rodinných príslušníkov žlčníky protestujú tak treba skúsiť iné variácie.
askadaniela
Mňa zajala okrem skvelého bôčika aj tá kapustová polievka. Akú kapustu si použil - kyslú?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia