Slivkový lekvár fotorecept

hag - bez fotkyhag, 1. septembra 2015
Slivkový lekvár (fotorecept)
Foto: hag

Bola som ešte dieťa, keď som ostatnýkrát zažila varenie lekváru v kotli na dvore. Keďže naše deti a kamaráti milujú moje "hájoše" so slivkovým Zobraziť celý popisBola som ešte dieťa, keď som ostatnýkrát zažila varenie lekváru v kotli na dvore. Keďže naše deti a kamaráti milujú moje "hájoše" so slivkovým lekvárom, rozhodla som sa pripraviť si slivkový lekvár po starom - v kotli. Aby som mala dosť na celú zimu. Po rokoch to bolo príjemné "dobrodružstvo", na ktorom sa mi najviac páčilo to, že sa nemusím pariť v kuchyni. Môjmu zákonitému sa najviac páčilo to, že po varení nemusí oškrabávať lekvár aj zo steny a nemusí maľovať kuchyňu ;)

Suroviny

veľa




Postup

  1. 1

    Pripravíme si umyté slivky a kotol. My sme ho vytiahli po dvadsiatich rokoch, obúchali hrdzu, vyčistili a pripravili na použitie. V tieni stromov rozložili "nádobíčko" a pustili si k tomu tíško obľúbenú hudbu.

    Slivkový lekvár (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Slivky odkôstkujeme a pomelieme alebo rozmixujeme.

    Slivkový lekvár (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nalejeme do kotla.

    Slivkový lekvár (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zapálime oheň (máme aj propan butan, ale klasika sa nám páčila viac).

    Slivkový lekvár (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...A miešame, miešame, miešame...

    Slivkový lekvár (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nepridávame žiadne iné suroviny. Ani ocot, ani cukor, ani želírovacie prípravky. Len miešame, aby neprihorel a čakáme, kedy sa z materiálu odparí toľko vody, až zhustne a nadobudne krásnu slivkovo-perleťovú farbu.

    Slivkový lekvár (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom už len stačí horúci lekvár dostať do pohárov a viečkami starostlivo uzavrieť. Miešali sme jedno popoludnie do večera a pokračovali sme na druhý deň dopoludnia. Po dvadsiatichštyroch hodinách sme mali 18 pohárov lekváru a čakalo nás len umývanie nádob a pomôcok.

    Slivkový lekvár (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Miešali sme statočne, nič neprihorelo. Na budúci rok si to s radosťou zopakujem. Pretože takýto lekvár v obchode nekúpim :)

    Slivkový lekvár (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

jozka2
Hag,toto je ako spieva cela rodina a tu vari cela rodina.Spominam a casto na lekvar v kotliku.Taku chut ani konzistenciu inym varenim sa neda dosiahnut.Budili ma skoro rano,ze slivky su uz otrasene treba zbierat, umyvat a davat do kotla.5*****
1x hag
frezia68
Nádhera :-) hneď som dala 5* a zaslúžene,lebo je to poctivé varenie.
1x hag
jarkar
Práve sme skončili s varením lekváru. Tento spôsob je u nás tiež tradíciou.
1x hag
marika21
Tradičné varenie lekváru si nàm pripomenula na dedine, alebo v súkromnom dome. Takto sme varili, ale len spomínam. KK5*
1x hag
mracik9
Hag,nádhera,tradície nevymierajú,ja som síce varila vonku, na plynovom variči,ale bude super domáci,ktorému sa nič nevyrovná :))
1x hag
používateľ nemá avatar
hag
hag
@klarinkas , hájoše sú sádlovníky. Mám tu na ne recept. Je to odvodené z maďarčiny, "háj" sa nazýva bravčový tuk z podbrušiny - po našom sádlo.
patroveckypitrs
Obdivujem @Hag tu trpezlivosť. Je to veľmi prácne. Keď ho moja babka varila tedy som to nemal rád. Prečo, lebo sme mali služby cez noc na miešanie a prikladanie do kotla. No cez zimu som veru dobre si z neho ujedal. Chválim takých ľudí, že s tým majú trpezlivosť. 5*****.
2x hag a milo60
martamm
Toto je u mňa pravý slivkový lekvár, rada by som taký uvarila, práve zajtra sa na to chystám, ale nemám kotol, myslíš že by sa dal uvariť aj v liatinovom hrnci?
1x hag
torticka
Tak toto je najlepsi lekvar, aky poznam. A ta vôňa, jedna basen. Dakujem za pripomenutie mojej mladosti.
1x hag
radost
túto prácu a následnú radosť sme prežívali v sobotu..neopísateľná dedinská atmosféra..a kvalitný produkt..
1x hag
zuzanka1367
To je krása, ja si ho uložím, pochybujem, že ho budem takto robiť, ale autorka si zaslúži vyhrať!
1x hag
používateľ nemá avatar
hag
hag
@martamm , ja už som varila slivkový lekvár v kadečom. Aj trúbe "piekla" bez miešania, aj v kastróloch na šporáku. Ak je človek dostatočne trpezlivý, lekvár sa podarí. Po prvýkrát som to skúsila takto, ako si to pamätám z detstva. Bolo to príjemné, celý čas som sa tešila na výsledok. A ten materiál... Tak to musím povedať, že v hrnci som takú kvalitu nikdy nedosiahla. Tým, že sa to mieša tak veľmi dlho, tak sa to celkom najemno všetko rozbije a pospája, až cítiš silu toho lekváru. Možno to bolo aj tým množstvom... Bolo to ako dobrá malta - to je prirovnanie pre chlapov ;) :D
mamatata2
Parádne ste navarili ja si z detstva pamätám na slivkový lekvár vo veľkom modrom hrnci posypaný škoricou a zaviazaný celofánom, neviem prečo bol ten hrniec na povale a tam sme chodili z neho odoberať :)
1x hag
havino
úžasná práca a kvalita lekváru, mať kotol, nemám zábran ho na dvore variť
1x hag
kukulienka71
fotka č.6 nemá chybu, slivkovo-perleťová farba je jedna z najkajších:-) aj keď mám programovo nabité dni, veľmi rada by som miešala a miešala, púšťala si pritom hudbu a cítila sa pritom tak dobre ako autorka receptu:-) gratulujem!
1x hag
jerica
krása, tomu sa povie "echt originál", ako dieťa (veľmi & strašne) dávnosi si to pamätám ako u babky v Modre na dvore sa miešal dva dni, pritom nám to neprišlo, že by to bolo iné, dnes je to na obdiv :-)
1x hag
smejkad
aj moja starka takto robila, jeden rok nebolo dost poharikov na tu urodu, tak naliala do plastoveho vedierka 5 litroveho a z neho sme postupne vytahovali - tiez islo viac lyzicou do pusy ako do buchiet a do kolacov :-)))
a ja teraz rozmyslam, ako je mozne, ze sa vobec nepokazil ten lekvar za cely cas, kym sa minul,ked bol iba v spajzi ?
ale vynikajuci, ani cukriky nechybali :-)
2x jerica a hag
smejkad
to, co nevoslo do flasiek, islo do vedierka, tak som to myslela :-))))
1x hag
babkamt
Tak toto je pán slivkový lekvár. Dúfam, že na miešaní sa podieľala celá rodina. Máš zaujímavú varechu. Tú ti vyrobil šikovný manžel?
1x hag
ebaka
Krásny spomienkový lekvár.Takto sa varil u svokry na dvore a miešal sa svokrom vyrobenou varechou akú máš aj ty.Dávam 5*.
1x hag
martamm
@hg , dakujem Ti z odpoved, skoda, ze nemame taky kotol, urcite by som lekvar v nom uvarila, musim sa uspokojit s varenim v hrnci, snad sa bude dat skonzumovat, nedavam zieden cukor a budem varit, kolko bude potrebne, casu mam dost :)
1x hag
sovka62
Celkom ako u mojej starkej, akurát tá neplniii poháriky (lebo kde by ich boli vzali?). Krabice od margarínu (moje rovesníčky presne vedia ako vyzerali, bol to fenomén všestranne využiteľný) sa vyložili "pergamenovým" papierom, lekvár sa nalial a nechal stuhnúť. Po stuhnutí bol taký hustý, že sa musel odkrajovať ostrým nožom a mama si ho pred použitím rozvárala s trochou vody.
Mne ho nebolo treba rozvárať, krajček takého tuhého len tak do ruky mi nahradil všemožné sladkosti, ani za čokoládu by som ho nevymenila....
Pripomenula si mi krásne časy, ďakujem.
oldomachac
tradicia varenia slivkoveho lekvaru v nasej rodina siaha hlboko do mojho detstva, a urcite aj prv a to uz mam viac ako 6 krizkov. Musim sa preto aj ja pripojit k ,,,,varicom,,,, domaceho slivkoveho lekvaru. U nas sa toho roku urodilo vela sliviek a slivovica nie je u nas ,,NO.1,, , ale lekvar, cela rodina sme rozhodli, ze den ,,D,, bude prveho septembra. Mame kotol, brat ,,,zdedil,,, kvalitny medenny kotlik aj miesacimi veslami, vecer sme ho pripravili, nachystali drevo, obrali slivky, bolo ich neurekom, odkvoskovali, rano o piatej ,,,ostry start,,, aby sme vsetko stihli do vecera, u nas je to celorodinna udalost, kazdy clen chcel aspon chvilu tocit vesla, veru sa kazdemu uslo, nie trochu, ale poriadne, ved to bol celodenny maraton, oplatilo sa. 36 poharov husteho vysoko kvalitneho lekvaru (bude na buchty, kolace). Caro tejto udalosti bolo aj v tom, ze prvy, cerstvy lekvar, najmladsi ochutnali na chlebe a boli, ako my pred mnohymi rokmy, ,,,od ucha k uchu zapatlani lekvarom,,,, ako tu trefne napisala pani ,,sovka 62,, Pripomenula si mi krásne časy,
Ja sa este snazin o jednu rodinnu udalost ,,,,o zimnu zabijacku,,,
Na zdravie!
používateľ nemá avatar
hag
hag
Ďakujem vám všetkým za krásne komentáre! :)
kimlo
To musí byť super lekvár...jeden pohár by som odkúpil, na koštovku, dohodneme sa?
2x hag a martamm
martamm
Tak hlásim, varila som zo 7,5 kg čistej hmoty nejakých 7 hodín, za poctivého miešania a som maximálne spokojná, získala som naozaj chutný, hustý lekvár, bez pridania cukru. Chystám sa ešte na druhú várku :)))
1x hag
používateľ nemá avatar
hag
hag
@kimlo provokatér :D
Ako by som to... Ja by som to nevedela predať. Mám rodinu a kamarátov, ktorým to nepredávam :)
používateľ nemá avatar
hag
hag
Ľudkovia, lekvár síce viem variť, ale neviem, ako sa vkladajú do komentárov fotografie... Poradí mi niekto?
45678
A veru aj u nás bude lekvár,rovnakým spôsobom robíme aj my, akurát v menšom kotliku.Aspoň to čo sa dá bez chémie, veru taký v obchode nekúpim.:-)