Polievka z rýdzikov fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 10. októbra 2015
Polievka z rýdzikov (fotorecept)
Foto: babkamt

Už konečne rastú:-) Teraz určite spozornejú milovníci húb. Včera ma syn prekvapil. Doniesol mi prvé suchohríby, zopár rýdzikov a bedľu a jeden Zobraziť celý popis Už konečne rastú:-) Teraz určite spozornejú milovníci húb. Včera ma syn prekvapil. Doniesol mi prvé suchohríby, zopár rýdzikov a bedľu a jeden väčší dubák. Hneď som išla uvariť polievku z rýdzikov, vysmažila som bedľu. Malé suchohríby som zavarila, zo stredných dnes bude mäso na hríboch.

6
porcií

Suroviny

2 ks
2 ks
1 plátok
0,5 ČL drvená
1 ČL
1 ks menšia
1 ČL
 nasekaná
1 ks
1 strúčik




Postup

  1. 1

    Rýdziky som dobre umyla pod tečúcou vodou.

    Polievka z rýdzikov (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Očistila som dve mrvy, dva petržleny, plátok odrezaný z väčšieho zeleru. Zeleninu som nakrájala, pridala som k nej aj nakrájané rýdziky. Pridala som aj jeden zemiak. V rýchlovarnej kanvici som zohriala 1,5 litra vody. Dala som ju k zelenine, aby bola polievka čím skôr uvarená. Hrniec putoval na sporák. Polievku som osolila, okorenila. Pridala som ligurček.

    Polievka z rýdzikov (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kým sa polievka varila, očistila som menšiu cibuľu, udusila som ju na oleji so strúčikom cesnaku a mletým kmínom. Pridala som múku, opražila som ju. Hrniec som stiahla z ohňa, pridala som mletú červenú papriku , premiešala som zásmažku. Rozriedila som ju 200 ml studenej vody, dobre premiešala, aby v nej neboli hrčky. Vliala som ju do vriacej polievky.

    Polievka z rýdzikov (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dala som do nej variť aj zvyšok strúhanky. Je to cesto spravené zmiešaním hrubej múky, jedného vajíčka. Vypracuje sa tvrdé cesto, ktoré sa dá strúhať. Ja mám vždy poruke trochu takejto strúhanky. Nevarím veľa polievky. Keď zarobím strúhanku, časť z nej si dám usušiť na plech.

    Polievka z rýdzikov (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Polievka je hotová. Na tanieri si ju posypem čerstvou petržlenovou vňaťou.

    Polievka z rýdzikov (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Toto z nej zostalo. Syn si naložil tri taniere:-)

    Polievka z rýdzikov (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Toto mi včera priniesol.

    Polievka z rýdzikov (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Malé som hneď zavarila. Terezka bude mať čo v zime vyťahovať zo špajze.

    Polievka z rýdzikov (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

mariamka
uplne prezivam tu radost s tebou @babkamt :) ja som nazbierala v praci pekny kosik masliakov, boli na smotane a prave sa dusia na masti s rascou, bude prazenica :) my hubovo zavisli vieme, o com hovorime :) priznam, v rydzikoch sa moc nevyznam, preto ich ani nezbieram, ale polievka vyzera vynikajuco! ja zvyknem zeleninu oprazit na masle, az potom zaliat, pekne to prevonia aj sfarbi polievku, hlavne ta mrkva, paradna syta polievka*****
tiginko
tak takýto úlovok by nesmierne potešil aj mňa, akurát závidieť ti môžme takúto voňavú polievku @babkamt
@mariamka ty pracuješ ako lesná víla, alebo drevorubač? Keď môžeš v práci zbierať masliaky :-)
kukulienka71
tri taniere z hubovej polievky sú aj moja dávka. Môžem prísť po ten zvyšok v hrnci?:-)
cesminaz
Som milovnicka hub..aj som spozornela..ale zial zbytocne,lebo si nemam kam ist huby nazbierat :-)) Vy vsetci "hubari" a aj ty mila @babkamt sa ale mate :-) a my tu mozme len tisko zavidiet a prehltat :-)) @mariamka inak aj ja som si dala presne tu istu otazku ako @tiginko :-)..ze to kde ty vlastne pracujes,ked sa stihas s kosikom po lese prechadzat :-))
kecemis
Vidim ze som prisiel pozde, neuslo sa mi. 3 taniere takejto dobroty, to by bolo len zahrievacie kolo.
jozka2
Babkamt,prave vcera sme boli s manzelom pozerat ci uz rastu-nerastu potvory jedne a bolo plno vody po tom 5 dnovom dazdi,ale do konca oktobra este maju casu narast.Pred 3 rokmi 17.okt.sa mi podailo najst prekrasnu baraniu hlavku.Chodim na podpinky a rydziky,ktore nakladam a upravujem do mrazaku na rozne sposoby,ale polievku som z nich este nerobila.Robila som na sposob gulasu a velmi nam tiez chutil a hodne ich peciem na masle,alebo oleji.Ako nahle zacnu rast urobim polievku podla teba so vsem sudy a dam vediet ako sa podarila.5*****
babkamt
@mariamka huby môžem jesť pripravené na hocijaký spôsob. Polievku z rýdzikov som varila prvý krát. Bola veľmi chutná. Ponúkala som synovi segedín, nechcel, čakal na polievku:-) Ak sa nám podarí ešte niečo nazbierať, už sa mi v hlave rodia plány, čo z nich uvarím:-) Ty si mala šťastie, že si našla masliaky:-)
babkamt
@dr , @izabella929 , @elix ír veru, bola dobrá. @kukulienka71 nabudúce ti dám vedieť, že varím hubovú:-) @cezminaz to je škoda, že hoci si milovníčka húb, nemáš ich kde ísť zbierať. @terinka55 ďakujem. @kecemis rozosmial si ma. Vraj tri taniere sú len zahrievacie kolo:-) @jozka2 dúfam, že niečo budem môcť dať aj do mrazáku. Výborné sú aj vysmážané malé hlavičky suchohríbov. Rozložím ich na tácku, dám ich zmraziť, potom ich zhrniem do sáčku.Tiež si rada robím aj zásoby do mrazničky, zaváram ich. Váhala som, či spravím na druhý deň z väčších hlavičiek suchohríbov guláš, a zvíťazilo mäso na šťave. Teší ma, že polievku vyskúšaš a ozveš sa.
babkamt
@Heliska (25.9.2017 08:50)

Chutila ti polievka? Nedá mi, musím sa pochváliť. Dostala som 475 g dubák a trochu suchorhíbov. Hlavičku dubáka sme zjedli vysmaženú. Zo suchohríbov a z nožičky dubáka bola výborná smaženica. Prvá tento rok:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia