Šošovicová nátierka

methi - fotkamethi, 15. októbra 2015
Šošovicová nátierka
Foto: methi

Suroviny

100 ml
200 ml asi
1/3 ČL
2 PL
3 strúčiky
3/4 ČL
1 ks
1 ks menšia
 podľa chuti
 menšia hrsť
1 PL




Postup

  1. 1

    Sosovicu (ja som pouzila Toor dal, ale rovnako to funguje s oranzovou, ktora je na Slovensku dostupna) preplachneme, dame do hrnca a zalejeme asi 200ml vody, pridame kurkumu a vodu privedieme k varu. Sosovicu varime na miernom ohni domakka. Ak sa voda vyvari, pridame po troche vriacu vodu. Varime asi 15-20 minut.

  2. 2

    Ked je sosovica uvarena, v panvici zohrejeme olej. Pridame rimsku rascu a chilli papricku. Korenie restujeme kym rimska rasca neuvolni vonu. Potom pridame nastruhany cesnak a nadrobno nakrajanu cibulu a restujeme domakka.

  3. 3

    Pridame uvarenu sosovicu spolu s vodou, ktora v nej zostala. Osolime a na silnom ohni varime za obcasneho premiesania, az kym nezhustne na pozadovanu konzistenciu natierky. Mozeme si pomoct aj roztlacatkom (ktore pouzivam na zemiaky). Treba na sosovicu davat pozor a neodchadzat od panvice, moze sa stat, ze zhustne rychlo (hlavne ku koncu) a prihori. Ked zhustne, ohen vypneme a vmiesame trocha nasekanej koriandrovej vnate a stavu z citrona.

  4. 4

    Premiesame, dame do misky a nechame vychladnut. Mozete skladovat v chladnicke. Podavame s chlebom alebo pecivom.

    Šošovicová nátierka - obrázok 4

Diskusia k receptu

56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Parádny recept, zdravý, hlavne pre detičky :-).
2x dr a methi
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
A ten tvoj chlebík vyzerá dobre :-)
2x methi a dr
methi
Aj z teba by bola @cicer :) Z ciceru robim klasicky hummus najradsej, ale nam chuti taky, ze miesto tahini pridam pastu z kesu orechov, to len namocim orechy a potom rozmixujem s vodou a troskou olivoveho oleja. Ak niekto nema rad tahini, moze skusit, mozno chut kesu orechov viac zapasuje.
2x dr a franovka
elixir
Fajná :) Tú nátierku si viem dobre predstaviť, stojí za vyskúšanie.
methi
Dakujem vsetkym. Nech vam chuti, ak skusite :)
svedka
Pekne.akurat som citala tvoj rozhovor v Denniku ;)
afataga
no maso to sice nie je, ale aspon ze chilli si tam dala :-), ochutnala by som
methi
Tebe by som to urcite ponukla natrete na steakoch ☺
kecemis
Pekne, chutne, len jedna chyba. Prilis daleko. Budem musiet robit sam.
haji
@Methi tato nátierka vypadá moc dobře! Mohu se zeptat?! Jaký je rozdíl mezi oranžovou a červenou čočkou - i chuťový?! Děkuji za odpověď.
Jinak ti závidím přístup k rozmanitému koření. Svého času jsem dostala darem směs kari dovezenou někde z Indie /?!/ a nemohu na ni zapomnět. Kupovala ji kamarádka z hromady na trhu /a logicky/ - věděla houby co přivezla. Úúžasná chuť. Co jsem tím ochutila, bylo hned o dva stupně výš v chuti i vůni... hmm děly se zázraky.
methi
@Haji (18.3.2016 15:10)

Cervena a oranzova je to iste :) to len ja jej raz poviem tak, raz tak. Inak kari korenie nie je povodom indicke korenie. Je to vymysel britov, vymysleli ho, aby mali nejaku tu univerzalnu zmesku korenia na ochutenie kari, ktore si psrisposobili na svoje chute. V Indii sa pouzivaju korenia bud samostatne alebo rozne zmesky koreni- masalas. Kari korenie ani bezne v obchode nie je. Aspon ja som ho nikdy v beznych obchodoch nenasla. Mavaju ho namiesane skor na tych trhoch, kde vedia, ze chodia cudzinci, tak aby mali autenticky zazitok, pre nich sa kde tu vyskytne :) Ja som ho tiez nasla napr. len na Crowford market v Mumbai, co je oblubene miesto pre turistov, tam mali 5 druhov.  akochutimasala.blogspot.in/2015/05/crowford-market-v-mumbai.html...
Potom su kari listky, tie si pestujem na balkone a tie maju krasnu vonu aj chut.
haji
@Methi díky za vyčerpávající odpověď a také za kouzelnou procházku tržnicí - jsem se mohla "přehodit"... jejky! Ano, vím, že si mohu smíchat svou směs koření, ale to bylo opravdu superhyper. Víš, já mám tak trochu zvláštní chuť, asi jako každý, něco mohu horem dolem a něco prostě nesnesu - sama jsem byla udivena, že "nějaká směs" může být tak úžasná. Vedle u nás dostupného kari koření nemohl ležet ani prázdný sáček od ní...
@Katka78 děkuji za link, o tom stromečku jsem slyšela, díky tobě už vím víc!! Holky moje, moc vám oběma děkuji!!
Přeji všem krásný víkend!!
methi
@Katka78 (18.3.2016 20:45)

Katka, velka vdaka za linky na kari stromcek! Vela ludi sa ma pytalo kde ho zohnat na Slovensku, ale niekdy som nenasla, takze neporadila. Tak posuniem linky dalej :) @haji aj vam krasny vikend :)
haji
@Methi (19.3.2016 04:22)
Děkuji!!
Ještě k tomu kari stromečku - přišla s tím kamarádka, vloni ho koupila u nás na nějakých /farmářských?!/ trzích u bylinkářky, zasadila, ale nevím, jestli žije - stromeček - haha
Mávám všem! U nás je pod mrakem. Dobře tak, bo jinak by v noci mrzlo.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia