Pomarančová torta - Orange and almond cake fotorecept

babav - fotkababav, 16. októbra 2015
Pomarančová torta - Orange and almond cake (fotorecept)
Foto: babav

Jednoduchy recept na chutny stavnaty zakusok bez muky .Je nahradena pomletymi mandlami (almond flour).Originalny recept je z NY Times magazinu.

10
porcií
15 minút
príprava
45-50 minút
na 200 °C

Suroviny

2 veľké ks
6 ks
250 g
250 g
1 balenie
1 čl
 na vymazenie formy
 na ozdobu
 podľa chuti




Postup

  1. 1

    Pouzila som tieto suroviny.

    Pomarančová torta - Orange and almond cake (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Umyte pomarance podla moznosti bez zrniek (seedless) som varila na miernom ohni podla receptu 2 hodiny.

    Pomarančová torta - Orange and almond cake (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Uplne vychladnute som prekrojila a rozmixovala na jemnu kasu. Ak pouzijete pomarance so zrnkami ,treba ich pred mixovanim odstranit.

    Pomarančová torta - Orange and almond cake (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Hotovo.

    Pomarančová torta - Orange and almond cake (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cele vajcia som najskor slahala s cukrom a vanilkou do penista( zhruba 5 minut), potom som postupne pridavala rozmixovane pomarance a mandlovu muku pomiesanu s PDP.

    Pomarančová torta - Orange and almond cake (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto som naliala do maslom vymastenej tortovej formy s volnym dnom a pre istotu som obvod zvysila alobalom ,aby cesto nepretieklo a povrch torty prilis nestmavol.Formu som vlozila do rury predhriatej na 200 stupnov C a piekla 45 minut.Recept predpisuje 50 minut .Treba vyskusat spajdlou ci je cesto prepecene .

    Pomarančová torta - Orange and almond cake (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Upecena torta po odstraneni obruce z formy.

    Pomarančová torta - Orange and almond cake (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Staci ju pocukrovat ,ale ked uz ma byt pomarancova tak nech dokonale . Ozdobila som ju mesiacikmi z cerstvych mandariniek a pocukrila iba okraj.

    Pomarančová torta - Orange and almond cake (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Hotova torta.

    Pomarančová torta - Orange and almond cake (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    V reze ...stavnata bez akejkovek plnky.Velmi nam chutila , bude mat cestne miesto medzi mojim oblubenym sladkym pecivom.

    Pomarančová torta - Orange and almond cake (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pre maskrtnikov aj so slahackou.

    Pomarančová torta - Orange and almond cake (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

luss44
musí byť skvelá, pomarančovú chuť mám v koláčoch rada, rcp uložený.
tiginko
a ja že čo mi to pripomína, už mám podobný uložený dávnejšie v KK a koľkokrát som si hovorila, že ho už musím vyskúšať. Vďaka za pripomenutie @babav , tvoja verzia je tiež perfektná. Dnes som náhodou kúpila 2 pomaranče a všetko ostatné mám doma, zajtra idem na to...
kukulienka71
toto určite skúsim, s kopčekom šľahačky to musí byť dokonalé. Čo myslíš,milá @babav , ak sa pomaranč pokrája, neuvaril by sa skôr? Nehnevaj sa, zase špekulujem:-), 5*, KK a ďakujem
babav
Dakujem vam vsetkym za nahliadnutie aj pochvalu :-). @tiginko ,tebe aj za pridany link, je to v podstate rovnaky recept, len prezentacia je ina.Autor originalu napr.odporucal servovat tortu s cerstvym farebnym ovocim , ja som najskor chcela poliat cokoladovou polevou , tmava cokolada s pomarancom sa chutovo komplimentuju.....kazdy podla vlastnej chuti.
@kukulienka71 ,urcite vy sa uvaril, ale ide o to , aby stava ostala v supke a nie v hrnci.Citala som komenty k receptu od tych co ho vyskusali .Tvrdili , ze cas mozno skratit na hodinu . Ak mas silny mixer , myslim si tiez , ze by to stacilo.
kukulienka71
áno, potom ako som viac porozmýšľala, som dospela aj ja k tomu záveru, že je to zámer, aby šťava ostala vovnútri. Ak natrafím na chem. neošetrené pomaranče, istotne upečiem. Ďakujem za odpoveď.
alojza3
Pomaranč sa nepečie. Svojim komentárom neporušujem pravidlá varechy, lebo vyjadrujem len svoj názor !
babav
@alojza3 , pravidla neporusujes , ale ak nas chces poucit preco sa pomarance nepecu mas moznost zalozit diskusiu a vyjadrit svoj nazor.Vidim , ze si sa prave zaregistrovala na Vareche .....tesime sa na tvoje recepty:-).
evanaaa
A máme tu nového kontrolóra a kritika - @alojza3 , ako som si všimla aj pri iných receptoch, krátke a úsečné hodnotenie a nezabúda pridať: ....Svojim komentárom.....atď. To sme tu ešte nemali :) A ešte jeden nový kritik je tu okrem nej. Mimochodom, @alojza3 , tie pomaranče sa nepečú, ale varia.
@babav , zaujímavý koláč, iste plný chuti pomaranča a mandlí, ak by som natrafila na bio pomaranče, aj by som sa oň pokúsila. Aj tú múku by som zohnala, pri nás je predajňa, kde majú veľa netradičných múk, iste aj mandľovú.
babav
izabella929 , marianne, evanaaa , dakujem :-).Mandlovu muku si mozete pripravit doma , su to v podstate na jemno pomlete mandle , v tomto recepte
nevybielene ( natural).
havino
Milá @babav , no idem ja s kožou na trh, hanba nehanba, aj mne ako už skúsenej sa stáva, že nemám svoj deň. Ani nevieš, akú chuť som včera dostala na tvoj koláč. Pomaranče vydrhla, prevarila asi 5 min vo vriacej vode, zliala a na novo dala variť, reku, nech čosi z toho postreku zmijem a ked nie, snád nás to nezabije :-) srandujem. Ja som sa tak sústredila na miešanie, mixovania, k receptu odbiehala, čo inokedy si na papierik napíšem a pod nos dám. Všetko klapalo, ako malo, sneh parádny, cesto super nadýchané, pomaranče na hladučkú kašu, jaj chuť a vôňa ani nevravím, vanilkový extrakt v rume cvrkla. dala som do formy, mám nové keramické, ešte vyberala veľkosti,dala do rúry a po 15 min, preboha, ja trúba, nedala som prášok do pečiva. Pot oblial, no ale nevadí som si povedala, ved sa dvíhala, ved sneh bol ukážkový, hádam sa čosi podvihne a piškot sa aj bez PDP pečie. Už ked mi až moc tmavla, pichla špajdlu, suchá, no fajn, ide von. Vôňa po dome nádherná. Vyklopila, no ale ked som vyklopila sa mi vršok na dvoch miestach uchytil a sa mi zdala, akási vlhkejšia, nechala vychladnúť, kapanek spľasľa a potom som videla, vrch, boky upečené, ale stred nie. Jaj bože moj, ja zabudla, ako ma kámoška upozorňovala na pečenie v týchto keramických ťažkých, že vrch vždy prikryť a vždy dlhšie piecť, ved pokial sa aj samotná nahreje to trvá. No nič, bude ma na pol strany varechy, ale aby si vedela, určite ju upečiem opäť a odporúčam každému, pretože jej chuť je geniálna, fakt, vláčna, šťavnatá piškota a bez múky. No viem, lebo som boky poobjedala. :-) tie boli dobré. Dakujem za recept



babav
@havino , dakujem za mily,zabavny prispevok ,aj ked vysledok tvojej snahy nezozal uspech.Nuz co, zivot je skola a ucime sa stale ,aj na chybach.
V tomto recepte odporucali pouzit formu s volnym dnom , pretoze cesto
je hutnejsie ako piskota z muky a pomarance ho este zatazia .Tvoja forma
je krasna , ale na tento kolacik nie vhodna, nemal by sa po upeceni vyklapat.Dufam, ze nedopecene vnutro si dala naspat do rury , aj ked uz bez tvaru ,chut by sa iste uchovala :-).
tiginko
tušila som, že to bude výborný koláč - skombinovala som mandľovú múku a mleté lieskovce. Navrch som urobila krém z mascarpone, ktoré som vymiešala so šťavou a kôrou z pomaranča, osladila a spojila s vyšľahanou šľahačkou. Nabudúce určite vyskúšam z niečim čokoládovým. Tento koláč má budúcnosť v mojej kuchyni totiž istú. Ďakujem za vynikajúci recept a prikladám narýchlo cvaknuté foto:


1x babav
babav
Tesim sa @tiginko , ze sa ti kolac vydaril aj chutil . Tvoja verzia s lieskovcami a mascarpone je velmi lakava , mozeme experimentovat :-). Vdaka za foto , mne sa stale nedari pridavat fotky ku komentarom , uz som skusala vselijako...
babav
Dnes som pomarancovu tortu piekla znova . Neslahala som cele vajcia ,
iba zltky s cukrom a vanilkou .Bielka som vyslahala na tuhy sneh , ktory
som do zltkovo pomarancovej zmesi primiesala nakoniec .Budem uz postupovat iba takto , cesto je nadychanejsie . Poliala som cokoladovou polevou .


katka78
Vyskúšaný, zoberiem z neho aj sestre s rodinkou, lebo sama ho nezjem. Pekne vonia po pomarančoch, už keď sa piekol, krásne mi prevoňal celý byt. Je šťavnatý a výborne pasuje s čokoládou, alebo niečím kyselkavým (jogurt, kyslá smotana, tvaroh..). Ja som použila hustý grécky jogurt s citrónovou šťavou a medom. Mňam. Ďakujem pekne za recept :-)


1x babav




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia