Koláčik pre Terezku k meninám fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 9. novembra 2015
Koláčik pre Terezku k meninám (fotorecept)
Foto: babkamt

Neviem sa zbaviť chuti na sladké. Formy na pečenie stále zmenšujem. Na hlavnom obrázku je vidieť, ako sa vnučka koláčiku potešila. No o pár Zobraziť celý popisNeviem sa zbaviť chuti na sladké. Formy na pečenie stále zmenšujem. Na hlavnom obrázku je vidieť, ako sa vnučka koláčiku potešila. No o pár minút bolo všetko inak.

12 minút
na 180 °C

Suroviny

2 ks
2 PL
3 PL
1 ČL
1 PL
1 PL
Na puding:
300 ml
1 bal.
2 PL
1 ČL
40 g
125 g
1 ČL instantná
1 ČL
1 ks instantná




Postup

  1. 1

    Do misky som rozbila dve vajíčka. Pridala som 2 pl kopcom cukor. Múku s kakaom a kypriacim práškom som preosiala.

    Koláčik pre Terezku k meninám (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ručne som vajíčka vymiešala do peny s pridaním štipky soli. Pridala som 1 pl oleja.

    Koláčik pre Terezku k meninám (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zľahka som do vaječnej peny vmiešala múku.

    Koláčik pre Terezku k meninám (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Plech s rozmermi 20 x 14 cm som vystlala papierom na pečenie. Vložila som cesto, uhladila som ho. Piekla som ho na 180°C asi 12 minút. Korpus som nechala vychladnúť. Manžel mi vravel, že Terezka má dnes meniny. Akosi mi to ušlo, lebo darček dostala dopredu:-) Tak toto bude koláčik pre Terezku a nie pre mňa:-)

    Koláčik pre Terezku k meninám (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Takže musím vymyslieť niečo slávnostnejšie. Nie ako som si naplánovala pre seba. Pozrela som sa, čo je v chladničke.Pripravila som si tvaroh, Zlatý klas, kekse Petit Beurre, maslo .Vyskúšala som ich, či sa hodia na veľkosť môjho plechu. Hodili sa. Takže som ich dala namiesto piškótov.

    Koláčik pre Terezku k meninám (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Z 300 ml mlieka, Zlatého klasu, 1 čl vanilkového cukru a 2 pl cukru som uvarila puding.

    Koláčik pre Terezku k meninám (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do vlažného pudingu som vmiešala 40 g masla. Dobre som ho premiešala, aby sa rozpustilo.

    Koláčik pre Terezku k meninám (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    K pudingu som pridala 125 g jemného tvarohu. Druhú polovicu pridám do šľahačky.

    Koláčik pre Terezku k meninám (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Z instantnej kávy Caro original od Nestlé som dala do hrnčeka 1 čl lyžičku, zaliala som ju asi 1 dcl vody, trochu som ju osladila. Korpus som natrela ríbezľovým lekvárom. Na to som dala tvarohovo pudingovú plnku. Na plnku som uložila kekse. Potrebovala som 9 ks, ktoré mi vyšli práve do formy. Pokropila som ich kávou. Mám doma aj Marína kekse, no tie mi nevyhovovali veľkosťou. Natrela som ich plnkou.

    Koláčik pre Terezku k meninám (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na druhý rad natretých keksov som dala mrazené čučoriedky, čo som v lete nazbierala v záhrade.

    Koláčik pre Terezku k meninám (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Nemala som doma čerstvú šľahačku, ale len šľahačku v prášku.

    Koláčik pre Terezku k meninám (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Vyšľahala som ju podľa návodu s mliekom. Pridala som do nej 125 g jemného tvarohu.

    Koláčik pre Terezku k meninám (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Na koláč som navrstvila šľahačku s tvarohom. Obrátenou stranou polievkovej lyžice som spravila vlnky. Na vrch som dala strúhanú horku čokoládu. Moja vnučka sa veľmi potešila pri pohľade na šľahačku. No úsmev jej zamrzol na tvári po ochutnaní. Vravela, že tá šľahačka je čudná, nie je taká ako zvyčajne robievam. Jej fajnový jazýček hneď rozpoznal, že to nie je čerstvá šľahačka. Jej sklamané očká sú toho dôkazom. Ako je vidieť, poriadne som sa sekla. Hoci zjedla porciu, čo mala na tanieri, domov si z neho vziať nechcela. Boli sme sklamané obidve.

    Koláčik pre Terezku k meninám (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

terinka55
Koláčik vyzerá chutný, čo sa slečinke znevidelo? Najskôr krásny úsmev a ten akosi zamrzol... Blahoželám vnučke k narodeninám.
terinka55
Až teraz som dočitala všetko poriadne (cez MT) a je mi to jasné... Obojstranné sklamanie. A Ty babička "za dobrotu - na žobrotu" :-) To prejde!
1x hoho
buchtabuchta
A to je Tvoja vina - rozmaznaný jazyk, dievčička je zvyknutá na samé dobroty, pravú šľahačku, maslo, plno vajec. Darmo, ohýbaj ma mamko.......dieťa si musíš učiť jesť aj menejhodnotné potraviny, nech si zvyká, v cukrárni nič lepšie nedostane, len chemikálie s cukrom. :)))))))
1x elef
buchtabuchta
A to je Tvoja vina - rozmaznaný jazyk, dievčička je zvyknutá na samé dobroty, pravú šľahačku, maslo, plno vajec. Darmo, ohýbaj ma mamko.......dieťa si musíš učiť jesť aj menejhodnotné potraviny, nech si zvyká, v cukrárni nič lepšie nedostane, len chemikálie s cukrom. :)))))))
buchtabuchta
A to je Tvoja vina - rozmaznaný jazyk, dievčička je zvyknutá na samé dobroty, pravú šľahačku, maslo, plno vajec. Darmo, ohýbaj ma mamko.......dieťa si musíš učiť jesť aj menejhodnotné potraviny, nech si zvyká, v cukrárni nič lepšie nedostane, len chemikálie s cukrom. :)))))))
radost
hmm..celá story...:-)
chápem,že babku vnučkino sklamanie bolí..
ked robila si všetko-len by jej bolo kvôli..
želám naďalej radostne žiť..
veď-šľahačka-vôbec k láske nemusí byť..
si milá..ako si sa s nami o tvoju skúsenosť podelila..:-)
babkamt
@terinka55 nebude to jej posledné sklamanie v živote. Je pravda, že práškovú šľahačku využívam len sporadicky. Mám ju doma pre prípad núdze. V tomto prípade by som lepšie spravila, keby som ju nepoužila.
@buchtabuchta ja viem, že kúpené koláčiky sa domácim nevyrovnajú. Hoci ja ich neviem pekne nakrájať, sú chutné. Pri sebe mám len túto jednu vnučku, preto si ju tak rozmaznávam. Ostatné vnúčatká sú ďaleko od nás. Aj mne sa to nedávno stalo, že mi jeden komentár nabehol viac krát. @radost viem, že sa preto svet nezborí. Život ide ďalej:-)
marika21
Ja by som sa dvakrát nenechala núkať. Aj domov ku kávičke by som nepohrdla. Však bude raz piecť ona potom uvidí ako je ťažko vždy ulahodiť.
denyany
No to muselo byť dobréé... Ja šľahačku nemám rada, mne by chutilo aj bez nej. Mám dcéry o voľačo staršie od tvojej vnučky, tak si viem predstaviť, ako to vyzeralo, keď jej nepasovala tá šľahačka. No ale ako píšeš, život ide ďalej. Iste jej ešte neraz ulahodíš, veď vidím, aké dobroty sem pridávaš, či sladké či slané. Pekný deň želám!:-)
kukulienka71
Hahaha, milý príbeh aj s fotodokumentáciou:-))) výborný zákusok si urobila. Vnučku máš náročnú, ale je tak dobre, aspoň si vie vybrať kvalitu, tak ju v tom podporuj. Ja som raz pochodila s náhradou šľahačky, mali len trvanlivú Meggle, reku skúsim. Raz a naposledy, mastný film z tej umeliny ešte aj teraz cítim na zuboch:-( vyliala som ju potom. Prášková mi tak nevadí, je jemná aj keď chýba smotanová chuť, ale drží lepšie tvar, ak zákusok nejeme hneď.
izabella929
@babkamt , takže čo k tomu dodať...v prvom rade krása..aj chuť môže byť skvelá, veď úsmev na tvári tvojej vnučky hovorí jej slovami,,,babička supeeer,,,)pokiaľ som mala pravidelnú dodávku domácej smotanky, neriešila som taký problém ako vyšľahať...nikdy sa mi nepokazila pri šľahaní , no a tá chuť sa veru s ničím tak fajnovým nedá porovnať..umelé je len umelé, viď kečup,smotana a ostatné, ktoré pravé suroviny ani nevideli...všetko farbené, dochutené a fuj umelé...občas mám aj tu šťastie, že dostanem z farmy 10 litrov domáceho mlieka, nechám skysnúť a pozbieram fantastickú smotanku..najčastejšie robím tvaroh,lebo to je celkom iná chuť..
tiginko
pekne nám tu pred očami rastie do krásy tá tvoja Terezka @babkamt. Na vlaňajších fotkách to bolo ešte dieťa a zrazu aha, aká slečna :-)
babkamt
@marika21 si zlatá, že by si sa obetovala a vzala si z neho aj domov:-)@denyany jasné, určite si ešte, aspoň dúfam, pochutí na niečom dobrom, čo jej spravím. No čo už, aspoň viem, že ak niečo budem robiť so šľahačkou, tak len z čerstvou. @dogagador aspoň niekto sa jej zastane:-) @afataga určite by bol dobrý aj bez šľahačky. @kukulienka71 nerobím často šľahačkové. No keď si už dám, tak ja osobne mám najradšej z 33% šľahačky. V receptoch som si všimla, že mnohí používajú práškovú. @izabella929 ja si zase chodievam kupovať čerstvé kravské mlieko na družstvo. Robím si z neho tvaroh na koláč alebo na tvarohové slíže so smotanou. Je to dobrota. @maska10 musím ťa sklamať. Koláč som jej upiekla presne v deň jej menín. No pridala som ho len dnes. V kk mám viacej nafotených rozrobených neuverejnených receptov. @tiginko máš pravdu. Pred očami sa mi mení z káčatka na labuť. Už je asi o 10 cm vyššia ako ja:-) Ďakujem za milé slová.
jozka2
Krasne bohaty kolacik,aj ja by som si dala z neho kusok.
elba
vyzerá fantasticky v nedeľu pečiem už som si ťa zaradila medzi oblúbené
evusik
@babkamt človek sa učí na vlastných chybách :) máš krásnu vnučku a koláčik vyzerá výborne, až na ten malý detial ktorý sa ale samozrejme dá napraviť ale v podstate aj tak si dá každý to, čo má rád...
babkamt
@jozka2 teší ma, že by si z neho kúsok ochutnala. @elba vážim si to, že si si ma zaradila medzi svojich obľúbených. @evusik viem, čomu sa mám v budúcnosti vyhnúť a všetko bude ok:-) @junior tvoje rady si neberiem k srdcu, prepáč. Ale zato ti prajem pohodový , dnes slnečný deň.
veronikkka
krásna vnučka, krásna torta, zlatá babka :-)
však raz aj vnučka bude robiť takéto dobroty :-)
5*
babkamt
@veronikkka dúfam, že keď nebudem vládať, tak sa o mňa potom ona postará:-) Ďakujem za milý komentár.
zuzanka1367
Človeku je to potom tak ľúto, keď to nedopadne tak ako chcel, aj moja Terezka by dole šľahačku škrabala, hlavne, že bol s láskou pripravovaný...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia